utomhusbelysning lounge

Vintervackert vid uteplatsen

När man pratar trädgårdsdesign är det lätt att bara se vackra sommarbilder och frodig grön trädgård framför sig. Bra trädgårdsdesign är för alla årstider. En viktig del av trädgårdsdesign är att planera för vintervackert vid uteplatsen. Det vill säga uteplatser som kan användas året runt. Med enkla medel kan uteplatserna bli vackra och trivsamma även i början av februari. Här kommer några tips.

Lättillgänglig uteplats oavsett årstid

Bra trädgårdsdesign säkerställer att det finns många olika sittplatser. Under vintern är de nära huset viktigast. För att de är lättillgängliga. De ska gärna finnas så de syns när man går till och från entrén. Så att man blir påmind om möjligheten att sitta ute. De ska ha möbler som står på plats. Oavsett väder. Det kan vara en enkel bänk eller möbler som tål årstidsväxlingarna.

Enkel sittplats utomhus
Enkel sittplats utomhus precis vid dörren. Lätt att gå ut med en kopp och njuta av trädgård och frisk luft oavsett årstid.

En hängstol som lätt kan knäppas i ett rep med karbinhake är lika enkel att hänga upp mitt i vintern som på sommaren. Men utsikten är helt annorlunda och rogivande på ett helt annat sätt än mitt i sommaren.

Hängstol utomhus trädgård
Vinterutsikt vid sittplats i trädgård. Hängstol som är lätt att hänga upp oavsett årstid ger en vilsam sittplats ute i trädgården året runt.

Solvägg. Gärna där solen kommer åt när den står lågt på vintern. Det innebär att det inte behöver vara samma plats som på sommaren. Nu kanske platsen där träden skuggar för mycket på sommaren är perfekt?

Lä. Vindarna på vintern är extra kalla. På sommaren kan vindar vara skön svalka men på vintern är de inte lika sköna. Runt ett hörn på huset kan göra hela skillnaden på om det är behagligt eller inte att sitta ute. Det vill säga att det kanske är bättre i skuggan och lä än i solen och med kall vind?

Sittplats vid husvägg
Sittplats vid husvägg nära huset. I skugga men lä från vinden.

Tak och belysning vid uteplatsen är förstås ett extra plus. Det innebär möjlighet att gå ut och grilla på kvällen även mitt i vintern.

utomhusbelysning lounge
Stämningsfull belysning vid sittgrupp ger en uteplats som kan utnyttjas året runt.

Vintervackert vid uteplatsen ger annan utsikt

Något att titta på. Gärna vänd mot något som drar blicken bort ut genom trädgården och i omgivande natur. Vintergröna tallar, granar eller en isbelagd sjö kan kompensera för avsaknaden av blommande växter mitt i vintern. Trädgårdsdesign för alla årstider planerar även in vintergröna växter i trädgården. Allt från bladväxter som buxbom, lagerhägg eller marktäckande waldsteinia. Till barrväxter som en formklippt thuja, idegranshäck.

När man planterar höstfint i krukorna välj gärna gröna eller vita ljungväxter som kan få stå hela vintern. Även om de fryser och torkar så är de oftast fina i sina krukor ända fram till mars eller april. Revor av murgröna är vackra även på vintern. Varför inte ställa den utslängda granen som ett grönt utropstecken. I väntan på att köra iväg den till tippen eller klippas ned i komposten.

Sittplats i trädgården.
Vintervackert vid uteplatsen. Vintergrön ljung i kruka och julgranen i väntan på komposten gör uteplatsen fin även om det är vinter och kallt.

Något att sitta på. Även om möblerna finns på plats kanske dynor ligger undanpackade. Ha en fäll, filt och kanske sittunderlag lättillgängligt. Kanske i en korg vid ytterdörren. Lätt att ta med sig det man behöver ut. Kanske lättast att ta med hela korgen ut? Det behöver inte vara det mjukaste att sitta på. Du sitter förmodligen inte lika lång stund som på sommaren. Viktigare då att det är varmt och en filt att lägga över knät.

Med vintervackert vid uteplatsen får du trädgårdsdesign för alla årstider. Du får möjlighet att för en kort stund komma ut och njuta av dagsljus och se årstiderna växla. Det är lika rofyllt att sitta ute i februari som i juni – bara du tar dig tiden. Ta gärna hjälp av oss för att planera in för flera olika sittplatser i din trädgård. Kontakta oss.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *