Aleksandra Stratimirovic Underworld Borås Bright Art

Utomhusbelysning som konst – Borås Bright Art

Med utomhusbelysning kan man nå flera syften. Använd utomhusbelysning för funktion. Det vill säga, ljussätt funktioner som används i utomhusmiljön, som till exempel parkeringar, gångar, trappor och entréer. Använd utomhusbelysning för estetik. Vilket innebär att du belyser vackra platser i utomhusmiljön som till exempel uteplatser, träd och planteringar med prydnadsvärde eller kanske en damm eller bäck. Inte nog med det utomhusbelysningen kan dessutom bli konst i utemiljön. Precis som du hänger en tavla eller installerar en skulptur kan ljus spela huvudrollen i ett konstverk både inomhus och utomhus. Utomhusbelysningen som konst.

Aleksandra Stratimirovic Great Minds Borås Bright Art
Aleksandra Stratimirovic Great Minds Borås Bright Art -Hyllar idéers födelse och relaterar till alla kreativa människor. Verket består av två monumentala hjärnor i dialog, vilka utför aktiv lysande brainstorming.

Borås stad har under många år arbetat med konst i olika former i stadskärnan. Det började med skulpturbienalen 2008 eller kanske egentligen med att statyn ”Walking to Borås” tog plats i centrala Borås. Därefter utökades skulpturbienalen med street art festivalerna ”No Limit” som startade 2014. Tredje steget i det här är att använda utomhusbelysning som konst i form av Borås Bright Art. Det är en internationell utställning av ljuskonst i stadsrummet. Det är ett sätt att utforska ljus- och projektionsbaserad konst i en stor utställning.

Aleksandra Stratimirovic Underworld Borås Bright Art
Aleksandra Stratimirovic Underworld Borås Bright Art skulptural installation med magiskt lysande gestalter som skildrar en imaginär liten undervattensbosättning. De har tagit sig upp på land och förbinder den kända världen med en mer okänd föreställningsvärld. Tillverkade med hjälp av kasserat fiskematerial som samlats in från havsbotten.
Raha Rastifard The Third Line Borås Bright Art
Raha Rastifard The Third Line Borås Bright Art inspirerad av den persiska poeten och mystikern Shams Tabrizis filosofi om den tredje linjen. Teorin beskrivs som vägledande ljus för svåra val, ett försvar mot distraktioner och hopp att hålla fast vid.

Vad har Borås Bright Art för nytt för dig som trädgårdsägare?

Egentligen ingenting. Eller allt. Genom att leka med olika typer av ljus så tänjer konstnärerna på teknikens möjligheter. Effekten blir att det ger oss som använder ljuset mer modest, inspiration och uppslag till hur vi kan utnyttja tekniken till funktionell och estetisk ljussättning. Med inspiration från ljuskonstverk kan vi som ljussätter utemiljön göra den mer tilltalande. Självklart kan man även i sin närmaste utemiljö använda utomhusbelysning som konst. Likväl som man sätter en skulptur i sin trädgård eller planterar ett träd med högt prydnadsvärde, kan en ljusinstallation tillföra estetiska värden.

Bertrand Gedenne The Owl The Rat Borås Bright Art
Bertrand Gedenne The Owl The Rat Borås Bright Art I fönstren till tomma butikslokaler låter konstnären djuren ta sin plats, lysa med sin närvaro som en motsats till deras naturliga minskning i städernas miljö. Gärna i helt annan än naturlig skala.
Rune Guneriussen En lampe på bordet brenner Borås Bright Art
Rune Guneriussen En lampe på bordet brenner Borås Bright Art titeln härrör från den norske poeten Herman Wildenwey och reflekterar över frågor om människans bruk av naturens resurser, utbredning av städer eller hur människan tar sig till orörda platser och koloniserar dem.

Vad är det för konstverk som finns med?


På konstmuseéts hemsida kan du läsa mer. Ladda ned kartan och gå rundan. Vid varje konstverk finns en skylt med QR kod. Scanna koden för att få information om verket. Eller så kan du gå en guidad tur och få information. Vill du veta mer gå in på Borås konstmuseums hemsida.

Cecilia Ömalm B12 Doors to the Afterlife Borås Bright Art
Cecilia Ömalm B12 Doors to the Afterlife Borås Bright Art en komplex struktur unspirerad av B12 molekylens uppbyggnad. Placerad i vatten eftersom det är en vattenlöslig vitamin och vatten har varit viktigt för städernas utformning och framväxt. Nätstrukturen anspelar på maktstrukturer i samhället.
Ema Kobal The Observer Borås Bright Art
Ema Kobal The Observer Borås Bright Art Den gula lysande ansiktssiluetten har vid första anblicken en lekfull ton, men har ett dubbelbottnat perspektiv. Vänligt vakande med glimten i ögat å ena sidan och bevakande kontrollerande å andra sidan.

Vad tillför Borås Bright Art för dig?

Sammanfattningsvis kan jag varmt rekommendera att gå en promenad i Borås stadkärna för att ta del av utställningen Borås Bright Art. Oavsett om du är konstintresserad eller inte. Det är en inspirerande runda där du trots den mörka årstiden kommer ut på promenad och kan njuta av konstnärernas kreativitet och teknikens möjligheter. Utställningen pågår fram till 15 januari utomhus.

Lena Mattsson Gone Fishing Borås Bright Art
Lena Mattsson Gone Fishing Borås Bright Art föreställer ett fiskande barns som drar upp objekt ur vattnet och belyser frågor om miljöförstöring och människans syn på naturen. Det som dras upp ur vattnet väver oss samman med föregående generationer.
Tamar Frank Lichthalo Borås Bright Art
Tamar Frank Lichthalo Borås Bright Art Glorian runt träden ska ses som en symbolisk hyllning till trädens betydande roll som stadens och jordens lungor.

Vill du läsa mer om teknik och faktorer att ta hänsyn till när man ljussätter utomhusbelysning? Besök gärna bloggen under kategorin utomhusbelysning.

Matej Bizovicar Refufish Borås Bright Art
Matej Bizovicar Refufish Borås Bright Art färgglada fluorescerande oregelbundna former som för tanken till fossiler eller kanske bakterieliknande kluster? Han leker med science fiction och ger associationer till märkliga organismer eller virus som flyr ett labb.

Vill du ha hjälp med utomhusbelysning som konst i din egen utemiljö så kontakta gärna oss så kan vi hjälpa dig.

Kari Kola Cool Hill Borås Bright Art
Kari Kola Cool Hill Borås Bright Art hans passion för att skapa stora platsspecifika utomhusinstallationer har omvandlat Krokhallsberget till att framträda i vintrig toner.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *