Tulipa 'Aveyron' tulpan dubbel sen

Trädgårdsdesign med tulpan – färg och form

Trädgårdsdesign med dina favoriter bland otroligt utbud

Trädgårdsdesign med tulpan går det? Det finns ca 100 arter i tulpansläktet men tiotusentals namnsorter. En internationell sortlista instiftades 1923 i syfte att hålla reda på alla olika sorter. Av de ca 40 000 registrerade sorterna tror man att ca 5600 sorter är i odling. För att underlätta registreringen har man valt att dela in tulpaner i 15 olika grupper efter utseende och blomningstid. Detta innebär att det finns många sorters tulpaner att använda sig av i en trädgårdsdesign.

Mångfalden och variationsrikedomen gör att tulpaner kan användas i många sammanhang. Mindre arter kan vara fina till förvildning i gräsmattor med scilla, små narcisser och muscari. Tulpaner kan användas i rabatt eller i kruka. Genom att odla tulpan i kruka kan man få blomning tidigare på våren. Eftersom det finns så många olika att välja på kan man gå loss och vara kreativ i hur man blandar färger, former och inte minst höjder på olika sorter i sin trädgårdsdesign med tulpan.

Tulipa plantering blandning hög fransig och lägre sort gult och aprikos
Tulipa plantering blandning hög fransig och lägre sort gult och aprikos. Tulpanplantering i två våningar helt enkelt och väldigt vackert!

När det gäller färger finns bland tulpaner otroligt mycket att välja bland – utom riktigt blå färg. Det vill säga du kan välja på vitt, gult, orange, rött, rosa, lila och gröna toner. Så du kan designa en tulpanblomning som går i färger ton i ton som till exempel ljus gult, gult och aprikos. Eller du kan välja kontrastfärger det vill säga vita tulpaner ihop med riktigt mörka nästan svarta tulpaner. Du kan välja att lekfullt blanda ljusrosa tulpaner med röda tulpaner eller gröna tillsammans med lila.

Tulipa plantering blandning rosa och rött
Tulipa plantering blandning rosa och rött. Visst är det läckert med rosa och rött tillsammans?

Variera form i trädgårdsdesign med tulpan

När det gäller former finns det även här mycket att välja mellan. Du kan välja tulpaner som är ljuvt nästan sirligt liljeformade eller dubbla tulpaner, som nästan ser ut som en pionblomma. Papegojtulpanens blomblad är trubbiga och lätt vågig kant. Fransiga tulpaner har små små nästan som hår längst ut på tulpanen vilket ger dem ett mjukt nästan lite luddigt uttryck. ”Ice Cream” tulpaner är sorter där blomman tätt fylld och konformad nästan som en glasstrut.

Tulipa 'Ice Cream Banana' sen dubbel glasstrutsliknande
Tulipa ’Ice Cream Banana’ sen dubbel glasstrutsliknande tulpan här tillsammans med en blå balkansippa

För att inte tala om höjder – vill du ha en botanisk tulpan som bara blir ca 15 cm hög eller väljer du en ståtlig Rembrandt tulpan som blir nästan fyra gånger så hög? Följaktligen kan du plantera tulpaner i olika våningar, olika färger och olika typer av blomformer.

Därtill kommer att olika tulpaner blommar vid olika tider. Förutom att du kan plantera i kruka som du kan tjuvstarta lite och driva upp i ett kallväxthus eller en drivbänk för att få blomning tidigare finns det tidiga tulpaner som blommar i april eller sena tulpaner som blommar i maj. Detta leder till att du dels kan få blomning under en lång tid under våren därtill kommer att du också kan kombinera med andra löktyper. Kombinera tidiga tulpaner med tidigblommande lökar som pärlhyacinter eller narcisser. Narcisser kan du läsa om här. Plantera de sena tulpanerna ihop med allium. Allium kan du läsa om här.

Blommande rabatt för våren med tulpan
Tulipa, Allium (cowanii) neapolitanum och Hyacinthus ’Pink Surprise’ plantering blandning vitt och rosa

Hur ska man plantera tulpaner?

Som med alla andra lökar är det fördelaktigt eller rent av nödvändigt att låta bladen vissna ned. Det beror på att energin som finns i bladen kan gå ned tillbaka i löken om man vill att de ska blomma om nästa år. Därför är det en god idé att plantera ihop med perenner som döljer bladen när de börjar se lite halvvissna ut. Speciellt perenner som tex daggkåpa, funkior eller nävor kan vara användbara.

Trivs generellt sett bäst i näringsrik, sandhaltig och väldränerad jord på solig och varm växtplats. Planteringsdjup tre gånger lökens storlek så ca 10-15 cm djupt. De vill ha fuktigt under hösten och våren men förhållandevis torrt och varmt under sommaren. Det vill säga sätt inte tulpaner ihop med perenner som behöver vattnas under sommaren. Detta innebär att man får tänka till lite i sin trädgårdsdesign när man väljer perenner som ska dölja tulpanens blad när de vissnar ned.

Välj från olika grupper av tulpaner

Det finns tidiga tulpaner blommar i april till maj. De tidiga tulpanerna finns både enkla och dubbla.

Sena tulpaner börjar blomma i maj. Även de sena tulpanerna finns i både enkla och dubbla blommor. Exempel på dubbel sen tulpan ’Copper image’, ’Roadstar’ samt ’Aveyron’

Tulipa 'Copper Image' dubbel sen tulpan
Tulipa ’Copper Image’ dubbel sen tulpan – vad ska man säga för färg? Gul, aprikos, rosa eller guld? Vacker även som nästintill överblommad.

Botaniska tulpaner växer vilda någonstans i världen. De är ofta lågvuxna och har en säregen charm som bör utnyttjas i en trädgårdsdesign med tulpan. Risken är dock att de blir kortlivade.

Tulipa tarda flocktulpan
Tulipa tarda flocktulpan liten söt tulpan som blir ca 15 cm hög

Greigii gruppen heter även påfågelstulpan. De har skålformad enkel smal blomma sorter som ’Rödluvan’, ’Toronto’

Kejsartulpan tillhör gruppen Fosteriana tulpaner och är även den skålformad och enkel här hittar man ’Red Emperor’ eller vit ’Purissima’. I gruppen liljeblommiga tulpaner finns både enfärgade och tvåfärgade sorter. Här är två exempel på tvåfärgade liljeblommiga tulpaner.

Tulipa (Liljeblommande gruppen) 'Marilyn' tulpan
Tulipa (Liljeblommande gruppen) ’Marilyn’ tulpan som en läcker polkagris i färgerna
Tulipa gesneriana (Liljeblommiga gruppen) 'Firework' tulpan
Tulipa gesneriana (Liljeblommiga gruppen) ’Firework’ tulpan både liljeformad och tvåfärgad tulpan

Ännu fler tulpangrupper att välja bland

Darwinhybrider oval och enkel blomma ’Apeldoorn’

Triumph gruppen har sorter som ’Attila’ ’New Design’ och blomman är enkel och bägarformad här rosalila sorten ’Alibi’ lila ’Paul Scherer’ ihop med papegojtulpanen ’Blushing Parrot’

Tulipa (Triumph gruppen) Paul Scherer' och (Papegoj gruppen) 'Blushing Parrot' olika höjder
Tulipa (Triumph gruppen) Paul Scherer’ och (Papegoj gruppen) ’Blushing Parrot’ olika höjder och olika färger och former på tulpaner i samma plantering
Tulipa Triumph gruppen 'Strong Gold'
Tulipa Triumph gruppen ’Strong Gold’ lyser som en varm vårsol. ’Strong Gold’ brukar inte vara svår att hitta i butikernas utbud. Du kan lätt köpa tulpanlökar på nätet som hos Cramers eller Wexthuset.
Tulipa plantering blandning 'Queen of Night' och rosaaprikos
Tulipa plantering blandning ’Queen of Night’ och rosaaprikos. Dramatiken i Queen of Nights färg blir ännu tydligare med en ljuv färg som kontrast i en trädgårdsdesign.
Tulipa gesneriana (Viridiflora gruppen) 'Love Dance' tulpan m grönstrimma
Tulipa gesneriana (Viridiflora gruppen) ’Love Dance’ tulpan med grönstrimma – Viridiflora tulpaner har den karaktäristiska gröna strimman i blombladet

Viridiflora gruppen av tulpaner kallas för grönbandad tulpan. Det vill säga de har ett grönt band eller grönt stråk på blombladet, exempelvis sorter som ’Doll´s Minuet´.

De fransblommiga tulpanerna har som små spröt längst ut på blombladet. Här finns många olika sorter att välja bland till exempel ’Lambada’.

Tulipa gesnneriana (Fransblommiga gruppen) 'Lambada' tulpan
Tulipa gesnneriana (Fransblommiga gruppen) ’Lambada’ tulpan varmt aprikos, orange röd färgkombination
Tulipa 'Canasta' fransig tulpan
Tulipa ’Canasta’ fransig tulpan lägg märke till de små håren längst ut på blombladet som ger blomman ett nästan luddigt utseende

Avslutningsvis kring tulpaner

Sammanfattningsvis trädgårdsdesign med tulpan möjliggör att leka med färger antingen ton i ton eller kontrast. Använd tulpaner för att variera former, som exempelvis fransblommiga eller liljeformade tulpaner. Lek med olika höjder av tulpaner i en trädgårdsdesign. En högre sort som svävar över en lägre. Eller varför inte blanda tulpaner med andra blommande löksorter eller perenner.

Vill du ha hjälp med att välja bland tulpaner så kontaktar du oss. Vi kan även ge tips på andra vackra blomsterlökar att kombinera ihop med tulpaner. Eller du kanske vill ha hjälp med bra perenner att sätta tillsammans med tulpaner?

Vad är viktigast för dig när du väljer tulpan? Färg eller form?

1 reaktion på ”Trädgårdsdesign med tulpan – färg och form”

  1. Pingback: Växtval av blommande vårlökar - Green Spaces

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *