Floriade expo 2022 Green Island

Floriaden – Utopia island inspiration till att återställa ekosystem

På Utopia Island hittar man utställning kring oöverträffad mångfald. En slingrande upptäcktsfärd där du lär dig kring ditt förhållande till naturen.

Xavier San Giorgi visar med sitt samhälle hur rik en ekosystemåterhämtning kan vara. Nyckeln för att uppnå det är att ha ett jordbruk där man blandar träd, buskar och perenner.

Agroforestry trädgårdsplanering för matproduktion på hållbart vis 

Hela det nordvästra hörnet handlar om Agroforestry- en form av permakultur eller skogsträdgård. Det är hit du ska gå för att få inspiration kring hur man kan odla mer hållbart genom att på en och samma yta kombinera träd, buskar och perenner samtidigt som man sår eller planterar köksväxter. Tanken är att det ska ge ett mer hållbart jordbruk och minska behovet av bekämpningsmedel. Olika växter på samma yta utarmar inte jorden på samma sätt. Olika växter attraherar olika insekter och de som lever på insekterna vilket
ska minska skador på de grödor man odlar. I ett antal olika odlingsblock får man konkreta tips på vilka växter som planterats. Utställningen vill visa på inspiration och alternativa och mer hållbara sätt att odla sin mat.

Agroforestry Floriaden 2022
Agroforestry Floriaden 2022. Odlingsfält med träd, buskar och perenner tillsammans med säsongsgrödor.
Agroforestry Floriaden 2022
Agroforestry Floriaden 2022. Exempel på olika växter som kan samodlas och ge rikliga skördar men inte utarma jorden på samma sätt som monokultur.

Runt agroforestry utställningen kan man går en stig som är en utställning fokuserad på daggmaskar – the worm experience. Vet du vad som döljer sig under jordytan? Vad har daggmasken för betydelse i den jord du har och hur och vad lever daggmaskar av. Will Beckers har gjort en utställning som ska ge maskperspektivet på ekosystemet.

Installation av en daggmaskgång Floriaden 2022
Installation av en daggmaskgång Floriaden 2022. Gå i en tunnel för att få ett maskperspektiv på trädgårdens jord.
Jorden sett ur en daggmaskgång
Jorden sett ur en daggmaskgång. Hur ser jorden ut en bit under planteringarna i din odlingsjord?

Food forest – matskogen skapa utemiljö genom att lära känna träden

Genom att följa den slingrande stigen genom Voedselbos – food forest – matskogen är tanken att man ska läsa sig läsa träd, besöka kompostteater eller bli en del av jordens näringsnät vid masktvätten. Allt för att du själv ska bli redo att återställa ekosystemen runt dig.

Food forest Floriaden 2022
Food forest Floriaden 2022

Skapa trädgårdar som även vid förfall ger ekonomiska värden

Förutom agroforestry och matskog så finns det också en skolgård på Utopia Island. Den är skapad utifrån att naturen är full av universella mönster som spiraler, fraktaler, vaxkakor och cirklar. Dessa former är vackra att titta på. Skolgården på Utopia Islan är inspirerad av flödesmönstret.

Den ekologiska branschorganisationen Wilde Weelde har designat en spiralformad trädgård som ska symbolisera naturens perfektion. Trädgården har en stadsmur byggd av trädstammar som löper längs kanten. Med stora fönster av betongelement som möjliggör att man kan titta ut. Tanken är att denna faunavägg ska bli full av liv genom fågelbon och skydd för andra djur. Klätterväxter och väggblommor ska göra den grön. 

Trädgård Floriaden 2022
Trädgård Floriaden 2022. Inspiration till stadsmur kring en urban trädgård.

Via spiralen går du längs en frodig kant av växter, en förhöjd ”matbank” och en självrenande flodstrand. Du kommer till centrum, vid källan till all natur i denna trädgård. Ett vattenhål fyllt av liv. Doppa gärna tårna i vattnet och känn dig ensam med denna gröna urbana oas. Matbankens ramar och ”golvet” består av återanvända betongstenar som använts under 1960-1970-talet – 4800 återanvända betongplattor. Wilde Weelde är trädgårdsmästare, odlare, designers, arborister, konsulter och leverantörer som
arbetar med en naturlig miljö, särskilt i staden. Efter floriaden är tanken att denna plats ska kunna falla i en vacker, igenvuxen ruin. En ekokatedral i landskapet, befolkad av naturen. Tiden som går gör denna plats rikare och rikare. Frågan är om du kommer åka tillbaka för att se detta om ett par år?

Wilde Weeldes spiralformade trädgård Floriaden 2022
Wilde Weeldes spiralformade trädgård Floriaden 2022.
Återbruk i trädgården
Återbruk i trädgården. Trädgårdsmur av återanvända betongplattor från 1960-1970-talet.
Trädgårdsgolv av återanvända material
Trädgårdsgolv av återanvända material. Blandning av natursten, flaskor och gamla betongplattor.

Det finns utställning på temat ”Från jord till bord” för mat och då framför allt grönsaker. Det första man möter om man kommer till ön via linbanan är köksträdgård och grönsaksodling.

Köksträdgård på Floriaden 2022
Köksträdgård på Floriaden 2022.

Så hur kan du på bästa sätt skapa ett hållbart ekosystem runt dig och din utemiljö? Vill du ha hjälp med detta så kontakta oss för att
få idéer eller förslag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *