Solbelyst höstträd

Tips kring kontrast vid ljussättning utomhus

För att få bra resultat av ljussättning är det viktigt att ta hänsyn till samspelet mellan ljus och mörker. Ögat arbetar för att vänja sig mellan ljus och mörker. Ögat försöker ständigt anpassa sig mellan det ljusa och mörka. Det anpassar sig snabbt till ljusa förhållanden, medan det tar tid att vänja sig vid mörker. Undvik allt för starka ljuspunkter för att underlätta för ögat samt undvika ”blindhet”, ”bländning” och/ eller kontrast. Med stark kontrast vid ljussättning får ögat först vänja sig vid ljus och sedan mörker.

Antal armaturer i relation till total ljusmängd

Detta betyder att ju mörkare omgivningen är, desto viktigare är det att ha bländningsfria armaturer. Med många ljuspunkter runt omkring är det mindre risk att ögat behöver anpassa sig till mörkare partier. Det betyder att det i en stads- eller gatumiljö är mer förlåtande att ha armaturer som ger en stark ljuskälla. Exempelvis en öppen armatur där man ser ljuskällan. Flera armaturer tillsammans i en miljö, skapar en totalt sett, ljusare omgivning. Med flera ljuskällor ökar också den totala ljusmängden. Det man behöver se blir upplystfrån flera vinklar, vilket ger en bättre helheltsupplevelse av belysningen, medvetet eller undermedvetet, då det inte blir lika stora konstraster.

På en tomt i en mörkare omgivning där det inte finns så mycket ljuskällor är det viktigt att arbeta med bländningsfria armaturer. Det blir lättare för ögat om ljuset faller på det som ska synas. För, vare sig vi tänker på det eller inte, så dras blicken till ljuset. Om ögat först fastnar i armaturens sken och sedan ska vänja sig till mörkret för att urskilja gången eller trappan blir det så mycket svårare. Det blir lättare att relatera till detta om man tänker sig en idrottsanläggning, en fotbollsplan eller som här en skatepark.

Armaturerna ger ett starkt ljus för att få en bra ljusbild av det man behöver se – ramperna. Eftersom de ger ett starkt sken är det viktigt att de sitter högt upp. Genom att armaturen sitter högt upp dras inte blicken till armaturen. Blicken dras i stället till det som blir upplyst – det man behöver se. Här är det låg kontrast vid ljussättningen.

Utomhusbelysning fritidsanläggning
Utomhusbelysning fritidsanläggning. Ljussättning av en skatepark för att få bra belysning.

Bländningsfria armaturer ger låg kontrast vid ljussättning

Jämför gärna exemplet med skateparken ovan med armaturer som inte är bländningsfria och dessutom har ett starkt sken. Armaturerna på fotot nedan, sitter i en höjd som gör att ögat dras in i ljuset när man närmar sig dem. När ögat dras mot armaturen vidgas pupillen och anpassar sig till den högre ljusnivån. När ögat sen ska titta på gatan eller gången får pupillen anpassa sig igen för att vänja sig vid mörkare förhållanden.

Just här fungerar det bra eftersom det finns så många andra ljuskällor runt omkring. Flera ljuskällor hjälper till att lysa upp området och underlättar för ögat som inte behöver växla mellan riktigt starkt ljus och helt mörk omgivning. Men försök föreställ dig om det varit helt nedsläckt i alla fönster, då blir det färre ljuspunkter som ger ljus i utomhusmiljön. Det innebär att det blir större kontrast och ögat får arbeta mer för att anpassa sig mellan ljus och mörker.

Utomhusarmaturer med öppen ljuskälla
Utomhusarmaturer med öppen ljuskälla. Belysning som kan skapa stark kontrast och risk för bländning.
Utomhusbelysning med stark ljuskälla
Utomhusbelysning med stark ljuskälla. Armaturer som kan skapa stark kontrast och bländning vid för starkt ljus.

Bra exempel på armatur – låg kontrast, bra belysning för ökad säkerhet.

Här är en helt annan typ av armatur. Armaturen är utformad så att man inte ser ljuskällan alls. Ögat ser gången i stället för ljuskällan. Ljuset faller på gången så du ser, var du ska gå och kan känna dig trygg i att det inte finns några hinder som du kan gå in i eller snubbla över.

Här är en helt annan typ av armatur. Armaturen är utformad så att man inte ser ljuskällan alls. Ögat ser gången istället för ljuskällan. Ljuset faller på gången där du ser, både vart du ska gå och kan känna dig trygg i att det inte finns några hinder i vägen som du kan gå in i eller snubbla över.

Upplyst gång utomhus
Upplyst gång utomhus. Exempel på en upplyst gång med bländningsfria markpollare.
Bländningsfri markpollare
Bländningsfri markpollare. Utomhusbelysning av en gång med armatur som inte bländar.

Exempel på ljussättning med mindre total ljusmängd och stark konstrast

Här är ett annat exempel, en hemträdgård utanför stadsbelysningar. Om man bara väljer en stark öppen armatur, för att få så mycket ljus som möjligt, i en tidsenlig armatur är det lätt att bli bländad av den öppna ljuskällan, dessutom ger den inte tillräckligt med ljus för att man ska se hela vägen och var man ska gå. Det kan till och med bli så att det höga ljusflödet från armaturer gör att du inte ser den, vilket är tanken, om du väljer en tidstypisk armatur för att matcha huset. Ögat blir bländat av ljusflödet. Detta är resultatet av för stark kontrast vid ljussättning.

Utomhusbelysning vid mörk omgivning
Utomhusbelysning vid mörk omgivning. Hur en bländande armatur skapar skarpa kontraster.

Lösning för bättre utomhusbelysning i mörkare miljöer.

Välj en i stället en mindre pollare. Pollare är exempel på en lägre stolparmatur. Välj en pollare som har en dold ljuskälla eller ljuskällor du kan rikta nedåt, mot det du vill belysa. Ljuset lyser på vägen, vilket underlättar för ögat och man ser tydigt var man ska gå. Förutom den mindre pollaren har man här kompletterat med att lysa upp träd som finns runt omkring. Därmed har den starka kontrasten vid ljussättningen mellan starkt ljus och kompakt mörker suddats ut. För ögat blir det inte lika kraftig övergång mellan ljus och mörker och därmedblir det lättare att både få överblick och se själva vägen.

Bländningsfri utomhusbelysning vid mörk omgivning
Utomhusbelysning vid mörk omgivning. Hur kontrasterna kan minska med flera bländningsfria armaturer.
Belysningsexempel vid mindre väg
Belysningsexempel vid mindre väg. Olika belysningsarmaturer vid en mindre väg.

Sammanfattningsvis om kontrast vid ljussättning

  • Kontraster innebär stor skillnad mellan upplysta, ljusa partier och mörka partier.
  • Ögat får arbeta för att anpassa sig mellan ljus och mörker, vilket är ansträngande. Därför vill du ha en utomhusbelysning som inte har starka kontraster.
  • Ögat blir lätt bländat vid öppna ljuskällor och dras mot ljuset. Det får sedan arbeta för att vänja sig till mörkare partier i omgivningen. Du kan bli bländad.
  • Kontraster i utomhusmiljön påverkas bland annat av hur många olika ljuspunkter som finns och hur stor skillnad det är mellan mörka och ljusa partier.
  • Hoppas detta gav ökad förståelse för hur man ska ta hänsyn till kontrast vid ljussättning. Det är lika viktigt att ta hänsyn till mörkret som det är att välja rätt nivå på ljuset när målet är att få till en bra, funktionell belysning.
  • Andra faktorer som spelar in vid ljussättning är spridningsvinkel, färgtemperatur, ljusflöde och färgåtergivning. Läs gärna de blogginläggen om du vill lära dig mer om utomhusbelysning.
  • Vill du inte göra allt själv så kontaktar du Green Spaces. Vi kan hjälpa dig med rätt typ av belysning, ta fram belysningsplaner och ge rådgivning kring hur du ska få en vacker och funktionell belysning av din utemiljö.