Malin Wallin En liten by i träden Lights in Alingsås

inspiration till trädgårdsbelysning – Lights in Alingsås

För 17 år sedan började vi ljussätta vår egen trädgård. Det var inte jättevanligt då, att ljussätta sin trädgård, och för att få inspiration åkte vi till Alingsås. På eventet Lights in Alingsås sökte vi inspiration till trädgårdsbelysning för vår egen tomt. Sedan dess har jag återvänt till Alingsås många många gånger. Eventet brukar pågå under ett antal veckor i oktober och november varje år. Varje år är det nya designers som gör installationer. För ett par år sedan deltog jag även i en workshop för att praktiskt få ljussätta olika miljöer.

Martina Alagna Under a new light Lights in Alingsås
Martina Alagna Under a new light Lights in Alingsås En installation med mening att fånga naturens gång, de olika elementen har varit till inspiration. En installation som ändrar uppfattningen av rummet med hjälp av reflektioner och färger.

Funktionell ljussättning av utemiljö

När trädgården ska ljussättas utgår man först och främt från funktionella krav. Det betyder att gångar, trappor, parkering och entré ska ljussättas. Vid funktionell ljussättning finns det flera faktorer som spelar in hur bra ljussättningen blir som tex ljusstyrka, spridningsvinkel och färgtemperatur. Läs gärna mer om det i tidigare blogginlägg kring utomhusbelysning. Vanligtvis nöjer de flesta sig med den funktionella ljussättningen är gjord. Men man vinner mycket på att även tillföra estetisk belysning.

Malin Wallin En liten by i träden Lights in Alingsås
Malin Wallin En liten by i träden Lights in Alingsås Här står alla dörrar öppna. Här lyser det varmt. Skapad med inspiration av förskolebarn som fått specificera vad som krävs för att känna sig välkommen.

Estetisk ljussättning av trädgård

Den estetiska belysningen har som syfte att ge ett utbyte av trädgården även under den mörka årstiden. Nu under november till december är man mest inomhus. Men om man ljussätter ett träd, ett bord med årstidsanpassade prydnader eller en buske så tillför man möjlighet att se och uppskatta trädgården även så här års. Genom estetisk ljussättning av trädgården ser man trädgården inifrån huset även när det är mörkt. Ljussättningen utgår från hur du rör dig inne i huset och vart du tittar ut. Estestisk ljussättning av trädgården skapar utblickspunkter. Läs gärna mer om det här. Inspiration till trädgårdsbelysning med estetisk fokus hittar man på Lights in Alingsås. Årets tema är Only One Earth. 7,9 billion reflektions.

Ljussatt träd med både up och downlights Lights in Alingsås
Ljussatt träd med både up och downlights Lights in Alingsås

Inspiration till trädgårdsbelysning

Ofta är installationerna på eventet stora och med påkostade armaturer som skiftar i färg och det kan även vara ljudeffekter. Det betyder att de olika installationerna inte är applicerbara rakt av i en mindre privatträdgård eller ens en bostadsrättsförening. Men sättet att ljussätta annat än bara en gångväg från bilparkeringen till entredörren kan inspirera. Ett ljussatt stort träd kan inspirera till att ljussätta ett träd i den egna trädgården även om det är betydligt mindre och du väljer mindre armaturer med mindre ljusstyrka. När man ser hur färgat blått ljus jämfört med orange eller rött ljus på samma objekt helt ändrar hur objektet uppfattas kan det inspirera till att våga testa med färgfilter i den egna trädgården.

Åse Persson och Bertil Göransson Fyra Skyddsänglar Lights in Alingsås
Åse Persson och Bertil Göransson Fyra Skyddsänglar Lights in Alingsås Skyddsänglarna är naturens vackra budbärare som står som fyrar och påminner oss om vad som håller på att hända i vår natur. Med färg, form, ljus och ljus lyfter de fram olika budskap om vår natur och vad vi borde – men kanske inte riktigt gör.

Dessutom är det så att när man går den markerade slingan med de olika installationerna i Alingsås, passerar man ”vanliga” miljöer med trädgårdar, hyreshus och parkeringar där det är belysning. På vissa ställen är ljussättningen vackert gjord för funktionella krav. På andra ställen kan man i stället se exempel på ljussättning som man kanske vill undvika. Ljussättning som kanske har för starka kontraster eller bländar. Promenaden i sig med sitt tema gör att du som betraktare sätter fokus ljussättning av olika miljöer och kan plocka med dig inspiration till trädgårdsbelysning.  Promenadslingan varierar år till år så det betyder att du kan hämta inspiration från flera olika delar av Alingsås om du återkommer.

Jonathan Plumpton Lugnachill Lights in Alingsås
Jonathan Plumpton Lugnachill Lights in Alingsås Temat i denna installation är reflektioner på naturen. Färgglada reflekterande remsor som ska få oss att pausa på bron och höra vattnet och känna vinden. Dessutom att uppskatta färgen, strukturen och kopplingen till vassen, skuggorna och reflektionerna.

Avslutningsvis kring ljussättning av utemiljö och trädgård

Nu är eventet slut för det här året, men det kommer säkert tillbaka nästa år så planera redan nu för ett besök då. Vill du få inspiration nu – kan du i stället besöka Borås Bright Art. Läs mer om den konstutställningen med ljusinstallationer här.

Green Spaces hjälper dig gärna komma igång med ljussättning av din trädgård eller utemiljö. Kontakta oss gärna för att få inspiration till trädgårdsbelysning eller be oss ta fram belysningplaner. Hur en belysningplan fungerar kan du läsa här. Lycka till med ljussättning av din utemiljö.

Frank Seemann och Michaela Bonzi En hjältes resa genom livet Lights in Alingsås
Frank Seemann och Michaela Bonzi En hjältes resa genom livet Lights in Alingsås Förändring är det som förenar 7,9 miljarder människor. Utan förändring kommer vi inte vidare. Uppbyggd som en resa genom livet i fyra steg. Födelse, uppdrag, striden och segern.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *