Hur vet man hur mycket ljus 400 lumen (lm) är? Hur mycket lumen behöver jag för att få ett ljusflöde på utomhusbelysningen, motsvarande en 60W lampa? Här är allt du behöver veta!
Många är vi som har referenser till de gamla glödlamporna och visste hur mycket ljus man fick om man valde att köpa exempelvis en 60W glödlampa. För mysigare lampor blev valet en 25W lampa. Det här sattes ur spel redan när lågenergilamporna gjorde intåg och en 40W lampa bara drog en bråkdel av energin men referensen var fortfarande 40W lampa. Med lågenergi går det åt mindre energi för att få samma ljusflöde som tidigare. 40 W referensen var kvar för att förklara lampans ljusflöde för konsumenten. Nu är watt inte längre en referens för ljusflöde. Vilket ju på sätt och vis är logiskt – watt är ju inte ett mått på ljusflöde utan ett mått på energi.
Alltså får vi i stället lära oss att relatera till lumen som ett mått på ”hur mycket ljus” man får i den lampa eller armatur man väljer. Den totala mängd ljus som en ljuskälla skapar kallas ljusflöde och mäts i lumen.

Watt angivelsen på en ljuskälla eller armatur använder du för att beräkna energiåtgången när du ljussätter. Vilket i sin tur är måttet du behöver veta för att beräkna vad det kostar att belysa en utomhusmiljö eller trädgård. Vill du veta mer om hur du gör beräkningen så läs det här blogginlägget.
Här kommer tips på hur du väljer rätt ljusflöde för din trädgårdsdesign.
Omräkning gamla watt-ljuskällor till lumen
Inte helt exakt men på ett ungefär motsvarar 1W 10 lumen. Alltså: en tidigare 25W glödlampa blir 250 lumen i en ny ”glödlampa” osv.
Det finns tabeller där man kan se skillnader mellan typ av ljuskälla och färgtemperatur. Färgtemperatur beskriver ljusets nyans. Ju varmare (gulaktigt) ljus, lägre Kelvin, desto närmare kommer man förhållandet 1 W= 10 lumen för att omvandla ljusflöde på utomhusbelysning från watt till lumen. Är färgtemperaturen däremot högre, alltså kallare (vitare eller nästan blåaktigt), så är förhållandet snarare 1 W = 50–75 lumen. För att få en förståelse för hur färgtemperatur fungerar så läs gärna det här blogginlägget.
Varför behöver du veta ljusflöden på en armatur
Ljusflöden, lumen beskriver hur intensivt ett ljus är. Mängden synligt ljus som en ljuskälla avger. Du väljer ljusflöde på utomhusbelysning utifrån vad som ska belysas och syftet med ljussättningen. Vissa platser behöver bara ett milt lite svagare ljus. Exempelvis prydnadsgräs eller låga buskar. Då väljer du en armatur som har ett lägre lumenvärde. Det kan vara tillräckligt med 90 lm eller kanske 180 lm.
Har du i stället ett högt träd eller en gårdsplan som ska belysas kan du behöva betydligt mer mängd synligt ljus. Då behöver du välja en ljuskälla som levererar ett högre lumenvärde. Det kan vara lämpligt med en armatur som kan ge mellan 450–1,200 lm.
Sammantagen ljusmängd vid ljussättning
Utöver att det är viktigt att anpassa ljusflöden efter vad som ska belysas och syftet med ljusflödet spelar omgivningen stor roll. Hur upplyst omgivningen är. Hur mycket annan belysning som finns runt omkring.
Om du bor i stadsmiljö med gatubelysning och grannar som även de använder utomhusbelysning i sin trädgård. Behöver du ironiskt nog högre lumenvärden för att nå den ljussättningseffekt du önskar. Hur hänger det här ihop? Varje ljuskälla, spiller över ljus på sin omgivning. Ibland så mycket eller onödigt att vi pratar om ljusföroreningar. Vilket det blir om ljusspillet sker utan något syfte. I en stadsmiljö är det ofta mycket olika objekt och funktioner som behöver belysas, som exempelvis gator, trottoarer eller övergångsställen. Men konsekvensen blir att om du ska ljussätta din trädgård i den typen av omgivning behöver du välja högre lumenvärden för att nå den effekt du vill ha.
Om du i stället bor i ett område som är mindre ljussatt eller till och med på landet kommer du att nå bra ljussättningseffekt även med låga lumen.
Samma logik som om du tänder ett stearinljus i ett helt mörkt rum. Det kan ge en upplevelse av bra ljus och lysa upp mer än vad du tror. Men om du i stället tänder en lysrörs- eller ledarmatur med mycket ljusflöde i rummet kommer du inte uppleva att stearinljuset ger någon vidare ljuseffekt alls.
Objektens påverkan hur ljusflöde på utomhusbelysning uppfattas
Utöver omgivningens upplysningsgrad påverkar även det du belyser hur ljusflöden upplevs. Om du exempelvis belyser en mörk yta jämfört med en ljus yta så reflekterar den olika mängd av ljusflöde på utomhusbelysning och påverkar hur du uppfattar det du belyser. Likaså ytans behandling påverkar reflektionsgraden. Tänk dig en mörk asfalterad gång, den reflekterar inte lika mycket ljusmängd som ett ljuslaserat trädäck. Men om asfaltsytan är våt så reflekterar den mer av ljuset och man upplever ytan ljusare än när den är torr. Precis som en blank färg ger ett helt annat intryck än en matt färg.
Ett annat exempel kan vara skillnaden i att belysa en björkstam som är ljus, bitvis nästan vit och slät i sin ytstruktur jämfört med att belysa en mörkare skrovlig ekstam. En trädstam bevuxen med ljusa lavar ger också ett ljusare intryck än att belysa en trädstam som inte har några lavar.
Ljuskällans förmåga att fördela ljuset, ljusstyrka
Dessutom påverkar ljuskällans ljusstyrka hur ljusflöde på utomhusbelysning uppfattas. Ljusstyrka är ljusintensitet i en viss riktning eller vinkel. Enheten är candela (cd) och 1 cd= 1 lm/sr (lumen per steradian). Ett enkelt exempel för att förstå är att tänka sig en ficklampa jämfört med en glödlampa. Ficklampans ljus koncentreras till en stråle. Glödlampans ljus sprids jämt i alla riktningar. Glödlampan har därför lägre candela, ljusstyrka än vad ficklampan har.
Anpassa därför ljusflödet utifrån vilken typ av armatur du använder. Exempelvis en pollare med öppen armatur eller en pollare med mer dold eller riktad ljuskälla.
Sammanfattningsvis kring ljusflöde på utomhusbelysning
- Watt är måttet på hur mycket energi en ljuskälla förbrukar. Vilket påverkar hur mycket det kostar att ha den tänd.
- Ljusflöde mäts i lumen, lm. Det är ett mått på hur intensivt ett ljus är och mängden synligt ljus som en ljuskälla avger. Det går att förenkla omräkningen från tidigare watt angivelser till lumen om du även tar viss hänsyn till färgtemperaturen. Färgtemperaturen anger ljusets nyans från varmt till kallt och mäts i Kelvin (K). Läs om färgtemperatur här.
- Ljusflöden påverkas av omgivningens belysningsgrad och kan behöva anpassas utifrån hur mycket annan belysning som finns i närheten.
- Den påverkas även av färg och ytstruktur på objektet du belyser, som gångar eller träd.
- Vill du ha rådgivning kring hur du ska anpassa ljusflöden i din utemiljö så hjälper jag gärna till. Kontakta mig så kan jag berätta hur.