Utomhusbelysning uteplats

Tips kring ljuskällans spridningsvinkel

Ljuskällans spridningsvinkel anger den vinkel inom vilken ljusstyrkan är minst 50 procent av den maximala intensiteten. Det är med andra ord ett mått på hur brett ljuset sprids från armaturen eller ljuskällan. Oftast tänker man bara på att man ska belysa utomhus. Lika viktigt är att fundera på vad man ska belysa. Det kan vara en gångväg, där du behöver se var du går eller så kan det vara ett träd du vill se inifrån huset när du tittar ut genom fönstret. Olika objekt behöver olika typer av spridningsvinkel.

Hur ska man tänka vid val av spridningsvinkel på en armatur?

Ett vanligt misstag är att välja en öppen armatur som ”lyser åt alla håll” för att man tänker att det ger maximalt med ljus. Nackdelen med en så vid vinkel för ljuskällans spridningsvinkel, så går en stor del av ljuset förlorat ut i tomma intet till ingen nytta. Det blir då en liten del av ljuset som faktiskt går till det man vill belysa. Det mesta sprids runt omkring i omgivningen. Man kan kalla det för en ljusförlust. Med den här typen av armatur kan så mycket som 70% av ljuset försvinna till ingen nytta. Det blir en form av ljusförorening. Se nedan exempel på en klassisk glasglob från 60-talet som fördelar ljuset runt om ett klot.

Utomhusbelysning armatur med bred spridningsvinkel
Utomhusarmatur som ger stort ljusbortfall och ljusförorening
Utomhusbelysning armatur med bred spridningsvinkel
Utomhusarmatur som ger stor ljusförlust och ljusförorening

Om du väljer den här typen av armatur för att belysa exempelvis en gång sprider det mycket av ljuset uppåt och sidorna. En liten del av ljuset riktas nedåt mot marken. Ibland kompenserar man detta genom att sätta i en starkare ljuskälla med högre ljusflöde. Då blir det dels dyrare för du behöver mer energi för att leverera ett högre ljusflöde, dessutom riskerar du att blända ögat genom att det blir en för stor kontrast mot omgivningen. Läs gärna om ljusflöde i det här blogginlägget och kontrast här.

Tips på olika spridningsvinklars användningsområde

Om du till exempel vill se ett träd som en tall är det kanske främst tallens stam du vill se – kronan är oftast så högt upp att det är stammen som är prioriterad. Då är det viktigt att använda en armatur med tillräcklig ljusnivå, som orkar lysa upp längs hela trädets stam. Men också har en smal spridningsvinkel för att koncentrera ljuset upp längs stammen. Förslagsvis kan en spridningsvinkel på 36 grader vara lämpligt.

Utomhusbelysning armatur med smal spridningsvinkel
För att belysa till exempel trädstam
Utomhusbelysning trädstam
Utomhusarmatur som ger smal spridningsvinkel och varmare färgtemperatur

Om du i stället har ett träd med en vid krona och du vill belysa för att se hela kronans omfång är det i stället bra att välja en armatur som har en vid spridningsvinkel. Det kanske till och med kan vara idé att prova en skyltbelysning? Skyltbelysningar är oftast utformade för att lysa upp bredare områden. Det kan finnas armaturer med spridningsvinkel över 100 grader. Här är exempel på en stor skogslönn som har en vacker bred krona i toppen.

Utomhusbelysning armatur med högre kelvintal
Längre bort i en trädgård kan det vara lämpligt med något högre kelvintal än precis runt entré

Kombinera bred och smal spridningsvinkel hos ljuskällorna

När armaturer ska användas på en fasad kan man fundera lite på om syftet med ljuset är att se själva huset eller kanske en gång som går längs huset? Eller ett bord som står bredvid huset? I nedan exempel finns både en gång som leder till ett uterum, som ska vara väl synlig. Dessutom står det ett bord precis bredvid gången, det vill man också se för att inte riskera att gå in i det plus att du kan ställa stilleben genom att variera krukor eller prydnader på bordet. Då väljer man två olika armaturer. Dels en som har bred spridningsvinkel för att fördela ljuset nedanför fasaden och lysa upp gången, dels en spot med smalare spridningsvinkel som fokuserar på bordet.

Utomhusbelysning fasadarmatur
Armatur som sitter dold med bred spridningsvinkel
Utomhusbelysning uteplats
Olika belysningspunkter för funktion och ge platsen en inbjudande känsla

Faktorer som påverkar utöver ljuskällans spridningsvinkel

I de flesta fall samspelar armaturens spridningsvinkel med dess ljusflöde. Ljusflöde är den totala mängden ljus som en ljuskälla avger och det mäter man i lumen. Det betyder att även om du väljer rätt spridningsvinkel men fel ljusflöde kan det betyda att du inte belyser det du avsett. Som vid exemplet med tallstammen. Om ljusflödet är för lågt för att nå längs en hög stam spelar det ingen roll om det är rätt spridningsvinkel. Eller om spridningsvinkeln är tillräckligt vid för att belysa en bred trädkrona högt upp – behöver ljusflödet vara tillräckligt för att nå hela vägen upp.

Sammanfattningsvis kring ljuskällans spridningsvinkel.

  • Spridningsvinkeln för en utomhusarmatur beskriver vinkeln mellan de yttersta kanterna av ljuskäglan, där ljusstyrkan forfarande är minst 50% av den maximala intensiteten.
  • Med för vid spridningsvinkel riskerar du att lysa ut i tomma intet, det kan skapa ljusföroreningar eller blända.
  • Spridningsvinkeln hänger samman med ljusflödet och de båda behöver samspela för att uppnå bäst resultat.
  • Hoppas dessa olika exempel gav hjälp i att förstå vikten av att anpassa spridningsvinkel utifrån vad man vill belysa. Tycker du ändå att det är svårt så hjälper vi såklart gärna till. Kontakta Green Spaces för en rådgivning eller belysningsplan!