Rosor har sedan långt tillbaka fascinerat människan med sin skönhet, doft och symbolik. Det innebär att, trädgårdsdesign med rosor är något som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden. De odlades i Kina, Mellanöstern och Romarriket och de har varit uppskattade i såväl antikens trädgårdar som i dagens moderna odlingsmiljöer. Med andra ord, det finns en ros för (nästan) alla lägen? Genom att välja rätt ros för rätt plats gör du ett hållbart alternativ som kan ge många värden till den biologiska mångfalden i din utemiljö eller trädgård. Dessutom, det finns fler prydnadsvärden än bara blomman som till exempel taggarnas utseenden och form eller nyponen.
Hur kan rosor användas i trädgårdsdesign?
Rosor är fantastiskt mångsidiga och du kan anpassa dina val till olika trädgårdsmiljöer. Här är några sätt att integrera rosor i din trädgårdsdesign:

- Friväxande buskrosor för naturlika trädgårdar. Gammaldags buskrosor som ’Stanwell Perpetual’ eller ’Nevada’ passar i större rabatter där de kan växa fritt och skapa en naturlig skönhet.
- Klätterrosor för pergolor och spaljéer. Sorter som ’Alchymist’ och ’Felicité et Perpétue’ är utmärkta för att mjuka upp byggnader eller skapa blommande portaler.
- Rosor i kombination med perenner. Lågväxande rosor som ’The Fairy’ eller ’Raubritter’ kan du kombinera med lavendel, stäppsalvia eller nävor för en färgstark och harmonisk rabatt.

- Rosor i formella planteringar. Tehybrider och floribundarosor kan i prydliga rabattplanteringar erbjuda långvarig blomning.
Rosor för olika växtlägen i trädgårdsplanering
Visst trivs de allra flesta rosor i full sol, men det finns arter och sorter som klarar mindre soltimmar. Dessutom arter och sorter som klarar tuffare odlingszoner.
Å andra sidan, rugosarosorna och mossrosor kan klara halvskugga. Exempelvis ’Wasagaming’ med rosa blommor. En kanadensisk buskros som dessutom kan klara zon 6 så på många platser i Sverige.

Pimpinellifoliarosen Rosa spinosisima ’Aicha’ var nominerad till årets ros 2020 och är också en kandidat som klarar skuggigare lägen. Ljuvliga ljusgula blommor. Även den här rosen klarar zon 6.
Vill du ha en mörkt ceriserosa ros i ett skuggigare läge så prova bourbonrosen ’Zephirine Drouhin’. Nästintill taggfri och härdig till zon 4.
Kanske vill du ha en röd ros i ett skuggare läge? Prova i så fall Rosa rubiginosa ’Anne of Geierstein’ som introducerades redan 1894 så en riktig trotjänare som kan klara växtzon 5. Röda halvfyllda mörkröda blommor med vackra gula ståndare och fin doft. Får dessutom vackra nypon.

Genom att välja hållbara rossorter som är motståndskraftiga mot sjukdomar, kan du inte bara njuta av deras skönhet utan också bidra till en ökad biologisk mångfald i din trädgård. Sammanfattningsvis, trädgårdsdesign med rosor är ett utmärkt val för en hållbar och vacker trädgård.
Rosor och Rossläktet – historisk och vacker skönhet i trädgårdsdesign
Rosen har sitt ursprung i flera olika delar av världen, inklusive Asien, Europa och Nordamerika. De äldsta kända odlings formerna kommer från Kina, där odlade och genomförde trädgårdsdesign med rosor så tidigt som 5000 f.Kr. Genom historien har de blivit en symbol för kärlek, skönhet och mystik, men har också haft praktiska användningsområden, som tillverkning av rosenvatten och oljor.
Gammaldags- och Moderna Rosor
En vanlig och viktig distinktion inom rossläktet är skillnaden mellan gammaldags och moderna rosor. Gammaldags rosor är sorter som introducerades före 1867, vilket markerar introduktionen av den första moderna rosen ’La France’. Dessa rosor utmärks ofta av sin charm och doft samt sin förmåga att klara sig utan intensiv skötsel.
Moderna rosor är resultatet av medveten förädling och korsningar för att skapa mer blomvilliga och varierade sorter. De inkluderar grupper som floribunda, grandiflora och tehybrider, och erbjuder ett enormt urval av färger och former.
Gammaldags rosor platsar i modern trädgårdsdesign med rosor
Låt dig inte luras av namnet ”gammaldags rosor” och tro att det betyder att de är passé. Det är mer en teknisk indelning för att få överblick och kunna gruppera alla de tusentals arter och sorter av rosor som finns. Gruppen består av hybrider med, samt mutationer och selektioner av Rosa gallica, provinsros. Dessa var de första rosor som odlades utanför Kina. Tusentals år före Kristus. Storhetstiden var första hälften av 1800-talet då fanns det omkring 2000 sorter bara i Frankrike!
Gammaldags rosor är buskrosor som ofta skjuter talrika rotskott. De växter vanligtvis upprätt med styva grenar och de flesta blir 1-1,5 m höga. Grenarna är täckta av många borst och borsttaggar alternativt små till medelstora taggar som är raka eller böjda. Bladen är läderartat grön till mörkgrönt ibland med grå eller blåaktiga inslag.
Blommorna är samlade i klasar med 3-10 blommor ibland fler. De är vanligen medelstora eller stora och halvfyllda till tätt fyllda. Men andra utseenden förekommer också. Färgskalan är röda, rosa eller vita nyanser. Många är mörkt röda med inslag av karmin, purpur och violett. Vissa med strimmiga kronblad. Blomningen är riklig under en period per säsong, hos oss i juni-juli. God härdighet, många klarar zon 5-6. Vissa kan drabbas av mjöldagg men annas är de generellt friska och klarar sig undan svartfläcksjuka.
Skötsel av gammaldags rosor
Det fina med gammaldags rosor är att de ofta är lättodlade och kräver lite skötsel. De klarar sig bra på magra och medelgoda jordar, även om de blir mer optimala på godare jordar. De flesta växer bra på egna rötter och kan därför lätt sticklingsförökas. Eller gräv upp rotskott, alternativt avläggare. De lämpar sig därför väl för trädgårdsdesign med rosor.
Vilka olika arter och sorter av gammaldags rosor finns det?
Det finns både buskrosor, klätterrosor och rabattrosor inom de gammaldagsrosorna. Inom respektive rostyp finns det många olika grupper av rosor.
Bland de gammaldags buskrosorna finns exempelvis
Det finns ett 15-tal olika grupper inom gammaldags buskrosor – här är tre exempel.

Gallicarosor, en av de äldsta grupperna med sorter som är robusta och tåliga klarar ofta kallare klimat. Lättskötta och motståndskraftiga mot sjukdomar. De är kompakta buskar låga till medelhöga. Exempel på rosor ur Gallica- gruppen är ’Berga Gård’, ’Merveille’ en finsk buskros eller ’Duchesse de Montebello’.


Damascenerrosor, kända för sin intensiva doft. De använder man ofta i parfymtillverkning. Mellanhöga till höga buskar med hängande grenar och lite vildare utseende. Damascenerrosorna mesta kändis är ’Isphan’ som har en stark historia i parfymtillverkning. Andra sorter är ’Celsiana’ eller ’Belle Cathrine’


Albarosor, tåliga sorter som trivs i magra jordar. Kända redan från medeltiden och ofta höga och smala buskar. Ofta med eleganta bågformade grenar. Engångsblommande men ofta lite senare än andra gammaldags rosor. En vacker albaros är ’Chloris’

Exempel på klätterrosor från gammaldags rosor
Det finns cirka 6 olika grupper av klätterrosor bland de gammaldags rosorna, här är några exempel på grupper, du kan välja från för trädgårdsdesign med rosor.
Multiflora-Gruppen, kom till Europa 1804 och förädlingsarbetet var intensivt även i Amerika. Mycket kraftigväxande – kräver rejäl pergola eller stora ytor. Engångsblommande med små doftande blommor i stora, täta klasar. Här kan du exempelvis hitta sorter till magrare jordar och sorter med nypon. Några exempel på klätterrossorter ur multiflora- gruppen är ljuvt ljusrosa ’Trappendal’ en lokal sort från en gård med samma namn i Danmark, rosa ’Valdemar’ och mörkare rosa ’Öjas Klarna’.


Noisette-Gruppen, en hybrid mellan ’Old Blush’ och Rosa moschata. Långa gracila grenar och ofta med remonterande blommor. Föredrar soliga och varma lägen.
Arvensis-Gruppen, breda och lågväxande klätterrosor som fungerar som marktäckare. Det finns också engångsblommande med små enkla eller halvdubbla blommor. De kan trivas i fuktigare och lite skuggigare lägen.
Rabattrosor bland de gammaldags rosorna för trädgårdsdesign
Det finns tre olika grupper av gammaldags rabattrosor. Chinensis-Gruppen, kinarosor, Odorata-Gruppen, terosor och Chinensis Minima-Gruppen, klassiska miniatyrrosor.
Moderna Rosor inte bara nyheter
Moderna rosor, som tehybrider och floribundor, förädlade man fram efter 1867 och erbjuder ofta en längre blomningstid, bredare färgutbud och många gånger mer kompakta växtsätt. De passar utmärkt för trädgårdsdesign med rosor och erbjuder möjligheten att skapa strukturerade planteringar. Märk dock att det finns gammaldags rosor som är förädlade efter 1867 om de hör till en sortgrupp som uppstod före 1867.
Ofta är det lätt att se skillnad mellan en blomma från gallica eller centifolia jämfört med en tehybridblommas. Men ibland behöver man känna till rosens ursprung och grupptillhörighet. Generellt saknar många fler rosor doft bland de moderna rosorna, men det finns även många med doft. Likaså är det med härdigheten – moderna rosor är ofta mindre härdiga, men det finns tuffingar.
Vilka olika arter och sorter av moderna rosor finns det?
Även de moderna rosorna kan delas in efter sitt växtsätt som klätterrosor, buskrosor eller rabattrosor.
Moderna klätterrosor för utemiljöer
Ibland grupperar man rosorna efter växtsätt, ett annat sätt är efter förädlare. En röd klätterros som är en av mina favoriter är ’Amadeus’ från Kordes. Blommar tacksamt i zon 4 från juli till oktober.

Vill du ha en klätterros som verkligen tar plats ska du välja en av sorterna i Helenae-Gruppen. Honungsrosorna blir stora! Jag har haft en ’Hybrida’ som blev 8-9 meter hög och blommade helt galet i juli med små guldgula blommor. När den blommar fylls hela busken med humlor och bin och det låter som om allt ska flyga iväg som en mullrande helikopter. Efter blomningen blir det små små söta nypon. Vilket betyder att du ska ta i rejält när du dimensionerar klätterstöd!


Moderna buskrosor i trädgårdsdesign
Det finns otroligt många moderna buskrosor att välja bland för trädgårdsdesign med rosor. Här är några av grupperna.
Rugosa-Gruppen. Här hittar du rosor som är röda, rosa, vita eller gula. De har svag till stark doft. Många sorter remonterar eller blommar kontinuerligt. De allra flesta är härdiga till zon 6, 7 eller 8. De flesta kräver inte särskilt mycket skötsel. Många fungerar utmärkt till häck. Tänk på att arten Rosa rugosa är upptagen på Naturvårdsverkets lista över invasiva arter. Plantera inte den i sandig jord där den lätt kan bli ett problem. ’Louise Bugnet’ är en kansadensisk vit sort som är nästan taggfri och skuggtålig stark doft och enstaka nypon. ’Gelbe Dagmar Hastrup’ kan du säkert gissa – är gul. Blommar med stora enkla blommor och klarar zon 6. ’Marie Bugnet’ påminner om Louise Bugnet som kom lite tidigare. Blommar i vitt och under lång tid. Förutom Marie och Louise finns även ’Therese Bugnet’ alla uppkallade efter rosförädlarens fru och döttrar.

Vackra nypon för att gynna biologisk mångfald
Moyesii – Gruppen, mandarinrosorna. De är härdiga till zon 5 och blommar i rött eller som ’Arno Kasvi’ i rosa. De växer bra på magra jordar och kräver endast lite skötsel. De har vackert bladverk och ger vackra stora cinnoberorangefärgade nypon på hösten. ’Axelvold’ ’Arno Kasvi’ mandarinros


Moschata-Gruppen vill generellt ha goda jordar och mer skötsel. En av de tåligare myskrosorna är ’Ghislaine de Feligonde’ som blommar vackert i aprikos, gulrosa och doftar kaprifol. Härdig till zon 4.

David Austin en av de mest kända rosförädlarna
Austin-Gruppen. Här finns det otroligt många olika sorter, storlekar, färger och härdighet. Det som utmärker är att de kombinerar gammaldags rosors fantastiska doft med att även remontera. De vill ha omvårdnad i form av god jord, ansning av överblommade blommor och beskärning. ’Munstead Wood’ blir purpurröd och knappt en meter hög. Härdig till zon 4. ’Harlow Carr’ blir strax över en meter hög och blommar i rosa, vackra blommor som doftar gott. Har god motståndskraft mot sjukdomar och är härdig till zon 5. ’Desdemona’ blommar i vitt med ljusrosa och persikatoning den ska också vara regntålig och har en stark doft. Härdig till zon 4. ’Roald Dahl’ ljust aprikosgul och rikblommande som är härdig till zon 3. ’Crown Princess Margareta’ en av mina favoriter. Blir lite högre 1,2-1,4 och klarar zon 4. Blommar i gulorange med fyllda blommor. Fler tips kan du hitta på David Austins hemsida.


Moderna rabattrosor i utemiljö och trädgård
Här kan du hitta lägre sorter och vissa med bra marktäckningsförmåga. Generellt är detta rosor som kräver mer skötsel och vill ha goda jordar. Flera olika grupper bland annat Tehybrid-Gruppen, Polyantha-Gruppen och Floribunda-gruppen.
Tehybrid-Gruppen innehåller sorter som är eleganta och populära med långa blomningssäsonger. De har oftast svag doft men blommar kontinuerligt långt in på hösten. Det finns många olika färger. De vill ha goda jordar och kräver mycket skötsel. För den som är riktigt rosintresserad.
Polyantha-Gruppen blommar i röda, rosa eller gula färger oftast med svag doft och kontinuerligt. Även dessa rosor vill ha god jord och mycket skötsel. De flesta blir 0,5-0,9 meter höga. Blommorna är samlade i klasar ibland med 20-50 blommor. Polyanthus betyder mångblommig. Blommorna är halvfyllda till tätt fyllda. Många är härdiga och klarar sig utan svampangrepp. Några exempel på sorter är ’The Fairy’ som är en klassisk marktäckare. Den blir ca 0,8 meter hög och minst en meter bred. Blommar outtröttligt i små rosa blommor. Funkar i kruka och rabatter. Kräver inte så mycket skötsel i relation till vad den levererar. Ofta i offentliga planteringar. ’Paquerette’ första rosen som introducerades i Polyantha-Gruppen redan 1875 i Frankrike. Blommar i vitt och klarar zon 3.
Floribudna-Gruppen erbjuder moderna rabattrosor
Floribunda-Gruppen har många sorter som blir 0,6-0,8 meter höga och tätt växtsätt. Blommorna är samlade i mångblommiga blomställningar som är mindra flata och utbredda, till skillnad från polyantarosornas mer koniska blomklasar. Många är härdiga till zon 4 och långlivade. De vill ha solbelyst god jord vid rätt skötsel kan de bli långlivade. Kräver mycket näring och jämn vattentillgång. ’Golden Cover’ som namnet antyder blommar den i gult från juni in i oktober, härdig till zon 3 och blir ca 0,7 meter hög. Fruktig doft av citron. ’Astrid Lindgren’ En rosa praktfull rabattros som blir 1,2 meter hög och klarar zon 4. Får ofta fina nypon. En favorit enligt många. ’Aprikola’ är en söt buskros på ca 0,8 meter för zon upp till 4. En Kordes ros med hög motståndskraft mot sjukdomar.



Skötsel av rosor
Vid plantering av rosor så anpassa planteringsdjupet utifrån om rosen är rotäkta eller ockulerad på en grundstam. Många moderna rosor är ockulerade för att få bättre härdighet. Det är viktigt att ockuleringsstället hamnar en bit ned under jordytan för att förhindra rotskott från grundstammen.
Jordförbättra utifrån rosens krav en gammaldags buskros kräver inte lika mycket som en modern tehybridros. Organiskt material i jorden och stallgödsel är bra för de allra flesta rosor. Vissa rosor som blommar kontinuerligt ända in i hösten behöver mer gödsel vid flera tidpunkter fram till mitten av juni.
Säkerställ vatten under etableringstiden.
Rosor behöver beskäras regelbundet för att stimulera blomning. Anpassa hur hårt och när utifrån om det är en buskros, rabattros eller klätterros. Vissa sorter har generös tillväxt och klarar hård beskärning. Andra behöver beskäras lite mer försiktigt.
Det är bra att under blomningen kontinuerligt klippa bort blommorna, vilket stimulerar fler knoppar och blommor. Undantaget är de rossorter du planterar för att njuta av nyponen, då får du låta nyponen växa fram för att hinna mogna under andra halvan av blomningstiden.
Sammanfattningsvis kring rosor i utemiljö och trädgårdar
- Var inte rädd för trädgårdsdesign med rosor! Utgå från vad du har för läge och välj en art och sort som trivs för platsen och förutsättningarna.
- Om du väljer gammaldags- eller modern ros, kan vara viktigt om du anlägger en kulturhistorisk miljö, annars gå på vad du har för förutsättningar och vad du vill ha.
- Inom de tre huvudtyperna av rosor som klätter-, busk-, och rabattrosor finns många olika grupper av olika arter och sorter. Bestäm dig för storlek, härdighet och färg. Lägg till doft och blomningstid så kommer utbudet successivt att ringas in till lämpliga kandidater som passar i din miljö. Då får du ett hållbart tillskott till den biologiska mångfalden i din trädgård.
- Välj en ros som inte kräver mer skötsel än vad du är beredd att erbjuda. Det finns rosor som är anspråkslösa och inte behöver särskilt mycket skötsel för att leverera mycket i form av blommor eller nypon.
- Samplantera rosor med andra växter. Det gör att du kan styra om planteringen ska vara romantisk eller lite mer strikt beroende på vad du väljer för kompletterande växter. Dessutom ökar du den biologiska mångfalden och minskar risken för sjukdomsangrepp. Tycker du det är mycket att sätta sig in i för att kunna välja rätt ros? Kontakta Green Spaces så får du hjälp!