Växtval med olika blommande lökar

Växtval av blommande vårlökar

När man anlägger och planterar i en trädgård är det lätt att man glömmer bort blommande vårlökar. Detta beror på att lökarna finns bara att köpa under hösten. Plantera blommande vårlökar nu under hösten, för att få blomning nästa vår. Mot den bakgrunden är det viktigt att ta med blommande vårlökar i sitt växtval och säkerställa att de planteras när det är rätt tid.

Vilka olika blommande vårlökar finns det att välja på?

Det finns väldigt många olika sorters blommande vårlökar att välja på för sitt växtval. Det finns små låga sorter som passar alldeles utmärkt i en gräsmatta. I det här blogginlägget kan du läsa mer om lökar som lämpar sig för plantering i en gräsmatta. Välj blommande vårlökar som blommar tidigt till plantering i en gräsmatta. Detta för att hinna blomma över och vissna ned lagom till att det är dags att komma igång med gräsklippningen.

Det finns tulpaner i alla möjliga former, höjder och färger. Här kan du läsa om olika tulpansorter. Vill man behålla sina blommande vårlökar själv och bjuda på buffe till rådjur eller andra gäster i trädgården kan man istället fokusera på narcisser eller allium i sitt växtval.

Blommande lökäng i gult, rosa och vitt.
Blommande lökäng i vitt, rosa och gult. Narcisser, tulpaner och allium.

Vart ska man plantera sina lökväxter?

Lökar vill generellt ha fuktig jord under hösten och våren. Under hösten behövs fukten till att rota löken och ge den förutsättningar att skjuta upp sina blomstänglar till våren. Under senvintern och våren vill de blommande vårlökarna ha fukt för att komma igång och få kraft att växa. När de har blommat över ska näringen tillbaka ned i löken för att få kraft att bilda sidolökar och löken går i vila. Det betyder att den inte vill ha fuktigt under sommaren. Tvärtom vill de stå varmt och torrt under sommaren. Därför bör du i ditt växtval placera de blommande vårlökarna tillsammans med växter som inte kräver så mycket vatten under sommaren.

Hur ska man plantera sina blommande vårlökar?

Generellt vill de stå väldränerat för att undvika att löken ska ruttna. Lökens djup beror lite på vilken sort det är men framför allt hur stor löken eller knölen är. En tumregel brukar vara att löken ska vara på ett djup tre gånger sin egen storlek. Vilket innebär att om löken är ca 5 cm stor så ska den planteras ungefär 15 cm ner i jorden.

När löken planteras behöver den egentligen ingen näring – allt som behövs för att den ska blomma finns i löken. Men vill man att löken ska blomma mer än första året så behöver man tillföra näring. Det beror på att näring behövs för att få kraft att bilda nya sidolökar. Det är de nya sidolökarna som ska blomma kommande år. Vissa blommande vårlökar kan behöva mer än en säsong för att samla näring tillräcklig för att orka med en blomning. Detta betyder att bara för att det inte blommar varje år är det inte ett tecken på att löken inte kommer att blomma. Ge löken näring och låt den få vissna ned i lugn och ro så ger du den förutsättningar att blomma nästa år.

Vilka blommande lökar ska man plantera tillsammans?

Här är det du gör växtvalet för blommande vårlökar! Vad tycker du bäst om? Ofta sätter vi bara ett par lökar av en och samma sort vid ett ställe. Det kan absolut vara jättevackert. Men man kan också blanda olika sorter i samma plantering. Vilket innebär att man med sitt växtval av blommande vårlökar skapar en blommande äng. Den blommande lökängen kan gå i ett speciellt färgtema, eller säkerställa blomning under lång tid.

Blommande lökäng
Blommande lökäng i vinrött, rosa och orange.

Sammanfattningsvis kring växtval av blommande vårlökar

Välj flera olika sorter i ditt växtval. Välj olika färger eller färger ton i ton.

Sätt dem väldränerat och fuktigt under hösten.

Plantera dem på rätt djup.

Placera dem gärna med flera olika sorter tillsammans för att få en längre blomningstid. Vill du ha hjälp med växtval så kan vi gärna hjälpa till. Kontakta oss för att få tips kring vad du kan tänka på vid urval och placering.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *