Hur påverkar färgåtergivningen val av utebelysning?

Färgåtergivning är ett mått på ljuskällans kvalitet i att återge de färger som finns på det som man belyser. Det är inte samma sak som färgad belysning. Färgåtergivning är inte heller samma sak som färgtemperatur, vilket du kan läsa om här. Färgåtergivning handlar om hur vi kan urskilja färger i ljuset av en belysning. I dagsljus är alla färger ”sig själva” kan man enkelt säga. Men så fort det blir lägre ljusförhållanden minskar vår förmåga att uppfatta färger.

Ra Index eller CRI mått på färgåtergivning.

Vissa ljuskällor är bättre eller sämre på att ge ett ljus som rättvist återger färger. Måttet för detta är färgåtergivningstal – rendering index eller rendering average Ra. Det finns även en engelsk benämning i color rendering index, CRI. Bäst värde är som sagt dagsljus och då har man ett Ra värde på 100. För att få en bra färgåtergivning bör man ha en färgåtergivning på minst Ra 80 gärna 90.

En varmvit LED belysning uppfattas som relativt verklighetstrogen, om den har en färgtemperaturen på 2800 K och ett Ra värde på 90. Har du i stället en ljuskälla med 3000 K blir det än mer naturtroget. Jämför detta med en högtrycksnatrium lampa som med ett färgåtergivningstal på Ra 30 förvanskar färgerna och ger alla färger ett gulaktigt filter. Vilket gör att det blir särskilt svårt att urskilja blå och gröna färger.

Hur tar man fram Ra mått?

Ett Ra index tas fram genom att det visar hur färgerna i 8 pastellfärger återges i ljuset från en ljuskälla. Detta kan ge en felmarginal på starkare färger. Därför finns det andra metoder för att mäta – TM-30 – (IES Technical Memorandum) där man istället använder 99 mättade testfärger – utifrån det testet får man två index: Rf (fidelity index – naturtrogen färgåtergivning), index 1-100, som med fler och vanligare kulörer är en mer användbar variant av Ra (CRI). Rg, (gamut index/ mättnadsskala), index 60-140, där index 100 betyder att ljuskällan genomsnittligt varken överdriver eller underdriver belysta färger.

Vilken färgåtergivning ska man ha?

Inom LED-ljuset finns en unik kapacitet till utmärkt färgåtergivning (Ra/Rf = 97) förutsatt typ av diod i rätt armatur av tillräckligt hög kvalitet. Och det är just det som är poängen – kvaliteten på den armatur eller ljuskälla du väljer. Är det inte tillräckligt bra kvalitet finns det en risk att du får sämre färgåtergivning. Inte helt sällan har priset ett samband med kvaliteten på färgåtergivningen så leta gärna efter en märkning som talar om vad du får för färgåtergivning.

Metallhalogenarmatur
Metallhalogenarmatur. Ljus från en metallhalogen armatur där ljuset blir gulare och färger brunaktiga Ra 25.

Ljus från en gammal typ av metallhalogen armatur där ljuset blir gulare och färger – framför allt grönt blir brunaktigt. Färgerna ser smutsiga ut.

Phillips – 4500 lm, 50 W, 1900 K, Ra 25 Phillips – 6600 lm, 70 W, 1900 K, Ra 25

LED armatur
LED armatur. Färgerna i omgivningen får mer sin rätta kulör Thorn E7727765 – 5337 lm, 38 W, 4000 K, Ra 70-79

Samma tidpunkt men en LED armatur i stället – trots att det här är fler höga granar runt omkring och platsen egentligen är mörkare än
det andra fotot – upplevs den ljusare och färgerna får mer sin rätta kulör.

Sammanfattningsvis är färgåtergivning inte samma sak som ljuskällans färgtemperatur. Färgåtergivning (Ra) är alltså ett mått på ljuskällans förmåga att återge färger på ett rättvist sätt. Färgtemperatur (kelvin) är ljuskällans ton i svagt gult eller vitt. Läs mer här om färgtemperatur.

Läs gärna om kontrast vid Färgad belysning är när ljuskällan ger en färg, alltså till exempel blått, grönt eller rött ljus. Vill du ha mer information kring det här så kontakta oss gärna så berättar vi mer.

2 reaktioner på ”Hur påverkar färgåtergivningen val av utebelysning?”

  1. Pingback: Tips kring kontrast vid ljussättning utomhus - Green Spaces

  2. Pingback: Tips kring spridningsvinkel hos en ljuskälla - Green Spaces

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *