Scilla bild av Michael Gaida Pixabay

Trädgårdsdesigna biologisk mångfald i gräsmattan

Hur kan man trädgårdsdesigna biologisk mångfald i gräsmattan? För något år sedan besökte jag parken Keukenhof i Nederländerna för att hitta inspiration kring växtval och löktips för blomsterlökar. Vill du läsa om själva parken Keukenhof så läs gärna det här blogginlägget. Det finns alla möjligheter att bli förvirrad när man börjar bläddra i kataloger eller på hemsidor för att läsa om olika lökar. Eller om man går till plantskolorna för att botanisera i utbudet. För det är inte bara lök som du kan köpa. Ibland är det du köper faktiskt en knöl eller en rhizom som är ett annat ord för jordstam. Krokus är till exempel en knöl, medans vårlök är exempel på en lök.

Hur kan lökar erbjuda blomning i en trädgård?

Gemensamt för lökar, knölar och rhizomer är att de innehåller lagrad energi som möjliggör för en växt att ta fart, gro eller etablera sig utan jord – dvs man kan köpa bara själva knölen utan några växtdelar eller utan att den är planterad i någon jord. Det gör ju att det är lätt att köpa och sälja – man behöver inte ha någon kruka med jord eller klump eller barrotat som när man köper buskar, träd eller perenner.

Självklart kan man även köpa lökar, knölar eller rhizomer som planterade och där växten är igång – uppvuxen och då kanske man inte ens reflekterar på vad som finns under jordytan. Som när man köper en kruka med pärlhyacinter på våren som redan står i full blom eller blommande krokusar i en kruka. Att det är lökar i den ena krukan och knölar i den andra tänker man ju inte på då. Men du kan se skillnad nu när du planterar och hanterar knölarna eller lökarna.

Blomsterlökar
Olika lökar och knölar som allium, narciss, scilla och muscari.

Lökar, knölar och rhizomer fungerar på olika sätt – men de har alla gemensamt att de har energi lagrat som ger växten förutsättningar för att blomma under kommande säsong. Därför är du i princip garanterad en blomning av det som du planterar nu under hösten. Förutsatt att de inte hamnar för blött och ruttnar eller att någon mus har fest och kalasar på det du planterar. Rådjur, sork och harar vill ju gärna njuta de också- men det finns lite knep att ta till för att säkra blomningen.

Löktips för blomning i trädgården flera år?

För det första kan man tänka på att nästan alla lökar och knölar kommer från det så kallade lökbältet – området kring Medelhavet, framför allt i Grekland, Turkiet och Iran bort mot västra Kina. De växer i bergen eller på stäpperna där somrarna är torra och varma, våren fuktig och vintern snörik. Vegetationsperioden är från oktober till och med maj. På sommaren vilar de. Därför passar de bra för att trädgårdsdesigna biologisk mångfald i gräsmattan. Påminner om hur de inhemska växterna vitsippa, vårlök och svalört växer- spricker ut och blommar i lundar och under stora träd på våren när det är ljust och på sommaren när det är mörkt, skuggigt och förhållandevis torrt vilar de i jorden.

Så det betyder att de vill ha det fuktigt när de har planterats för att kunna rota sig och sedan en kylperiod. Fukt under våren är också välkommet, men sedan vill de stå torrt och varmt. Därför kan det vara svårt att plantera lökar ihop med perenner som behöver vatten på sommaren. Det minskar chansen att de ska komma igen. Blomma igen är egentligen missvisande – för löken eller knölen blommar en gång. Men trivs växten och får tillräckligt med näring sätter den sidolökar eller sidoknölar och det är de som blommar följande år. Så glöm inte bort att ge näring när du planterar och låt växten få dra ned näringen från bladen innan de klipps bort för att öka chansen till ny blomning. Näringen bör ges under blomning men varför inte göra det vid plantering så man kommer ihåg?

Trädgårdsdesigna biologisk mångfald i gräsmattan med vårstjärnor

Vårstjärnor är klassiska i gräsmattor. Släktet består av 90 arter. Hemmahörande i stora delar av Europa, Asien och norra och södra Afrika. Förekommer i vilt tillstånd vid kuster, på alpina ängar och klippbranter. Vackrast förvildad i gräsmattor och under buskage. Fördel är att bladen snabbt vissnar ner efter blomningen så att man inte behöver vänta så länge med gräsklippningen. Persisk blåstjärna utmärkt i stenpartier. Scilla  släktet trivs i väldränerad jord, i sol och lätt skugga. Planteras i september till oktober. Planteringsdjup 7-12cm. Förökar sig lätt under buskar, i kanten av rabatterna och i gräset.

Den ryska blåstjärnan, Scilla sibirica, är den vanligaste – nickande blå blommor – finns vit ’Alba’ variant men inte lika livskraftig som den blå. Bildar lätt mattor – därför passar de bra för att trädgårdsdesigna biologisk mångfald i gräsmattan. Härdighet B höjd 10-20 cm blommar i april- maj. Varje stängel producerar en till fyra blommor som nickar lätt mot marken. Finns namnsorter som ’Spring Beauty’- finns även lavendelblå, rosa eller mer purpurfärgade.

Tidig blåstjärna, Scilla bifolia, har härdighet C och blommar mars – april höjd 10-20 cm. varje lök producerar två ibland tre eller fler kraftiga blad. Blommorna är blåvioletta, uppåtvända och stjärnformiga. Blomställningen rymmer upp till 10 blommor. Rosablommande ’Rosea’ eller sorten vita ’Alba’ kan du också välja bland.

Scilla bifolia 'Alba' tidig vit blåstjärna
Blåstjärna fast vit. Scilla bifolia ’Alba’ tidig vit blåstjärna. Lämplig till att trädgårdsdesigna för biologisk mångfald i gräsmattan.

Dessutom finns Scilla luciliae, stor vårstjärna. Den hette tidigare Chionodoxa forbesii men har fått både byta namn och släkte till Scilla. Lökarna är perfekta i gräsmattan eller under buskar och träd och sprider sig gärna. Stjärnformad blomma.

Scilla luciliae stor vårstjärna
Scilla luciliae, tidigare Chionodoxa. Stor vårstjärna.

Persisk blåstjärna, Scilla mischtschenkoana, har ljust porslinsblå klockor med mörkare blå markeringar. Lite mindre 10 cm och knubbig i växtsättet. Två till fem blommor sitter i skaftade klasar. Bra i stenpartier.

Scilla mischtschenkoana persisk blåstjärna bild av Nicky pixabay
Scilla mischtschenkoana persisk blåstjärna bild av Nicky pixabay

Klockhyacint – ny i gruppen scilla

Klockhyacint, Scilla hispanica, finns både falsk och äkta spanjor samt hybrider… vilket gör att det är ganska svårt att artbestämma sorten. Men de blommar senare – i maj- juni och blir högre – 15-40 cm härdighet C. Sällsynt kan den förekomma i naturen i södra Sverige. På den kraftiga stjälken hänger 6-12 blommor i glesa allsidiga klasar. Påminner om hyacint och hette förut Hyacinthoides hispanica.

Scilla hispanica spansk klockhyacint
Scilla hispanica spansk klockhyacint

Trädgårdsdesigna biologisk mångfald i gräsmattan med vårlök

En personlig favorit bland de riktigt tidiga små vårlökarna som lämpar sig för att trädgårdsdesigna biologisk mångfald i gräsmattan är vårlök, Gagea lutea. För mig är det barndomsminne då den täckte nästan hela gräsmattan hos min farfar. Huset är gammalt från tidigt 1800-tal och löken hade med tiden spridit sig. Jag plockade små buketter och satte in med tussilago eller vitsippor.

Vårlök är allmän i södra delen av landet, längre norrut är den sällsynt och den saknas helt i de nordligaste landskapen. Linné skrev 1755: ”Växer i skuggiga köksträdgårdar som ogräs. Kallas i Östergötland våfferdagslök. Vid missväxt kan lökarna användas som nödbrödsämne.” Jag tycker de är fint ogräs.

Gagea lutea vårlök Botaniska Göteborg
Trädgårdsdesigna biologisk mångfald i gräsmattan, som här med Gagea lutea, vårlök.

Löktips kring vilka olika krokusar till sin trädgård?

Krokusar tillhör ett släkte som omfattar ca 80 arter från södra och mellersta Europa, Nordafrika, mellanöstern, centralasien och västra Kina. Förekommer i skog, ängsmark och buskpartier från kusterna till subalpina trakter. Gör sig bäst i stora sjok i gräsmatta eller som stenpartiväxt men också i kruka. Fin ihop med snödroppar och iris.

Löken är en liten köttig knöl som vissnar bort efter blomning och en ny bildas antingen bredvid eller ovanpå den gamla. En knöl producerar vanligtvis mellan en och fem blommor beroende av art och sort. Blomman är oftast bägarformad och består av sex kronblad som är ca 2-5 cm långa. Bladen framkommer i regel samtidigt eller kort efter blomningnen och är antingen linjära eller något lansettformade – gröna med vit längsgående mittrand.

Vårblommande krokus planteras i september på djup av ca 6-8 cm. trivs i väldränerad gärna kalkhaltig jord, i sol eller halvskugga. Gödsla lätt på våren när bladen börjar titta fram. Efter blomningen ska bladen vissna ner helt, på så vis säkerställs nästa års blomning.

Förökar sig med sidoknölar. Gräv upp sidoknölarna när bladen vissnat ner. Knölarna planteras direkt på önskad växtplats – men det kan ta tid innan de blommar. Rena arter kan fröförökas. Möss och sork äter gärna knölen. Viktig för nyvakna bin och humlor och passar därför bra till att trädgårdsdesigna biologisk mångfald i gräsmattan. Krokus blommar i mars, då inte så många andra perenner eller sommarblommor kommit igång.

Exempel på krokussorter att välja på

Strimkrokus, Crocus angustifolius, – blomman är doftande, liten och intensivt orangegul med vackra strimmor som går i brons, violett och kastanj. Bladen är några mm breda och kommer samtidigt med blomman. Namnsort ’Minor’ finns som är ngt lägre än arten som annars är 5-6 cm och har härdighet C

Trädgårdsdesigna med krokus
Crocus, bild av Couleur Pixabay. De gula gör sig bäst i en rabatt men är bedårande även i gräsmatta.

Bägarkrokus, Crocus chrysanthus, – Arten har doftande gyllengul blomma, ofta med bruna eller bronsfärgade inslag. Flera olika namnsorter finns. Höjd 6-10 cm och härdighet C

Snökrokus lämplig att trädgårdsdesigna biologisk mångfald i gräsmattan

Snökrokus, Crocus tommasinianus, – en av vårens första krokus och en av de bästa till förvildning i gräsmattan då de förökar sig frikostigt genom sidolökar och självsådd. Hinner vissna lagom till första gräsklippningen. Blommorna små och låga och förekommer i färger från svagt silvrigt syrenlila till kraftigt mörkt röbetsrött olika namnsorter. Lättodlad. Höjd 7-8 cm och härdighet C

Blå bägarkrokus, Crocus biflorus, har 14 underarter – blomman är bägarlik, lila, vit eller blå med kraftiga ränderi purpr som ibland går åt brunt på utsidan. Svalget är vitt eller gult. ’Prins Claus’ är en namnsort som är vit med lila botten och mkt tidig. Höjd 6-10 härdighet C

trädgårdsdesign med krokus
Trädgårdsdesigna biologisk mångfald i gräsmattan med vårkrokus. Crocus vernus ’Jeanne dÁrc’ vårkrokus

Vårkrokus, Crocus vernus, – stora blomkalkar i vitt eller i nyanser av lila och purpur med stora orangeröda pistiller. Finns selekterade namnsortersorter som ’Jeanne dÁrc’ med vita blommor och purpurfärgad bas eller ’Pickwick’ med purpurrandad vit blomma. De har små krav men måste stå väldränerat. 7-10 cm härdighet C

Höstkrokus

Höstkrokus, Crocus specious, – blommar inte i mars- april utan i september till oktober – höjd 12-15 cm härdighet C(D) Ljuvlig höstblommande krokus med lång hals, i blåvioletta nyanser med vitt svalg och vackert grenad pistill i klart orange. Bladen utvecklas först på våren. Den gracila blomman kan behöva stöd vid regn och blåst…. Finns även C. Kotschyanus – septemberkrokus

Utöver dessa finns det även saffranskrokus och tidlösa – eller nakna jungfrun. Saffranskrokusen är inte riktigt härdig om du inte bor i de allra mest gynnsamma delarna eller odlar i kruka i ett växthus. Tidlösa tillhör Colchicum och inte Crocus även om de ser ut som krokus.

Sammanfattningsvis kring blommande vårlök i gräsmattan

Det går alldeles utmärkt att trädgårdsdesigna biologisk mångfald i gräsmattan med vårlökar. Välj din favorit.

Välj gärna flera olika arter och sorter inom samma släkte. Till exempel krokus, välj både snökrokus och vårkrokus.

Vänta med att klippa gräsmattas så knölar och lökar hinner dra tillbaka näring och fröa av sig.

Vill du läsa mer om biologisk mångfald så läs gärna det här inlägget för att få mer tips på vad du kan göra i din trädgård eller utemiljö.

Vill du ha tips på sorter och hur du ska planera in blommande vårlökar i din trädgård så kontakta gärna oss så kan vi hjälpa till.

Vilken är din favorit krokus eller vårstjärnor?

4 reaktioner på ”Trädgårdsdesigna biologisk mångfald i gräsmattan”

  1. Pingback: Blommande rabatt för våren - Green Spaces

  2. Pingback: Trädgårdsplanering med våren i sikte - Green Spaces

  3. Pingback: Växtval av blommande vårlökar - Green Spaces

  4. Pingback: Pollinatörer i en hållbar trädgårdsdesign - Green Spaces

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *