Genom att variera färgtemperatur på utomhusbelysning kan man skapa olika upplevelser av det man belyser. Olika färgtemperaturer lämpar sig för olika typer av sammanhang. Måttet för färgtemperatur är Kelvin och finns i en skala från ca 1.000K uppåt 10.000K.
Om vi utgår från de lägre värdena på en skala så hittar vi stearinljus som har ett kelvinvärde på ca 1.800K – de ger ett varmt och nästan gulorange upplevelse av sitt ljus. Om man relaterar till en klassik glödlampa så har den ett kelvinvärde på 2.700K.
I andra ändan av skalan hittar vi dagsljus där ljuset mitt på dagen är mellan 6.000 och 10.000K.
Så ju lägre värde desto varmare upplevelse av ljuset och tvärtom ett högt kelvinvärde ger en kallare upplevelse av ljuset.
Faktorer som påverkar färgtemperatur på utomhusbelysning
Men – det finns ett viktigt men att tänka på…. Omgivningen påverkar färgtemperaturen på utomhusbelysningen. Det betyder att ett varmvitt ljus som är jämte ett varmt ljus kan se kallt ut. Om det i stället placeras med i ett kallare ljus bredvid, upplevs det som varmt. Likaså ser färgtemperaturen olika ut beroende på närliggande färger. Ett varmvitt ljus ser kallt ut vid en vit eller ljusblå fasad, jämfört om det används vid en fasad målad i varmare färger som tex rött.
Färgtemperaturen på utomhusbelysning ser kallare ut ju lägre den samlade ljusnivån är. Ljuskällor med lägre kelvin ser mer behagliga ut inomhus i en bostadsmiljö, jämfört med i en starkt upplyst industrilokal. Det beror på att i en bostadsmiljö finns det totalt sett lägre ljusnivå än i en industrilokal.
Vilka färgtemperaturer ska du ha på utomhusbelysning?
I stadsmiljö väljer man ofta färgtemperaturen 3.000K på utomhusbelysning. Tänk på att även om alla armaturer i en miljö har 3.000K kan de se olika ut, beroende av närliggande objekts färger.
Variera färgtemperaturen på utomhusbelysningen för att skapa olika upplevelser av det du belyser. Förstärk upplevelsen av ett vattenfall med en kallare färgtemperatur, på tex 4.000K. En innergård eller lusthus blir mer intim med en varmare, lägre färgtemperatur på tex 2.700K. Färgtemperaturen kan också variera geografiskt vi i Norden föredrar generellt sett varmare ljus på ca 2.700-3.000K medan man i sydeuropeiska länder förordar 3.000-4.000K.
Förhoppningsvis gav det här lite vägledning hur man kan välja armaturer utifrån färgtemperatur på utomhusbelysning. Om det fortfarande verkar svårt kan du alltid be Green Spaces hjälpa till med ljussättningen. Lycka till.