Ilex crenata 'Glorie Dwarf' japansk järnek frost

Vintergröna växter i trädgården

Vintergröna växter tillför mycket i en trädgård, särskilt en stor del av året. När det är höst, vinter eller tidig vår. En period som oftast inte är så grön när det gäller växter. Med bra trädgårdsdesign behöver det inte vara så. Det går att planera för en grön trädgård året runt. Naturligtvis är barrväxter gröna, således är det många som bara tänker på barr. Men det finns mycket mer, särskilt för den som kanske inte är så förtjust i barrväxter. Här kommer några exempel både på barrväxter och städsegröna bladbuskar.

Vintergröna växter i form av träd.

När det gäller träd och du vill ha rejäl höjd i din trädgård som är grönt året runt – då är det barrväxter som gäller. Tänk på att barrväxter ofta är en väldigt vacker mörkgrön fond till andra växter. Det vill säga de framhäver bladfärger och blomning hos lövfällande träd och buskar. För att barrväxter ska komma till sin rätt är det viktigt att välja rätt växtplats. De växer generellt sett långsamt men blir med tiden stora. För att inte upplevas som dominerande eller dystra bör de därför inte stå för nära gångar, uteplats eller hus.

Barrväxter är bra insynsskydd som fungerar lika bra oavsett årstid. Det kan vara viktigare med insynsskydd på vintern. Då är vi oftast inomhus med tända rum och det ger en helt annan insyn än på sommaren när det är ljust och vi inte tänder belysning på samma sätt inomhus.

Barrväxter är också bra vindskydd, vilket är extra viktigt på höst, vinter och vår då det generellt sett blåser mer och vindarna är kalla. Barrträd kan skapa lä och faktiskt sänka energiåtgången för ett hus om de är rätt placerade.

Tänk på att barrväxter finns i många olika ”färger” – allt ifrån silvergröna toner till djupt mörkgrönt med ljusare limegrönt däremellan. Många sorter har dessutom vackra ljusa årsskott som på håll nästan ser ut som blomning. Då barrväxtens naturliga blommor är förhållandevis anonym kan färg på skotten tillföra ett stort skönhetsvärde.

Picea abies orientgran nya skott
Picea abies orientgran nya skott vackert lysande i lime ser de nästan ut som en blomning.

Exempel på barrträd som ger trädgården vintervärde

Fina granar är exempelvis orientgran, Picea abies eller koreagran, Abies koreana fk ’Uppsala’ som är en E-planta och härdig ända upp i zon 6. En personlig favorit är tall. Självklart vår vanliga tall, Pinus sylvestris, men också svarttall med något längre barr, Pinus nigra är väldigt vacker. Tallar är generellt sett väldigt tåliga och klarar tufft kustklimat bra.

Thuja occidentalis Holmstrup
Thuja occidentalis Holmstrup, Buxus sempervirens ’Faulkner’ samt Pinus mugo ’Pumilio’ är alla exempel på vintergröna växter.

Thuja är i gränslandet mellan buske och träd men om du väljer goliattujan, Thuja plicata ’Excelsa’ får du en högre kandidat som kan matcha gran och tall på 15-20 meter. De är också relativt snabbväxande. En storsäljare som man ofta planterar till tujahäck är Thuja occidentalis ’Brabant’. Den är något ljusare i färgen och växer på i snabb takt och kräver kontinuerlig beskärning för att häcken ska bli snygg. Vinterfärgen är mer gulgrön än mörkgrön. Sorten ’Smaragd’ är också en storsäljare – formstark med tydligt upprätt växtsätt precis som ’Fastigiata’, pelartujan. Där ’Smaragd’ håller sig smalare i toppen än basen medan ’Fastigiata’ med tiden blir mer jämnbred. Pelartujorna blir ca 12-15 meter höga och kan bli vackra utropstecken. Om de används som häck kan de med fördel få växa fritt och något förskjutna till varandra som jättelika bondefigurer på ett schackbräde där andra växter kan samspela.

Jan Melkerssons trädgård Nissafors
En formstark trädgård med mycket vintergröna växter och buskar i olika färger skapar ett vackert trädgårdsrum

Idegran en mjuks som barrväxt

Idegran är en kandidat till att bilda mindre träd – men används nästan aldrig som träd i Sverige. Det finns sorter som kan bli uppåt 5-6 meter. Fördelen med idegran är att de kan bryta nytt på gammal ved. Till skillnad från andra barrväxter som inte tål beskärning innanför grön tillväxt. En idegran kan man i de flesta fall klippa hårt och ändå komma tillbaka med ny ved. Många sorter av Taxus baccata är bara härdiga upp till zon 2 medan hybridsorter som Taxus x media kan klara upp till zon 5. Det finns formstarka pelarsorter och mer krypande varianter. Viktigt att se vilken sort och vad du vill ha för typ av form på din idegran.

Taxus x media 'Hicksii' Picea abies orientgran och idegran
Taxus x media ’Hicksii’ Picea abies orientgran och idegran

Barrbuskar som är gröna året runt

Vintergröna växter och barrväxter finns givetvis i miniatyrformer av granar och tall. Vill du ha en liten tall så satsa på Pinus mugo var. pumilio fk ’Sauherad’ som också är E-planta och härdig upp till zon 6. Liten serbgran, Picea omorika ’Nana’ kanske inte förblir liten i all evighet, men 4-6 meter är ändå mindre än många andra sorter. Den växer dessutom långsamt. Den lilla serbgranen har dessutom förvandligen från klotformat till koniskt växtsätt och barr med silvervit undersida. Det innebär att den kan den pryda sin plats i en trädgård väl.

Även tujor finns i former som håller sig låga över tid i form av klottuja. Det finns flera olika namnsorter som Thuja occicentalis ’Danica’, ’Little Giant’ eller ’Little Champion’. De bildar som låga gröna mjuka molnformationer i en plantering och tillför verkligen ett vintervärde i en rabatt. Thuja occidentalis ’Holmstrup’ har pelarformigt växtsätt men drar inte iväg lika högt som ’Fastigiata’ eller ’Smaragd’ utan kan stanna på 3-5 meter.

Krypande idegran som vintergrön buske

Idegran kan användas som marktäckare i form av Taxus baccata ’Repandens’ som ofta används i offentliga planteringar. Tacksam att formklippa för den som vill ha geometriska eller mer fantasifulla figurer i sina rabatter eller trädgårdar.

En annan barrkandidat som är tålig och klarar magra och vindutsatt lägen är en. Det finns vår svenska en och kinesisk en. Kinesisk en kan värdväxla päronrost, så den ska man helst undvika. En, Juniperus communis finns i flera olika modeller och storlekar. Kryp- en ’Hornibrookii’ blir inte alls hög och klarar sig till zon 7. ’Hibernica eller ’Sticta är en irländsk pelar-en.

Juniperus communis 'Hibernica' 'Stricta' irländsk pelar_en
Vintergröna växter i form av Juniperus communis ’Hibernica’ ’Stricta’ irländsk pelar_en

Det finns även pelar- en som E-planta, de är odlade och utvalda för svenska klimatförhållanden. Läs mer om E-planta här. ’Oskeladden’ E som kan blir 4-5 meter hög och ’Vemboö’ E som är något lägre och smalare 3-5 meter. De klarar zon 4 kanske även 5.

Juniperus communis 'Hibernica' 'Stricta' irländsk pelar_en
Juniperus communis ’Hibernica’ ’Stricta’ irländsk pelar_en i närbild

Vintergröna växter i form av bladbuskar

Gillar du inte barr kan du ändå välja bland många alternativ som är vintergröna. Rododendron, järnek, lagerhägg, japansk järnek eller buxbom.

Vintergröna växter i form av rododenron kan komma i form av vintergrön jätte eller minibuske. Välj din favorit.

Rododendron finns i alla storlekar från parkrododendron, Rhododendron grandiflorum på 7-8 meter höga till yakushimanuhybrider på ca 1 meter och minatyrsorter som är runt en halvmeter höga. Tänk på att även azaleor kallas för rododendron och har latinskt namn Rhododendron – men de fäller sina blad på hösten. Rododendron håller sig gröna och fina hela vintern. De kan dock rulla ihop sina blad om det blir för kallt och torrt. Detta är ett sätt att minska avdunstningen från bladen och förhindra torka. Så snart det finns tillräckligt med fukt i marken igen blir bladen normala. Flera sorter har spektakulära undersidor på bladen kanelbruna eller ludna. Vissa sorter har mer rundade blad och andra mer avlånga.

Rhododendron caucasicum 'Cunningham's White
Inte nog med att du får gröna blad året runt med en rododendron – du får även vacker blomning. Här bedårande blomning av Rhododendron caucasicum ’Cunningham’s White.

Järnekar i olika storlekar och utseenden

Järnek är fantastiskt vackra med sina mörkt gröna blad och tacksamma för den som gillar att göra vinterdekorationer som kransar eller liknande. Ilex x meserveae, järnek är oftast tvåkönade så vill du ha de vackra röda bären får du köpa två. ’Blue Angel’ växer långsamt och blir 1-1,5 meter hög.

Ilex x meserveae 'Blue Angel' blå järnek frost
Ilex x meserveae ’Blue Angel’ blå järnek i frost vintergrön växt

Ilex crenata är japansk järnek och har kommit en del på senare tid som alternativ till buxbom. Detta eftersom buxbom lätt drabbas av sjukdom eller skadedjur. Den japanska järneken är liten och kompakt med små näpna blad som på mycket nära håll påminner mycket om vanlig järnek.

Ilex crenata 'Dark Green' japansk järnek frost
Ilex crenata ’Dark Green’ japansk järnek frostnupen

Det finns flera olika namnsorter att testa med lite varierande egenskaper. Jag testar ’Glorie Dwarf’ och ’Dark Green’. Viktigt att järnekar och i synnerhet japansk järnek får kemiskt sur jord med lågt pH för att trivas och utvecklas på ett bra sätt. Detta skiljer dem från buxbomen som gärna föredrar högre pH värde. Japanska järnekar är tåliga kring zon 3-4.

Lagerhägg som vintergröna växter i trädgården

Lagerhägg har inget alls att göra med lager som används i köket eller kransar till romerska kejsare. Mer än att bladen påminner om varandra. Prunus laurocerasus finns även den i flera olika namnsorter med olika egenskaper. Vanligtvis blir de mellan 0,5-3 meter höga beroende på sort och placering. De är tåliga till zon 2 några zon 3. ’Mano’ har lite rundare blad och mer kompakt och rundat växtsätt. De är ett vackert inslag i en rabatt eller plantering med sina mörkgröna blad.

Eftersom de är gröna året runt och har sin bladmassa kvar är de känsliga för vind och uttorkning särskilt på vintern och vårvintern när solen återkommer men vattnet kan vara bundet i tjäle i marken. Så de kan behöva lite extra solskydd i form av täckning de tidigast vårvintermånaderna. Om de torkar in brukar de repa sig fint om man beskär dem. De kan fungera som häck men kräver handklippning för att inte bladen ska trasas sönder om man vill ha en klippt häck. De blommar vackert på försommaren och fungerar i skuggiga lägen som de flesta vintergröna buskar.

Buxbom en gammal klassiker

Buxbom, Buxus sempervirens – hör man redan på latinska namnet att de är gröna året runt.  Sempervirens betyder ständigt grönskande. Finns flera olika sorter även Buxus microphylla med mindre blad. Tåligheten varierar mellan sorter från zon 2 till zon 4, liksom höjd som kan bli flera meter hög.

Det man ska se upp med när det gäller buxbom är buxbomssot som är en svampsjukdom. Det finns två varianter Cylindrocladium buxicola och Volutella buxi – båda med liknande symptom och svåra att bli av med. Vill du läsa mer om detta så se information hos Jordbruksverket. Det sägs att det nu kommer sorter som ska vara resistenta mot svampangreppen. BetterBuxus med fyra namnsorter ’Babylon Beauty’, ’Skylight’, ’Heritage’ och ’Renaissance’.

Better Buxus 'Babylon Beauty'
’Babylon Beauty’, en av fyra sorter i serien Better Buxus som är framtagna för att vara resistenta mot buxbomssot. Denna sorten är låg och bredväxande. Ljust gröna blad, med en mer gulaktig ton än de övriga resistenta sorterna. Kan användas som marktäckare.

Dessutom finns det en larv, Cydalima perscpectalis som gärna äter blad, spröda skott och barken av yngre skott på buxbom. Dessa går dock att bekämpa med envishet och tålamod.

Sammanfattningsvis kring vintergröna växter

Sammanfattningsvis kan man säga att det finns mycket att välja bland om du vill ha vintergröna växter i trädgården. Det behöver inte vara barrväxter. Även om barrväxter kan tillföra många klimatmässiga och estetiska fördelar rätt placerade. Ta hjälp av en trädgårdsdesigner om du tycker det är svårt att hitta och navigera bland utbudet själv. Kombinera ihop med andra växter för att det inte ska ge ett dystert eller mörkt intryck. Det var just det intrycket man fick av 60- och 70-talets överanvändning av barrväxter. Då planterades för mycket och för tätt vilket gjorde att de blev alldeles för dominerande.

Det finns också många vackra perenner och marktäckare som är vintergröna – men det får bli ett eget blogginlägg.

Kontakta oss och låt oss hjälpa dig hitta dina favoriter för att ge en vacker vintergrön siluett i din trädgård och utemiljö.

1 reaktion på ”Vintergröna växter i trädgården”

  1. Pingback: Klippt häck i trädgården ger gröna väggar - Green Spaces

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *