Utomhusbelysning som utsikt låt blicken dras ut

Använd utomhusbelysning som utsikt för se trädgården inifrån huset. Vid ljussättning av trädgård och utemiljö är det viktigaste såklart att säkerställa funktioner som att man tydligt ser entré, gångar, parkeringar och vart man ska hitta sin soptunna eller undvika att snava över kvarglömda saker där man går. Med utomhusbelysningen ökar också tryggheten om man lyckas åstadkomma en överblick och ett fint samspel mellan mörker och ljussatta områden. Men belysning kan också skapa utsikt inifrån huset.

Med lite eftertanke och planering kan ljussättningen av trädgården också möjliggöra att man får något att titta ut på när man är inomhus. Vid vilka fönster vistas du mest? Vad ser du när du sitter vid köksbordet och tittar ut? Där kanske inte finns någon entré eller gång som naturlig och nödvändigt är upplyst, utan ett träd där fåglarna får mat? Det kan också handla om fönster där man kanske inte sitter och tittar ut men som man passerar ofta när man rör sig i huset? Använd utomhusbelysning som utsikt för att ljussätta även objekt en bit bort i trädgården för att skapa siktlinjer.

Utomhusbelysningen som utsikt i olika rum i huset

Fönster som möter varje gång man går in i vardagsrummet kan antingen vara ett mörkt hål eller ge en siktlinje ut till ett träd som står utanför.

Träd upplyst utomhus sett inifrån
Träd upplyst utomhus sett inifrån. Genom att belysa något utanför fönstret dras blicken ut istället för att bara möta ett svart fönster.

Färg på utomhusbelysningen som används för utsikt

Om man väljer att ljussätta ett träd som står utanför får man något att titta på inifrån huset. Lek med färger när du ljussätter det som ska synas inifrån huset. Med grönt ljus så länge bladen sitter kvar i ett äppelträd ser det fortfarande ut som sommar. Genom att i stället välja gult eller rött ljus får trädet en höstfärg som det kanske inte har naturligt.

Hästkastanj med färgad belysning.
Hästkastanj med färgad belysning. Med färgade utomhusarmaturer kan ett träd får röd höstfärg oavsett om det har det naturligt.

Ett blått ljus kan ge en illusion av kyla eller frost. Häng istället en ljusslinga i trädets grenar och du får en julkänsla.

Exempel på hur utomhusbelysning kan användas som utsikt

Ett växthus som normalt är tomt och mörkt på vinterhalvåret kan få en julstjärna eller ljusslinga och vara det sista eller första man ser när man sitter på sängkanten och lägger sig eller vaknar på morgonen. Använd utomhusbelysning i ett växthus som utsikt från ett sovrumsfönster som ger både god överblick över baksidan av tomten och något fint att titta ut på. Använd tidsstyrning för att bara ha tänt de tider som behövs. 

Utblick från sovrumsfönster i mörker
Utblick från sovrumsfönster i mörker. Belysning som både ger överblick över tomtens baksida såväl som något fint att titta ut på.

Det här kan vara det du ser när du tittar ut genom ett fönster dagtid. När det är ljust så ser man det som är utanför till exempel utsikten bort mot sjön.

Utblick från ett fönster
Utblick från ett fönster. Det man ser och tittar ut på från ett fönster i dagsljus. Vad ser du när det är mörkt ute?

När det blir mörkt kan fönstret antingen bli en svart ruta.

Trädgård i mörker
Trädgård i mörker. Utan utomhusbelysning i trädgården, blir fönsterrutorna svarta hål under mörka årstiden.

Eller så kan upplysa träd ute i trädgården dra blicken ut på tomten.

Trädgårdsbelysning sett inifrån huset
Trädgårdsbelysning sett inifrån huset. Genom att tänka på vad och hur man belyser skapar man scener utanför fönstret.

Utgå från hur du rör dig inomhus och vart du tittar ut

Vid ljussättning utomhus framför allt vid trädgårdar är det en god idé att även ta hänsyn till huset inomhus. Utgå från vilka rum du vistas i mest, och vilka fönster som du oftast tittar ut genom. Det kan vara köksfönster, fönster i vardagsrummet eller i sovrummet och fundera på vad man vill se ut på från dessa fönster. Det som man belyser utanför kan befinna sig på olika avstånd från huset eller fönstret – på så vis blir mörkret mellan de upplysa objekten en korridor – där man också kan uppfatta rörelse. Se ovan bild där det lägre trädet står bara ett par meter från huset, medan den högre lönnen står kanske 30-40 meter från huset. Mellan dem står även en gatlykta som ger belysning.

Ett tips är också att lägga tidsscenario på olika belysningar – alla behöver kanske inte vara tända samtidigt? Belysningar utanför sovrummet behöver kanske inte ha samma tider som det som ska ses utanför vardagsrummet?

Vill du ha hjälp med att hitta vad och hur du ska belysa utanför ditt hus och dina fönster så kontaktar du såklart Green Spaces.

2 reaktioner på ”Utomhusbelysning som utsikt låt blicken dras ut”

  1. Pingback: inspiration till trädgårdsbelysning – Lights in Alingsås - Green Spaces

  2. Pingback: Trädgårdsprojektering för att ta fram ritningar till trädgård och utemiljö - Green Spaces

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *