Säsongsbelysning utomhus vid advent och jul

Energiåtgång för utomhusbelysning

Samtidigt som det är den mörkaste tiden på året har vi nu de högsta energipriserna vi någonsin varit med om. Dessutom är det brist på energi! Hur ska man motivera energiåtgång för utomhusbelysning med de förutsättningarna? Det finns flera sätt att tänka och min tanke är att här ge lite tips på saker som dels kan underlätta energiförbrukningen, dels underlätta styrningen av belysningen. Med rätt typ av armaturer och styrning behöver energiåtgången för utomhusbelysning inte bli så hög.

Jordfelsbrytare först och främst

Det är förhoppningsvis självklart för alla att använda jordfelsbrytare. Men jag säger det ändå. Se till att du har jordfelsbrytare för all el utomhus. Har du inte jordfelsbrytare i ditt säkringsskåp för att centralt jordsäkra alla uttag så köp en som du sätter i uttaget. Är du minsta osäker kring vad och varför när det gäller jordfelsbrytare så fråga din elektriker om råd!

Exempel på jordfelsbrytare för utomhusbruk
Exempel på jordfelsbrytare för utomhusbruk

En annan enkel säkerhetsgrej är skyddsbox för skarvsladdar. Den håller både ihop och skyddar skarvkontakter. Det finns olika storlekar om du bara har en kontakt eller om du behöver för ett grenuttag.

Exempel på skyddsboxar för skarvsladdar utomhus
Exempel på skyddsboxar för skarvsladdar utomhus. Bra för att förhindra att fukt tränger in i uttagen och orsakar problem.

Tidsstyrning för minskad energiåtgång för utomhusbelysning

Timer i olika varianter är enkelt och effektivt. Det finns olika modeller och sätt att tidsstyra när armaturer ska vara tända eller släckta. Viktigt att välja en modell som är avsedd för utomhusbruk. Vissa vintrar är kalla, snöiga och med torr luft. Men ibland regnar det mycket och blåser. Genom åren har jag märkt att när det är regniga perioder, så behöver man täcka utsatta vägguttag utomhus. För att undvika att fukt kryper in och orsakar problem.

Exempel på 24h timer för utomhusbruk
Exempel på 24h timer för utomhusbruk

Kopplingsur med självlärande till och frånslag är en enklare form av timer. Genom att första gången manuellt trycka på och sedan av när den ska vara tänd aktiverar du vilka tider som ska gälla. Nackdelen är att ”den tappar minnet” om strömmen går. Det går inte heller att ställa in olika tidsintervall om du till exempel vill ha tänt en stund på morgen och sedan igen på eftermiddagen.

Timer kan du också koppla till ett smart-hem-nätverk. Fördelen med den typen av timer är att det finns möjlighet att lägga olika scheman. Tänk att du till exempel vill att uppfarten ska vara belyst på vardagar när du åker till och kommer hem från jobbet. Det är kanske inte alls lika viktigt att ha tänt runt uppfarten på lördag eller söndag morgon. Timer som är kopplat till smart – hem nätverk kan du också enkelt tända eller släcka inifrån huset utanför schemalagd tid. Du kan också lägga in logik för att tända och släcka i anslutning till solens upp eller nedgång. Då slipper du att justera på timern allt eftersom solen står lägre och dagen blir mörkare. Eller tvärtom fram i februari när det blir längre dagar igen. Det är oftast ganska enkelt att via en app i telefonen lägga in scheman och styra belysningen.

Exempel på vägguttag som kopplas till nätverk
Exempel på vägguttag som kopplas till nätverk

Skymningsrelä för att bara tända när det är mörkt

Förrut kopplades oftast en separat avkännare, skymningsrelä, för att avgöra om det är mörkt eller ljust utomhus. Den kunde kopplas ihop med timers eller kopplingsur på säkringsskåpet.

Det kan också finnas en skymningsreläavkännare i en ljuskälla. Det sitter en avkännare på själva glödlampan (eller ja – numera är det ju mest LED lampor) som gör att lampan tänder när det är tillräckligt mörkt.

Ett alternativ är ett astrour. Annat namn för astrour är kopplingsur som är en timer och har en koppling till tider för solens upp- och nedgång. Kopplingsuret är programmerat för de koordinater där det används. Det är ju olika tider beroende på vart du geografiskt befinner dig. Nackdelen med kopplingsur jämfört med skymningsrelä är att vissa dagar kan det upplevas mörkt även om solen inte gått ned än. Om det är grått, mulet och regnigt tänder ett skymningsrelä tidigare än vad ett kopplingsur gör. De kan också vara lite mariga att ställa in. Om man inte gillar att läsa instruktioner.

Kopplingsur och eller skymningsrelä ger en minskad energiåtgång för utomhusbelysning eftersom armaturer och ljuskällor bara lyser när det är mörkt.  

Rörelsesensor för att tända bara när man vistas på en plats

Det finns armaturer som har en rörelsesensor för att avgöra om armaturen ska vara tänd eller inte. Det finns också ljuskällor, alltså själva lampan du skruvar i en armatur, som har rörelsesensor för att avgöra om ljuskällan ska lysa eller inte. Ofta har armaturer och ljuskällor med rörelsesensor även ett skymningsrelä. Den här kombinationen kan vara praktisk inne i en carport eller vid en matkompost. Lampan tänder sig när du kommer och kör in med bilen eller när du är vid komposten.

En del vill ha det även vid en gårdsplan för att få en indikation om någon kommer. Då får man också veta om det kommer rådjur eller grannens katt på besök.

Smarta hem nätverk för att minska energiåtgång för utomhusbelysning

Det här är ämne för ett separat blogginlägg egentligen. Men bara helt kort om vad som ligger bakom begreppet. Genom att begåva olika produkter med förmåga att kommunicera med varandra kan de styras på ett enkelt sätt. Kommunikationssätten är flera och de flesta väletablerade som 433 MHz (klassiska fjärrströmbrytare), Z-wave, Zigbee, wifi och bluetooth LE mfl. Till detta behövs en styrenhet. Det finns flera att välja mellan som till exempel Homey, Fibaro Home Center, Home Assistant, Smartthings, Animus Home mfl.

Fördelen är att du kan säkerställa att energiåtgången för det du använda sker när du faktiskt har nytta eller glädje av det.

Statistikvisning smart hem nätverk över olika enheter
Statistikvisning smart hem nätverk över olika enheter. Du kan följa energiförbrukning, styra enheter och lägga upp olika flöden eller scheman.

Du kan också följa upp vad du har för energiåtgång. Eftersom det finns möjlighet att mäta hur mycket energi det du kopplar in drar.

Sammanfattningsvis kring energiåtgång för utomhusbelysning

Använd säkra produkter som är avsedda för utomhusbruk. Använd hjälpmedel som timer, rörelsesensor och eller skymningsrelä för att ställa in när belysningen ska vara tänd. Låt lampor vid uppfart och entréer lysa de tider du vanligtvis lämnar och kommer hem. Låt lampor du ser inifrån huset lysa när du vanligtvis vistas i huset och ser ut genom fönstren. Tips kring att planera belysning du ser inifrån huset kan du läsa om här. Se till att det finns vettig belysning som lyser när det behövs vid viktiga platser som där du parkerar eller kanske går genom trädgården till en kompost eller köksträdgård för att skörda.

Mer information kring utomhusbelysning finns på bloggen under kategorin utomhusbelysning. Skulle du vilja ha mer information kring hur man kan planera styrningen av sin utomhusbelysning så kontakta oss. Vi hjälper gärna till.

Hur planerar du din utomhusbelysning för så effektiv och låg energiförbrukning som möjligt?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *