Utomhusbelysning uteplats

Tips kring spridningsvinkel hos en ljuskälla

Hur påverkar ljuskällans spridningsvinkel när man ska ljussätta utomhus? Ibland kan det vara en gångväg som behöver synas eller så kan det vara ett träd som man vill se inifrån när man tittar ut genom ett fönster. Gångvägen kan behöva ett brett ljus för att synas. Trädet som är högt kanske behöver en smalare ljusbild för att nå upp till trädets topp. Välj rätt spridningsvinkel för rätt objekt.

Ljuskälla med bred spridningsvinkel

Ett vanligt misstag när man väljer utomhusbelysning är att välja en öppen armatur som ”lyser åt alla håll”. Man tänker att det ger maximalt med ljus. Nackdelennär ljuskällans spridningsvinkel är för stor är att en stor del av ljuset förlorat ut i tomma intet. Man kan kalla det för en ljusförlust. Med den här typen av armatur kan så mycket som 70% av ljuset försvinna till ingen nytta. Det blir en form av ljusförorening.

Utomhusbelysning armatur med bred spridningsvinkel
Utomhusarmatur som ger stort ljusbortfall och ljusförorening
Utomhusbelysning armatur med bred spridningsvinkel
Utomhusarmatur som ger stor ljusförlust och ljusförorening

Välj ljuskällans spridningsvinkel och se vilken armatur du behöver. Du behöver först bestämma vad som behöver ses. Behöver det som ska synas ett smalt eller brett stråk av ljus? Välj typ av ljuskälla utifrån om det ger en smal ljusbild eller en bred ljusbild.

Ljuskällans spridningsvinkel vid smala och höga objekt

Om du till exempel vill se ett träd som en tall är det kanske främst tallens stam du vill se. Kronan är oftast så högt upp att det är stammen som är prioriterad. Då är det viktigt att ta en armatur med dels starkt ljussken – som orkar lysa upp längs hela trädets stam. Dels en förhållande smal spridningsvinkel för att ljuset ska koncentreras upp längs stammen.

Utomhusbelysning armatur med smal spridningsvinkel
För att belysa till exempel trädstam
Utomhusbelysning trädstam
Utomhusarmatur som ger smal spridningsvinkel och varmare färgtemperatur

Välj en armatur med bred spridningsvinkel, om du har ett träd med vid krona. Då kan man lättare se hela trädkronans omfång. Det kanske till och med kan vara idé att prova en skyltbelysning. Skyltbelysningar är oftast utformade för att lysa upp bredare områden. Här är exempel på en stor skogslönn som har en vacker bred krona i toppen.

Utomhusbelysning skyltarmatur
Utomhusarmatur som ger bred spridningsvinkel och kall färgtemperatur
Utomhusbelysning armatur med högre kelvintal
Längre bort i en trädgård kan det vara lämpligt med något högre kelvintal än precis runt entré

Kombinera bred och smal spridningsvinkel hos ljuskällorna

När armaturer ska användas på en fasad kan man fundera lite på om syftet med ljuset är? Är syftet att se själva huset eller kanske en gång som går längs huset? I nedan exempel finns det dels en gång som leder till ett uterum som ska vara väl synlig. Bredvid gången står det ett bord som man både vill se. Bordet kan använda som ett stilleben genom att variera krukor eller prydnader på bordet. Välj en armatur som har en bred spridningsvinkel för att fördela ljuset längs fasaden och lysa upp gången. Dels välja att komplettera med en spot som har en smalare spridningsvinkel och som fokuserar på bordet.

Utomhusbelysning fasadarmatur
Armatur som sitter dold med bred spridningsvinkel
Utomhusbelysning uteplats
Olika belysningspunkter för funktion och ge platsen en inbjudande känsla

Hoppas dessa olika exempel gav hjälp i att förstå vikten av att anpassa spridningsvinkel i sin trädgårdsbelysning utifrån vad det är man vill belysa. Är du intresserad kan du läsa mer kring kontrast vid ljussättning, färgtemperatur på utomhusbelysning eller färgåtergivning i separata blogginlägg.

Tycker du ändå att det är svårt så hjälper vi såklart gärna till med belysningsplan och val av utomhusbelysning. Kontakta oss gärna så berättar vi mer!

2 reaktioner på ”Tips kring spridningsvinkel hos en ljuskälla”

  1. Pingback: tips kring kontrast vid ljussättning utomhus - Green Spaces

  2. Pingback: Tips kring kontrast vid ljussättning utomhus - Green Spaces

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *