Narcissus 'Sunlight Sensation' triandus-gruppen påsklilja

Trädgårdsplanering med våren i sikte

Det finns så otroligt många olika vackra vårblommande lökar att ta med i växtvalet vid trädgårdsplanering. Små lökar som vårstjärnor, krokus och pärlhyacinter. Det kan du läsa mer om i det här blogginlägget. Men även allium är ett stort inspirerande släkte med många olika arter som passar i blommande vår- och försommarrabatter.

Blommande vårrabatt med påsk- och pingstliljor

När det gäller pingst- och påskliljor som tillhör släktet narcisser är artavgränsningen inom släket skiftande och det varierar mellan 50-150 arter från Europa, Nordafrika och östra Medelhavsområdet. Flera tusen olika namnsorter att använda vid sitt växtval. Vid en trädgårdsplanering ser jag gärna narcisser under lövfällande träd och i gräsmattan. Där kan de sedan förvildas. Jag planerar dessutom gärna ihop med andra lökväxter som scilla och Muscari. De är fina ihop med blåblommande tidiga blommor som förgätmigej eller lungört eller violer.

Narcissus tvåfärgad påsklilja tillsammans med pärlhyacint Muscari
Narcissus tvåfärgad påsklilja tillsammans med pärlhyacint Muscari exempel på vårblomning i en kruka

Vilka narcisser kan du använda i din trädgårdsplanering?

Narcisser är indelade i olika klasser baserat på utseende och botaniska egenskaper. Ibland säger man 10 klasser och ibland 13. Bland de olika grupperna finns bland annat cyklamennarcisser, jonkvillhybrider, tazettagruppen, poetnarcisser och orkidénarciss.

Så det finns lite mer än bara påskliljor och pingstliljor att välja bland för sin trädgårdsplanering.

Narcissus bulbocodium 'Golden Bells' påsktrumpet
Narcissus bulbocodium ’Golden Bells’ påsktrumpet liten söt lite annorlunda narciss

Bland Cyklamennarciss- hybrider hittar man sorter som har mer eller mindre bakåtvända kalkblad och hängande blommor. Lättodlad och omtyckt är namnsorten ’Téte-a-Téte’ med två till tre guldgula blommor per stängel. Höjd 15-30cm blommar april-maj och har härdighet C.

Jonkvill-hybrider har mycket väldoftande små blommer med liten skålformad bikrona. De har flera blommor på varje stängel. ’Baby Moon’ från 1958 är söt liten gulblommande hybrid som liknar arten.  Höjd 25-30 cm, blommar i maj, härdighet D.

Använd gärna tazetter vid trädgårdsplanering nära en sittplats, de doftar gott och har flera blommor och på samma stjälk och liten bikrona. Blir ca 15-45 cm hög. Många olika namnsorter som ’Avalanche’ vit med ljusgul bikrona. ’Cragford’ vit med orange mittenkrona. ’Flaconet’ starkt gul med mörkare orange mittkrona. ’Geranium’ vita ytterblad och gul mittkrona med orangekanter. De liknar det vi kallar pingstlilja.

Pingstlilja eller poetnarciss. Här finns en gammal finlemmad trädgårdsvarietet ’Recurvus’ som liknar vild pingstlilja. Bakåtstruken kalk och ljuvlig doft. Lättodlad men nyckfull då den blommar mer generöst under vissa säsonger än andra. Vit fylld och väldoftande sort ’Plenus’ Höjd 35-50, blommar april-maj, härdighet C.

Orkidenarciss är en liten lök som producerar en stängel där det kan sitta upp till sex vita eller gula nickande blommor. 15-40cm Kalkbladen är bakåtvända och bikronan 0,5-2,5cm lång. ’Thalia’ är ca 40 cm hög, doftande och med två mjölkvita blommor per stängel – beprövad sort från 1916. Dessa sorter behöver du helst odla på varma, skyddade växtplatser, gärna i sandig jord. Blommar i april-maj, härdighet D(C).

Narcissus 'Watch Up' påsklilja
Narcissus ’Watch Up’ påsklilja vacker i en trädgårdsdesign

Avslutningsvis kring narcisser för trädgårdens planering…

Här har jag nämnt att det finns olika grupper som narcisserna delas in i. Dessutom finns det ju också otroligt många olika namnsorter som du kan välja bland till din trädgårdsplanering av blommande vårrabatt. Gå på vad du tycker om för doft och färg och snegla lite på härdigheten. Men om inte ovanstående är tillräckligt för dig att inspireras av inför din trädgårdsplanering, så kanske du vill ha ännu mer lökinspiration? Du vill göra en resa till blomsterlökarnas paradis – Nederländerna? I parken Keukenhof får man massor av inspiration när den är öppen under våren. För att få veta mer om parken Keukenhof så kan du läsa mitt blogginlägg om parken. Men du kan också besöka Keukenhofs officiella hemsida här.

Vill du att vi ska hjälpa dig i urvalet för att hitta din favorit så kontakta oss gärna. Vi kan dessutom tipsa om vackra perenner att kombinera ihop med lökarna.

1 reaktion på ”Trädgårdsplanering med våren i sikte”

  1. Pingback: Trädgårdsdesign med tulpan - färg och form - Green Spaces

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *