Växtval med olika blommande lökar

Växtval av blommande vårlökar

När man anlägger och planterar i en trädgård är det lätt att man glömmer bort blommande vårlökar. Detta beror på att lökarna finns bara att köpa under hösten. Det är nu de ska planteras för att blomma nästa vår. Mot den bakgrunden är det viktigt att ändå ta med blommande vårlökar i sitt växtval och säkerställa att de planteras när det är rätt tid.

Tulipa 'Aveyron' tulpan dubbel sen

Trädgårdsdesign med tulpan – färg och form

Hur kan tulpanlökar användas i trädgårdsdesign? Nämligen genom att leka med färger och former. Tulpanblomningen kan ge en helt annan färgskala i din trädgård än säsongens senare blommor. Du kan kombinera olika utseende på tulpaner både i färg och form. Med andra ord kan du få en sprakande orangeröd blomning i maj som senare på sommaren går i blått och vitt.

Narcissus 'Sunlight Sensation' triandus-gruppen påsklilja

Trädgårdsplanering med våren i sikte

Vid trädgårdsplanering bör man planera för alla årstider. Det är lätt att förlora sig i vackra växter som är som vackrast i den årstid man är i just nu. Med andra ord är det lättare att ta hänsyn till höstblommande buskar och blommor när man designar sin trädgård nu på höstkanten. Vårblommande växter och lökar förbises lätt. Så här kommer inspiration kring narcisssläktet för att få en härligt blommande rabatt nästa vår!

Blommande rabatt för våren ned allium

Blommande rabatt för våren

Vid trädgårdsdesign är det viktigt att komma ihåg att planera för blommande rabatt på våren. Växtförslag för vårblomning är att arbeta med lökar och knölar i olika former. Det finns många olika sorter, blomningstid, färger och inte minst dofter. Vissa löksorter är dessutom mer fredade från rådjur eller andra ovälkomna djur än andra.

Scilla bild av Michael Gaida Pixabay

Löktips för Gräsmattans vårskrud

Löktips för att få en blommande vårgräsmatta. Vid trädgårdsanläggning och design av en trädgård är nu man ska plantera för vårens återkomst. Alla blir väl glada över en tidig gräsmatta som går från brungröngrått till skimrade himmelsblått, lila, vitt och gult och kläs i vackra blommande lökväxter?! Vilka sorter finns och vad ska du tänka på för att plantera vårstjärnor, krokus och pärlhyacinter i din trädgård?

Keukenhof Nederländerna

Inspiration kring växtförslag och lökplanteringar på Keukenhof

Som trädgårdsdesigner försöker jag påminna mina kunder om att plantera blomsterlökar. Även om de har en kort säsong på våren är det ändå så fantastiskt att mötas av blomning i sin trädgård redan i april. Häng med på en inspirationsresa till Nederländerna jag gjorde i våras för att titta på just tulpaner, narcisser och andra vackra blomsterlökar. Det är ju nu på hösten du ska plantera för vårens blomning.