Cornus mas körsbärskornell blommor

Vinterblommande buskar i trädgårdsdesign

Nu är längtan efter blomning som allra störst. Vad kan vara mer ljuvligt än riktigt tidigt vinterblommande buskar i utemiljön? Så tidigt att de nästan ses som vinterblommande? Dessa tidigblommande buskar blommar ofta på bar kvist. Flera av dem lämpar sig därför att ta in och driva på i en vas för att få njuta av blomningen redan i januari eller februari. Det är inte bara uppskattat av oss människor med vinterblommande buskar, utan även av yrvakna pollinatörer. De börjar vakna när solen värmer på lite och har magert med mat.

Trollhassel – Hamamelis x intermedia vinterblommande buske

Här kan man verkligen säga vinterblommande då den kan slå ut redan i januari. Stora och doftande fransiga blommor. Blomningstiden beror på vädret och hur milt det är. Vid kallare vinter blomning i februari eller mars. ’Pallida’ har gula blommor. Det har även ’Arnold Promise’ som blommar något senare än ’Pallida’. ’Diane’ har bronsröda blommor i februari till mars. Hybridtrollhassel ska inte förväxlas med ormhassel, Corylus avellana, som har betydligt slingrigare eller krokiga grenar. Hybridtrollhassel gillar gärna lite lägre pH-värde. Den klarar zon 3 och kan bli 2-2,5 meter hög och bred och har ett luftigt vasformat växtsätt. Vacker gulorange höstfärg.

Hybridkejsarolvon – Viburnum x bodnantense

Ytterligare en buske som väcker uppmärksamhet med sin tidiga blomning – kan ibland till och med slå ut sent på hösten i november. Blir ca 2-3 meter hög och nästan lika bred. Klarar zon 3 i näringsrik och lite fuktig jord. Vill ha varmt och skyddat läge. Förföriska mörkrosa doftande blommor i januari till mars på ’Charles Lamont’. ’Dawn’ blommar snäppet senare i rosa.

Körsbärskornell Cornus mas – vinterblommande buskar som bjuder på ätliga bär

Det här är en av mina favoriter. En av de vinterblommande buskar jag gärna använder i trädgårdsplanering. För att den har ett vackert växtsätt erbjuder både blomning, ätliga bär och höstfärg. Den har brett växtsätt, höjd 3-6 m.

Cornus mas körsbärskornell
Cornus mas körsbärskornell blir en rejäl buske som har vackra gröna lite vågiga blad.

Gula blommor på bar kvist. Vinterblommande buske, eftersom jag tycker mars fortfarande är mer av vinter än vårmånad. Röda ätliga frukter. De kanske inte är någon smaksensation, men om du inte vill ha, så tar fåglarna bären. Grönt bladverk. Rödgula höstfärg. Sol-halvskugga. Solitär, läskydd eller i grupper. Finns även i trädkvaliteter. Tips plantera rysk blåstjärna under för vacker effekt på våren.

Cornus mas körsbärskornell frukt
Cornus mas körsbärskornell med frukt. Inte samma smakupplevelse som ett vanligt körsbär men helt OK.

Kvittenvide – Salix chaenomeloides synonym är Salix gracilistyla

Kanske har du som lite fått höra ”sov du lilla videung” – tja vide är helt enkelt tidig med att blomma. Oftast när det fortfarande är vinter. Så sälg är ett otroligt viktigt träd eller buske, för våra pollinatörer. Vanligt vide, eller sälg, Salix caprea är ju vacker som den är. Men tänk att det finns så många olika sorters vide. Som kvittenvide. Ett vide som blommar med stora, rosaskimrande videkissar. Videkissarna övergår i silvergrått längre in på våren. Namnsorten ’Mount (ibland förkortad till Mt.) Aso’ är ofta ympad på slutgiltig stamhöjd, vilket betyder att kronan kommer växa men inte stammen. Lämplig för plantering i kruka tillsammans med säsongsväxter. Härdig till zon 4 och kan bli ett par meter beroende på grundstam och ympsätt.

Salix chaenomeloides syn. gracilistyla 'Mount Aso' kvittenvide foto Ester Klerfors
Salix chaenomeloides syn. gracilistyla ’Mount Aso’ kvittenvide foto Ester Klerfors

Tibast – Daphne cneoreum

Rosentibast är en liten krypande dvärgbuske med glänsande, mörkgröna blad och blågrön bladundersida. I grenspetsarna sitter bladen mycket tätt och bildar små karakterisktiska rosetter. Blommar i april- maj med karminrosa, väldoftande blommor. Blir bara ett par decimeter hög och är härdig till zon 4. Trivs bäst i lite mer kalkrik jord och soligt läge.

Det finns även dofttibast, Daphne x burkwoodii ’Somerset’ med mörkrosa doftande blommor lite senare på våren. Den blir 0,8-1 meter hög och klarar även den zon 4.

Viktigt att veta är att tibast är giftig, speciellt bark och bär innehåller daphetoxin och mezerein som är starkt irriterande. Allvarliga förgiftningar är ovanliga. Men är du osäker så undvik eller läs mer på giftinformationscentralen.

Forsythia – Forsythia x intermedia solgul vinterblommande buske

Många tycker gult är fult och undviker gulblommande växter i sin trädgård. Det är synd. Gult är en färg som associeras med ungdom, glädje, lycka, intelligens och energi. Det är den ljusaste färgen för det mänskliga ögat. Färgen ger de flesta en känsla av värme, stimulerar mental och muskelenergi. Kanske har de flesta ett extra stort behov av det efter vinterns mörka och kalla månader? Kanske är det därför många vårblommande blommor som narcisser, vintergäck och just forsythia är gula? Själv blir jag alldeles glad om jag ser en fullt utslagen forsythiabuske med en blå himmel som fond i april.

Forsythiagrenar drivna till blomning
Forsythiagrenar är tacksamma att ställa inomhus några dagar för att driva till blomning tidigare.

’Lynwood’ har ett kraftigare och mera upprätt växtsätt och blir inte lika risig som andra sorter. Hör till de bästa forsythiasorterna och den som sålts mest under många år. Blir cirka 2 meter hög och nästan lika bred. Lätt att sticklingsföröka eller driva kvistar i blom inomhus på vårvintern. ’Freja’ är en E-planta som har citrongula blommor i april-maj och utmärkande lång blomningstid. Läs gärna mer om E-planta här.

Forsythia mandschurica E, manchurisk forsythia är inte lika vanlig men mer härdig. Blommar redan i mars med stora ljusgula blommor på en tätt och upprättvuxen buske som stilla sprider sig med rotskott. Den här forsythian har en påtaglig och sensationell höstfärg i rödviolett. Kan klara zon 5 i gynnsamt läge och blir 1-1,5 meter hög.

Prunus- släktet har flera vinterblommande buskar

Det finns flera att välja på som svartplommon, Prunus x cistena som blir 1-1,5 meter hög och klarar zon 5. Vita enkla blommor i maj-juni och mörkröda blad.

Prunus incisa ’Snöboll’ får tidigt i maj små vitrosa klockor som nickar. Milda gyllene- oranga höstfärger. Härdig till zon 4 kanske 5 och blir ca 1,2-1,5 meter hög.

Sammanfattningsvis kring vinterblommande buskar

Kom ihåg att planera in några vinterblommande buskar när du planerar din trädgård eller rabatt. De tillför glädje både för dig och tidiga insekter och pollinatörer. Det finns många att välja bland här fick du ju bara några förslag. Läs på mera för att hitta din favorit eller låt oss hjälpa dig. En bra trädgårddesign tar hänsyn till årstidsväxlingar och säkerställer vacker blomning stora delar av året. Läs gärna fler blogginlägg på tema vintergrönt i trädgården. Du hittar inläggen under växtinformation på bloggen. Eller kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *