Träd i kruka utanför Saint Lazare stationen i Paris

Hållbart trädval vid krukodling för utomhusbruk året runt

Att odla växter i kruka är ett enkelt och roligt sätt att skapa en trivsam utomhusmiljö på din balkong eller terrass. Genom rätt trädval för krukodling kan du påverka både skötselbehovet och hållbarheten hos dina växter. För att hjälpa dig att göra de bästa trädvalen vid krukodling, ger vi dig här några tips för att skapa höjd och kontraster i dina krukor.

Förutsättningar för hållbar krukodling

När du odlar i kruka är det viktigt att välja rätt kruka och substrat. Krukan bör ha rätt storlek för den specifika växt du vill odla. Du behöver också ta hänsyn till klimatförhållandena i ditt område när du planterar i krukor. Genom att välja växter som är anpassade till din klimatzon kan du säkerställa att de överlever under lång tid. Dessutom påverkar valet av jord eller substrattillsatser hållbarheten hos dina växter. För mer information om trädgårdsdesign med krukor och dessa frågor, rekommenderar vi att du läser vårt blogginlägg ”Trädgårdsdesign med krukor i stort och smått”.

Stora träd i kruka på öppen plats i Paris
Stora träd i kruka på öppen plats i Paris.

Säsonger för hållbart trädval vid krukodling

Om du bara vill odla växter i kruka under en säsong har du större valmöjligheter vad gäller växtarter och behöver inte vara lika noga med härdighet. Du kan välja träd som är som vackrast på våren och försommaren, eller sådana som ger dig vacker färg på sensommaren och hösten. Det finns också träd som har prydnadsvärde under vinterhalvåret.

Du kan välja träd som är som snyggast på våren och försommaren. Du kan också välja träd som är vackra på sensommaren och hösten. Det finns också många träd er som ger ett prydnadsvärde under vinterhalvåret.

Om du väljer härdiga växter kan de stå i sina krukor året runt utan isolering eller behov av att övervintra inomhus. Det kan dock vara bra att täcka krukorna under vintern för att undvika överdriven vattenansamling i jorden. Detta gäller särskilt för lövfällande träd som knappt behöver något vatten alls på vintern när de är utan löv. Barrväxter å andra sidan behöver vatten under vintern och särskilt på våren när solen börjar visa sig. Om jorden är frusen i krukan behöver växten skuggas för att minska avdunstningen från barren, vilket kan leda till frystorka.

Blommor eller blad – vilket trädval vill du ha i din krukodling?

Medelhavsflört vid växtval till krukodling

Gillar du medelhavet är det växter som pelargoner, olivträd, nerium eller smala cypresser som ger accessioner till sydeuropeiska länder. Pelargoner kanske är något du vill ha även inomhus på vintern, vilket fungerar som krukväxt. Även om de trivs allra bäst med en svalare övervintring. Istället för olivträd kan du satsa på silverpäron eller alpvide. Pyrus salicifolia, silverpäron kallas ibland för Nordens olivträd. Några oliver får du inte, men små stenhårda päronfrukter efter en diskret men vacker blomning. Finns både med hängande växtsätt, pendula eller mera upprätt växtsätt. Du kan också välja ett uppstammat exemplar. Då anges stamhöjd när du köper växten. Kronan utvecklas ovanför den höjden och trädet blir inte mer än 1,5 meter över ympstället. Härdighet zon 4.

Pyrus salicifolia silverpäron
Pyrus salicifolia silverpäron kallas ibland för Nordens olivträd. Härdigt och lättodlat både i kruka och på friland.

Salix helvetica, alpvide är ännu mer härdig och klarar sig till zon 5. Får silvriga senare guldaktiga videkissar i mars- april som är uppskattat av våra pollinatörer. Bladen är gråludna som visar att den gärna vill ha soligt och väldränerat. Även alpvide går att få på stam.

Cypresser är generellt inte så härdiga, men det är enar, Juniperus. Juniperus communis finns som pelar- en i namnsorterna ’Vemboö’ och ’Oskeladden’ som dessutom är E-planta. Vill du veta mer om E-planta så läs gärna här. Juniperus communis ’Sentinel’ har blågrön färg och blir inte riktigt lika hög, håller sig till 1,5-2 meter. ’Hibernica’ är irländsk pelar-en och är häridig till zon 3. De övriga till zon 4.

Växtval till krukaodling som ger både blomning och bär

Lämpliga träd som passar för krukodling kan vara rönn, prydnadsapel eller häggmispel. Alla har bra härdighet erbjuder vacker blomning och frukter som antingen du eller fåglar njuter av.

Rönn finns i många olika sorter. Många är toppympade på en viss stamhöjd. I E-plantssortimentet av prydnadsrönn Sorbus, finns damerna Astrid, Rosmari och Birgitta. Det är förhållandevis små träd med vacker blomning och höstfärg. ’Astrid’ får aprikosgula rönnbär, ’Rosmari’ mörkrosa och ’Birgitta’ gula frukter. Vill du ha röda rönnbär så välj istället ’Carmencita’.

Prydnadsapel är tåliga träd och finns både med gröna och röda blad. Vit eller rosa blomning och små dekorativa frukter. Malus ’Rubin’ är först purpurfärgad i bladutspringet men övergår sedan i grönare färg och får blomning i rubinrosa. Små röda frukter. Malus ’Evereste’ blommar i vitt och får små gulorange frukter som sitter kvar länge. Bladverket är mörkgrönt med gyllengul höstfärg.

Avenbok och purpurapel i kruka året runt
Avenbok och purpurapel i kruka året runt

Häggmispel finns i många olika arter, tips för krukodling är bärhäggmispel Amelanchier alnifolia, kopparhäggmispel A. laevis eller E-plantan ’Falun’ Amelanchier spicata. Häggmisplar är egentligen riktigt höga buskar, men går att stamma upp och forma nästan som bonsaier om man vill det. De har en skir blomning i vitt tidigt på våren och små ätliga, ganska goda bär på sensommaren. Vacker höstfärg i gul- gulorange.

Mindre träd med annorlunda utseende

Med en Maackia amurensis, amurmaackia får du ett trädval till krukodling som är kvävefixerande och relativt tålig i ståndort men inte för blött och kallt. Långsam och som ung känslig för brytskador så undvik blåst. Exotiskt utseende och bladutspring vackert med skott som vecklar ut sig likt ormbunkar och är isigt silverfärgade då de är täckta med en tät behåring.  Blomning med axlika krämvita blommor, mitt i sommaren som är insektsmagnet.

Japansk lönn, Acer palmatum ’Atropurpureum’ kan med sina mörkt röda blad ge en vacker kontrast till sin omgivning. Generellt är de lite känsligare, de japanska lönnarna, så välj gärna ett läge med lä och halvskugga. Känsliga för torka så säkerställ fukt i krukan, kanske genom att ha en fuktighetshållande stenullsskiva i botten.

Lönn i kruka året runt
Lönn i kruka året runt.

Gröna träd året runt i kruka

Glöm inte bort möjligheten med barrväxter i kruka. Tall, idegran eller varför inte sockertoppsgran? De flesta barrväxter som en, idegran eller tuja finns i olika former. Du kan välja pelarformad som ovan exempel för en, klotformade, krypande eller buskformade varianter. Det finns också barrväxter som är silvergrågröna i färgen, gröna, mörkt gröna eller gulaktiga.

Tall är oftast härdiga och kan stå länge i kruka. De kan vara mindre och klippta som bonsaier eller uppstammade med klot.

Barrträd i kruka året runt
Barrträd i kruka året runt

Underbart är kort vid trädval till krukodling

Syren finns många olika varianter. En vacker syren är Syringa meyeri ’Palibin’ en dvärgsyren som oftast är uppstammad och därför passar utmärkt att sätta i en kruka. Vem vill inte ha syrendoften strax intill sin uteplats när den blommar? Även om blomningen är kortlivad i maj- juni så är det vackert och doftar gott. De flesta syrener är också relativt härdiga åtminstone till zon 4.

Utöver dvärgsyren finns det även småbladig syren som till exempel Syringa microphylla ’Superba’. Fråga på din plantskola eller handelsträdgård vilka syrener som finns på stam.

Sammanfattningsvis vid trädval vid krukodling

Välj trädsort utifrån härdighet. De ska gärna tåla en zon kargare eller kallare än den du odlar i.

Tänk på att skydda lövfällande träd mot för mycket blöta i krukan över vintern.

Tänk på att skydda barrväxter i kruka på solen på vårvintern – säkerställ att rötterna har tillgång till fukt eller skugga växten.

Var inte rädd för att välja barrväxter – de kan stå sig i många år och är vackra på hösten och vintern.

Med ett uppstammat träd blir det lättare att gå under eller förbi krukan.

Vill du ha tips om lämpliga buskar i kruka så kommer det i ett annat blogginlägg. Vill du ha hjälp med krukplantering så hör av dig så kan vi hjälpa till med tips som passar just dina förutsättningar och önskemål.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *