utomhusbelysning pergola

Utomhusbelysning i trädgård och utemiljö

För 17 år sedan började vi ljussätta vår egen trädgård. Det var inte jättevanligt då, att ljussätta sin trädgård, och för att få inspiration åkte vi till Alingsås. På eventet Lights in Alingsås sökte vi inspiration till trädgårdsbelysning för vår egen tomt. Sedan dess har jag återvänt till Alingsås många många gånger. Eventet brukar pågå under ett antal veckor i oktober och november varje år. Varje år är det nya designers som gör installationer. För ett par år sedan deltog jag även i en workshop under eventet i Alingsås, för att praktiskt få ljussätta olika miljöer.

Brunnsparken/Bryggan i Alingsås
Ljusdesigner Jessica Krometis – utomhusbelysning som ändrar färg

Funktionell ljussättning av utemiljö

När trädgården ska ljussättas utgår man först och främst från funktionella krav. Det betyder att funktioner som gångar, trappor, parkering och entré ska ljussättas för att fungera även när det är mörkt. Vid funktionell ljussättning inventerar man utemiljön eller trädgården. Man kartlägger de funktioner man använder under den mörka tiden av dygnet. Det kan till exempel vara gången till förrådet eller komposten, om du har kompost för matavfall. Däremot kanske du inte behöver ljussätta gången till uteplatsen eller tvättvindan.

Funktionell utomhusbelysning entredörr
Funktionell utomhusbelysning av gång fram till huset och entrédörren.

Lika viktigt som det är att belysa funktioner du använder när det är mörkt, är vikten av att inte belysa för mycket, avgörande. Det blir rörigt och störigt både för människor och nattlevande djur, med för mycket utomhusbelysning. Att belysa de funktioner du använder är fokus.

Vid funktionell ljussättning finns det flera faktorer som spelar in hur bra ljussättningen blir som tex ljusstyrka, spridningsvinkel och färgtemperatur. Ljusstyrkan är hur mycket ljus som armaturen ger. Det mäts i lumen. Läs gärna mer om ljusstyrka i det här blogginlägget.

Spridningsvinkel är hur smalt eller brett en armatur släpper ut ljuset. Det är viktigt att ta hänsyn till för att belysa det man faktiskt vill belysa och för att undvika att blända ögat. Förutom spridningsvinkel så påverkar även kontraster risken för bländning. Är det för stor skillnad i mörka och belysta partier får ögat arbeta mer och det blir svårare att se. Du kan läsa mer om spridningsvinkel här och om kontraster här.

Vanligtvis nöjer de flesta sig med den funktionella ljussättningen är gjord. Men man vinner mycket på att även tillföra estetisk belysning.

Estetisk ljussättning av trädgård

Den estetiska belysningen har som syfte att ge ett utbyte av trädgården även under den mörka årstiden. Under exempelvis november till december är man mest inomhus och tittar ut. I bästa fall ser man något utanför fönstret. Särskilt om man ljussätter ett träd, ett bord med årstidsanpassade prydnader eller en buske så tillför man möjlighet att se och uppskatta trädgården även när det är mörkt. Fönstren förvandlas från mörka speglar till utblickar. Det betyder att genom estetisk ljussättning av trädgården ser man trädgården inifrån huset även när det är mörkt. Estetiskt ljussättningen utgår därför från hur du rör dig inne i huset och vart du tittar ut. Estestisk ljussättning av trädgården skapar utblickspunkter. Läs gärna mer om det här. Inspiration till trädgårdsbelysning med estetisk fokus hittar man bland annat på ljusevent som exempelvis Lights in Alingsås. Det är en blandning av estetisk och konstnärlig gestaltning med utomhusbelysning.

Ljussatt träd med både up och downlights Lights in Alingsås
Ljussatt träd med både up och downlights Lights in Alingsås

Inspiration till estetisk trädgårdsbelysning

Vad du vill se när du tittar ut genom ditt fönster när det är mörkt är naturligtvis olika. Olika eftersom vi gillar olika saker. Olika för att det finns inte samma förutsättningar i alla trädgårdar. En bra trädgårdsdesign och trädgårdsplanering tar givetvis in det i planeringen. Det betyder att man planerar för belysning av objekt eller växter utanför viktiga fönster. Exempelvis kan ett växthus du ser från sovrumsfönstret belysas med ljusslinga och julstjärnor – även om du inte är i växthuset alls på vintern.

Julstjärnor som lyser upp ett växthus i vinterlandskap
Julstjärnor som lyser upp ett växthus i vinterlandskap. Exempel på estetisk utomhusbelysning. Växthuset används inte på vintern, men det är det som synd när man tittar ut genom sovrumsfönstret.

Om uteplatsen ligger precis utanför vardagsrummet så belyser man den på ett stämningsfullt sätt för att ge ögat något att se utanför fönstret även när det är mörkt och vinter.

utomhusbelysning lounge
Stämningsfull belysning vid sittgrupp ger en uteplats som kan utnyttjas året runt.
Utomhusbelysning vid uteplats innebär umgänge året runt
Utomhusbelysning vid uteplats innebär umgänge året runt. Med mysig belysning och fällar och filtar kan det vara otroligt mysigt att fira första advent utomhus i sin trädgård.

Funktionell och estetisk belysning tillsamman ger trygg och vacker utomhusmiljö

En bra trädgårdsdesign för utomhusbelysning är inte funktionell ELLER estetisk. Den är givetvis både ock. Genom att estetiskt belysa vissa funktioner, objekt eller växter skapas en trädgård och utemiljö som är vacker och inte minst trygg året runt även när det är mörkt. Sittplatser och gångar ligger ofta jämte varandra – genom att belysa det ena blir det spilljus över till det andra. Det betyder att om du belyser ett bord med stilleben får även gång eller sittplats bredvid del av det ljuset.

Utomhusbelysning uteplats
Olika belysningspunkter för funktion och ge platsen en inbjudande känsla

Det betyder att du planerar vilka funktioner och objekt som ska belysas. Du väljer rätt nivå av ljusstyrka och en färgtemperatur som ger ett behagligt resultat. Spridningsvinkeln är anpassad för objekten och det är lagom kontrast mellan mörker och ljus. Alternativt väljer du en bra trädgårdsdesigner som hjälper dig med det här 😉 Kontaktuppgifter till mig hittar du här. Jag hjälper dig gärna.

Säkerhet vid utomhusbelysning

Lika viktigt som att planera vad och hur din trädgård eller utemiljö ska ljussättas. Lika viktigt är det att tänka på säkerhet och miljöanpassning. Säkerhet är givetvis det viktigaste. Alla armaturer, sladdar och uttag ska vara anpassade för utomhusbruk med rätt IP klassning. Dessutom är det viktigt att det finns jordfelsbrytare installerat. Är det en äldre elanläggning som saknar jordfelsbrytare i säkringsskåp så använder man en separat jordfelsbrytare i uttaget. Om du är det minsta osäker på hur det här fungerar ska du rådfråga en elektriker.

Det kan vara hur varmt och torrt som helst när du testar och kopplar in din belysning. Men var så säker på att det kommer blåst och vatten. Genom åren har jag fascinerats över hur fukt kan tränga in i uttag avsedda för utomhusbelysning eller i skyddsdon för stickproppar. Även om man verkligen försöker göra det så bra som möjligt. Med olika väderskydd. Då har det varit skönt att vi har haft jordfelsbrytare som säkerställer att det slår ifrån.

Styrningsteknik för att belysa rätt saker vid rätt tid

Miljöanpassar gör du dels genom att belysa tillräckligt. Alltså varken mer eller mindre än vad utemiljön behöver. Det gör du också genom att använda energieffektiv belysning. De första utomhusarmaturerna jag köpte och använde för snart 20 år sedan hade en effekt på 50 watt. Effektivt smälte snö och is undan av armaturens värmealstring. Idag kan jag få samma ljussättnings effekt genom att bara ha en energiåtgång på 5-6 watt. Fantastiskt. Visserligen får jag skotta bort snön själv, men det är det värt.

Styrningsteknik är ett annat sätt att säkerställa miljöanpassning och en mer hållbar ljussättning. Med styrningsteknik kan du anpassa så att olika belysningar är tända vid olika tidpunkter. Till exempel att gångar, trappor och entréer är ljussatta de tider du lämnar eller kommer hem. Vid vissa ställen kan det vara motiverat med rörelsesensor. Likaså behöver estetisk belysning utanför vardagsrumsfönster inte vara igång på tider då du vanligtvis inte är i vardagsrummet som till exempel tidig eftermiddag eller tidig morgon. Det här planerar du själv eller tillsammans med någon som kan guida dig. Vill du veta mer kring det här kan du läsa det här blogginlägget.

Avslutningsvis kring ljussättning av utemiljö och trädgård

Utgå från viktiga funktioner och planera ljus som gör trädgården och utemiljön säker och trygga att använda även när det är mörkt.

Välj armaturer som har rätt typ av belysningsegenskaper när det gäller ljusstyrka, spridningsvinkel och så vidare. Då blir belysningen inte bara funktionell utan också estetisk och miljöanpassad.

Säkerställ säkerhet och vettig styrningsteknik för energieffektivetet.

Kontakta Green Spaces om du vill ha hjälp!

Utomhusbelysning av bord och buskage vid parkering
Utomhusbelysning av bord och buskage vid parkering för att det en funktionell, vacker och trygg utomhusmiljö.