Waldsteinia ternata, gullgröna vintergrön marktäckare

Vintergröna bladväxter vackert året runt

För att mjuka upp den monotona grå bruna färgskalan som dominerar mellan mitten av oktober och en bra bit in i april kan man plantera vintergröna bladväxter. Ibland säger man också städsegröna. Det är helt enkelt växter som behåller sina blad och sin gröna färg även under vintern. För många är det mest barrväxter som dyker upp på näthinnan mem det finns mycket mer. Vill du läsa om träd och buskar så läs det här blogginlägget. Här nedan kommer förslag på perenner och grässorter.

Vintergröna bladväxter som marktäckare

Fördelen med att använda vintergröna marktäckare vid trädgårdsplanering är att ogräset inte får någon chans på våren då markytan alltid är täckt och skuggad. Det har också en estetisk fördel då det är vackert grönt även de vintrar som det inte kommer någon snö och bäddar in trädgården. Genomtänkt trädgårdsdesign ser till att det finns något vackert för alla årstider.

En av mina favoriter är skuggröna eller Pachysandra terminalis. Sorten ’Green Carpet’ har jag själv och den blir ca 15 cm hög. Den räknas ibland som en halvbuske med halvt förvedade stänglar. Passar utmärkt under buskar och träd i skugga eller woodland. Härdighet A – trivs i hela landet.

Pachysandra terminalis 'Green Carpet' vintergrön marktäckare
Pachysandra terminalis ’Green Carpet’ vintergrön marktäckare. Bra att använda i trädgårdsplanering för att få vackert alla årstider.

En annan favorit är waldsteinia heter gullgröna på svenska på grund av sina gula blommor. En del ratar den när de ser att den blommar i gult. Vilket jag kan tycka är lite synd – de blommar under ett par veckor i maj-juni och resten av årets nära 50 veckor är den vackert mörkgrön. Waldsteinia ternata blir max 20 cm hög och täcker bra och den har härdighet A – trivs i hela landet. Även den passar bra i woodland men den klarar även sol – tålig och mångsidig.

Waldsteinia ternata, gullgröna vintergrön marktäckare
Waldsteinia ternata, gullgröna vintergrön marktäckare. Värdefull i trädgårdsdesign för att skapa vackert året runt.

Snyggast av alla är ändå hasselörten. Asarum europaeum blir bara 10 cm hög med sina runda glänsande gröna blad. Blomningen är oansenlig i maj. Den kan vara lite svårflörtad men trivs den, breder den villigt ut sig. Härdighet A. Apropå härdighet så läs gärna här om du vill veta mer kring övervintringsbokstäver för perenner.

Asarum europaeum hasselört
Asarum europaeum hasselört. Vacker marktäckare som håller sig lika grön året runt.

Ytterligare exempel på vintergröna kandidater

En annan marktäckare som behåller sina blad gröna är luktviol. Själv har jag valt den röda. Viola odorata ’Rubiflora’. Den blir bara 10 cm hög och har härdighet A.

Viola odorata 'Rubriflora' luktviol frostnupen
Viola odorata ’Rubriflora’ luktviol frostnupen. Marktäckare som är vackert grön alla årstider.

Flera nävor får vackra höstfärger som till exempel flocknäva Geranium cantabrigiense. Den vitblommande ’St Ola’ är dessutom ofta vintergrön.

Vintergröna hör man på namnet att den behåller sin gröna färg året runt. Vinca minor finns i flera olika namnsorter och färger där blå blomning i maj-juni är vanligast. Krypande låg mycket skuggtålig som passar under buskar för att slippa bar jord. Klarar även sol. Härdighet A.

Sockblomma är inte så vanlig men det är också en otroligt tacksam marktäckande perenn. Den blir lite högre ca 30 cm. Det finns taggig sockblomma, Epimedium perralchicum. Japansk sockblomma, Epimedium grandiflorum blir något lägre med sina 25 cm. Sorten ’Lilafee’ får som namnet antyder lila blomning i maj-juni. Epimedium versicolor ’Sulpureum’ blekgul sockblomma får djupröd höstfärg. Epimedum rubrum, röd sockblomma med 20 cm för röda bedårande små blommor. Fördelen med sockblommor är att de är tåliga i torra och halvskuggiga lägen vilket inte många växter är. Alla har övervintringskod A.

Vintergröna bladväxter i form av gräs

Prydnadsgräs som behåller sin färg även under vintern är exempelvis olika sorter av Carex och Sisleria. Japanskt starr – Carex morrowi ’Icedance’ är grönt med breda vita ränder. Täta tuvor. Man kan använda det som kantväxt. Fint i skuggan under buskar och träd. Utmärkt marktäckare. Bra i kruka. Blir cirka 40 cm högt och har härdighet B.

Carex morrowi 'Icedance' starr
Carex morrowi ’Icedance’ starr ett gräs som håller sig fint året runt.

Kopparstarr har härdighet C* vilket betyder att det övervintrar ibland i väldränerat läge. Som namnet antyder är det ju inte ”grönt” utan har istället gracila kopparfärgade strån. En vacker kontrastväxt som blir cirka 50 cm hög.

Vårälväxing, Sisleria heufleriana blev årets perenn 2014 ett ”gräs” som kanske inte är det mest iögonfallande i en plantering. Men med sina först vita och sedan svartvioletta blomhuvuden och blad som är gröna på ena sidan och blådaggiga på andra siden är både elegant, naturlig och inte minst tidig skönhet. Redan i sällskap med krokus, snödroppar och narcisser gör den entre och håller sedan sin bladfärg långt in på vintern. Så egentligen halvt vintergrön. Den trivs i både sol eller vandrande skugga, i lä såväl som blåst och har inga krav på ph-värdet. Den klarar hetta men utvecklas bäst vid mullhalt och viss fukt. Vårälväxling är härdig i hela landet, de blåsvarta axen och de går utmärkt att torka. Passar som kantväxt, i urnor eller grusplanteringar. Härdighet A och blir 30-40 cm hög.

Glansälväxing, Sisleria nitida är något mindre härdig med märkning C, övervintrar ibland. Blir 50-60 cm hög. Bildar täta,, halvt vintergröna tuvor med linjära, klart gröna blad som är grågröna på undersidan. Har ett överhängande växtsätt. Får vitgröna vippor. En vacker gräsart som är utmärkt som marktäckare och kantväxt.

Fryle prydnadsgräs även på vintern

Även silverfryle, Luzula nivea med sina 30-60 cm och härdighet B kan vara vintergrön i milda klimat. Har långa blågröna blad med hårig kant och nästan vita ax. Axen blir kastanjebruna med tiden. Om man klipper av axen efter blomning gynnar det bladen. Lättodlad och trivs även på lätt torra jordar.

Storfryle, Luzula sylvatica med härdighet A och 30-60 cm är en vintergrön bladkandidat. Trivs i fuktig mullrik jord. Men mycket tålig i de flesta lägen. Breda vintergröna blad i tuva. Skira vippor. Perfekt i skugga och naturlik rabatt. Utmärkt marktäckare, i woodland och kruka.

Sammanfattningsvis kring vintergröna blad

Sammanfattningsvis kan man konstatera att det finns många alternativ för att göra planteringar gröna året runt i sin trädgård. Vintergröna bladväxter som marktäckare eller prydnadsgräs. Leta efter din favorit eller kontakta oss för att be om hjälp att hitta lämpliga växter för dina förutsättningar.

1 reaktion på ”Vintergröna bladväxter vackert året runt”

  1. Pingback: Trädgårdsdesign med växter som har vintervärde - Green Spaces

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *