Solbelyst höstträd

Tips kring kontrast vid ljussättning utomhus

För bra ljussättning är det viktigt att ta hänsyn till samspelet mellan ljus och mörker för att få ett bra resultat. Ögat arbetar för att vänja sig mellan ljus och mörker. Ögat anpassar sig snabbt till ljusa förhållanden medan det tar tid att vänja sig vid mörker. Undvik allt för starka ljuspunkter för att underlätta för ögat och undvika ”blindhet” eller kontrast. Med stark kontrast vid ljussättning får ögat först vänja sig vid ljus och sedan mörker.

Antal armaturer i relation till total ljusmängd

Det betyder att ju mörkare omgivning du har desto viktigare är det att ha bländningsfria armaturer. Med många ljuspunkter runt omkring är det mindre risk för ögat att behöva anpassa sig till mörkare partier. Det betyder att i en stads- eller gatumiljö som ska ljussättas, är det mer förlåtande att ha armaturer som ger en stark ljuskälla. En öppen armatur där man ser ljuskällan. Flera armaturer skapar en totalt sett, ljusare omgivning. Med flera ljuskällor ökar också den totala ljusmängden och det man behöver se blir per automatik upplyst, ofta från flera håll som medvetet eller omedvetet samverkar. Det blir inte lika stor konstrast vid ljussättningen.

Har du i stället en tomt som befinner sig i en mörkare omgivning där det inte finns så mycket ljuskällor blir det viktigare att arbeta med bländningsfria armaturer. Det blir lättare för ögat om ljuset faller på det som ska synas. För vare sig vi tänker på det eller inte så drar sig blicken till ljuset. Om ögat först fastnar i armaturens sken och sedan ska vänja sig till mörkret för att ”hitta” gången eller trappan blir det så mycket svårare. Lättast att relatera till det här lite överdrivet kan man tänka sig en idrottsanläggning – fotbollsplan eller som här en skatepark.

Utomhusbelysning fritidsanläggning
Utomhusbelysning fritidsanläggning. Ljussättning av en skatepark för att få bra belysning.

Armaturerna ger ett starkt ljus för att få en bra ljusbild av det man behöver se – ramperna. Eftersom de ger ett starkt sken är det viktigt att de sitter högt upp. Genom att armaturen sitter högt upp dras inte blicken till armaturen. Blicken dras i stället till det som blir upplyst – det man behöver se. Här är det liten kontrast vid ljussättningen.

Bländningsfria armaturer ger låg kontrast vid ljussättning

Jämför med armaturer som inte är bländningsfri och dessutom har ett starkt sken. Armaturerna på fotot nedan, sitter i en höjd som gör att ögat dras in i ljuset när man närmar sig armaturen. När ögat dras mot armaturen vidgas pupillen och anpassar sig till den högre ljusnivån. Sedan när ögats ska titta på gatan eller gången får pupillen anpassa sig igen och vänja sig vid mörkare förhållanden. Just här fungerar det bra eftersom det finns så många andra ljuskällor runt omkring. Flera ljuskällor hjälper till att lysa upp området och underlättar för ögat som inte behöver växla mellan riktigt starkt ljus och helt mörk omgivning. Men försök föreställ dig att det varit helt nedsläckt i alla fönster och hur det hade påverkat ögats möjlighet att anpassa sig.

Utomhusarmaturer med öppen ljuskälla
Utomhusarmaturer med öppen ljuskälla. Belysning som kan skapa stark kontrast och risk för bländning.
Utomhusbelysning med stark ljuskälla
Utomhusbelysning med stark ljuskälla. Armaturer som kan skapa stark kontrast och bländning vid för starkt ljus.

Här är en helt annan typ av armatur. Armaturen är utformad så att man inte ser ljuskällan alls. Ögat ser gången istället för ljuskällan. Ljuset faller på gången där du ser, både vart du ska gå och kan känna dig trygg i att det inte finns några hinder i vägen som du kan gå in i eller snubbla över.

Upplyst gång utomhus
Upplyst gång utomhus. Exempel på en upplyst gång med bländningsfria markpollare.
Bländningsfri markpollare
Bländningsfri markpollare. Utomhusbelysning av en gång med armatur som inte bländar.

Ljussättning där totala ljusmängden är mindre och det blir stark konstrast

Här är ett annat exempel från en hemträdgård som ligger utanför stadsbelysningar. Om man bara väljer en stark öppen armatur, för att få så mycket ljus som möjligt och kanske en tidsenlig lykta är det lätt att bli bländad av den öppna armaturen och den tidstypiska lyktan ger inte tillräckligt med ljus för att man ska se hela vägen och vart man ska gå – vart vägen finns. Här blir det en stark kontrast vid ljussättning.

Utomhusbelysning vid mörk omgivning
Utomhusbelysning vid mörk omgivning. Hur en bländande armatur skapar skarpa kontraster.

Välj en mindre pollare i stället för den starka öppna armaturen. Ljuset lyser på vägen och ögat ser vart man ska gå. Förutom den mindre pollaren kompletterar man med att lysa upp träd som finns runt omkring och därmed suddar man ut den starka kontrasten vid ljussättningen mellan starkt ljus och kompakt mörker. För ögat blir det en mindre övergång mellan ljus och mörker och det blir lättare att både få en överblick och se dessutom se vägen.

Bländningsfri utomhusbelysning vid mörk omgivning
Utomhusbelysning vid mörk omgivning. Hur kontrasterna kan minska med flera bländningsfria armaturer.
Belysningsexempel vid mindre väg
Belysningsexempel vid mindre väg. Olika belysningsarmaturer vid en mindre väg.

Tills sist om kontrast vid ljussättning….

Hoppas de här gav en förståelse för hur man ska ta hänsyn till kontrast vid ljussättning. Det är lika viktigt att ta hänsyn till mörkret som det är att välja rätt nivå på ljuset för att få en bra belysning. Hur kontrasten vid ljussättningen påverkar hur ljuset upplevs. Hur du kan tänka vid val av armaturer för att få så liten kontrast som möjligt.

Andra faktorer som spelar in vid ljussättning är spridningsvinkel, färgtemperatur, ljusstyrka och färgåtergivning. Läs gärna de blogginläggen om du vill lära dig mer om utomhusbelysning.

Vill du inte göra detta själv så kontaktar du såklart Green Spaces så kan vi hjälpa dig med rätt typ av belysning. Vi kan ta fram belysningsplaner eller ge rådgivning kring hur du ska få en vacker och funktionell belysning av din utemiljö.

2 reaktioner på ”Tips kring kontrast vid ljussättning utomhus”

  1. Pingback: Ljusstyrka på utomhusbelysning - watt och lumen - Green Spaces

  2. Pingback: Tips kring spridningsvinkel hos en ljuskälla - Green Spaces

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *