Watt var tidigare en referens på ljusstyrka utomhus såväl som inomhus. Många är vi som har referenser till de gamla glödlamporna och visste hur mycket ljus man fick om man valde att köpa en 60W glödlampa. För mysigare lampor blev valet en 25W lampa. Man valde en 60 W lampa till köket, där man ville ha högre ljusstyrka. Ljusstyrka på utomhusbelysning fungerade likadant. Högre watt för en lampa där man ville se mer och lägre där det skulle vara lite mjukare eller lägre ljusstyrka.
Det här blev fel när lågenergilamporna gjorde intåg. Watt är ju egentligen ett mått på energiåtgången. Med lågenergi gick det åt mindre energi för att få samma ljusstyrka. Watt var inte längre ett mått på ljusstyrkan. En 40W lampa drog bara en bråkdel av energin men referensen var fortfarande 40W lampa för att ge köparen referens på vad lampan gav för ljusstyrka. Nu är watt inte alls någon referens längre för ljusstyrka. Vilket ju på sätt och vis är logiskt – watt är ju inte ett mått på ljusstyrka. Det är ju ett mått på energi.
Nu får vi från förr i stället lära oss att relatera till lumen som ett mått på ”hur mycket ljus” man får i den lampa eller armatur man väljer. Den totala mängd ljus som en ljuskälla skapar kallas ljusflöde och mäts i lumen. Watt på en lampa talar om hur mycket energi den drar och lumen hur mycket ljus du får. Ljusstyrka på utomhusbelysning såväl som inomhusbelysning bör därför relatera till lumen, ln istället för watt w.
Omräkning gamla watt-ljuskällor till lumen
Inte helt exakt men på ett ungefär motsvarar 1W 10 lumen så en tidigare 25W glödlampa blir 250 lumen i en ny ”glödlampa” osv.
Det finns tabeller där man kan se skillnader mellan typ av ljuskälla och färgtemperatur. Ju varmare ljus, lägre kelvin, desto närmare kommer man förhållandet 1 W= 10 lumen. Är färgtemperaturen däremot högre, kallare så är förhållandet snarare 1 W = 50–75 lumen. För att få en förståelse för hur färgtemperatur fungerar så läs gärna det här blogginlägget.
Hoppas det här gav förståelse för vad man ska tänka på när man ska välja armatur eller ljuskälla – för att få den ljusstyrka som man förväntar sig. Ljusstyrka är bara ett viktigt mått att ha koll på när man ska ljussätta. Utöver ljusstyrka behöver man förstå kontrast vid ljussättning, färgtemperatur på utomhusbelysning, färgåtergivning och spridningsvinklar vilket du kan läsa om i andra inlägg på bloggen.
Vill du få hjälp eller rådgivning kring belysning så kontakta gärna oss så hjälper vi dig!