Utomhusbelysning - varför behöver jag tänka på färgåtergivning?

Färgåtergivning ska alltså inte blandas ihop med färgad belysning. Färgåtergivning är inte heller samma sak som färgtemperatur, vilket du kan läsa om här. Färgåtergivning handlar om hur vi kan urskilja färger i ljuset av en belysning. I dagsljus är alla färger ”sig själva” kan man enkelt säga. Men så fort det blir lägre ljusförhållanden minskar vår förmåga att uppfatta färger.

Vissa ljuskällor är bättre eller sämre på att ge ett ljus som rättvist återger färger. Måttet för detta är färgåtergivningstal – rendering index eller rendering average Ra. Det finns även en engelsk benämning i color rendering index, CRI. Bäst värde är som sagt dagsljus och då har man ett Ra värde på 100. För att få en bra färgåtergivning bör man ha en färgåtergivning på minst Ra 80 gärna 90.

Normalt har en varmvit LED belysning på 2800 K ett Ra värde på 90 och färger upplevs relativt verklighetstroget dvs som vi ser dem i dagsljus. Har du i stället en ljuskälla med 3000 K blir det än mer naturtroget. Jämför detta med en högtrycksnatrium lampa som med ett färgåtergivningstal på Ra 30 förvanskar färgerna och ger alla färger ett gulaktigt filter. Vilket gör att det blir särskilt svårt att urskilja blå och gröna färger.

Ett Ra index visar hur färgerna i 8 pastellfärger återges i ljuset från en ljuskälla -vilket kan ge en felmarginal på starkare färger. Därför finns det andra metoder för att mäta – TM-30 – (IES Technical Memorandum) där man istället använder 99 mättade testfärger – utifrån det testet får man två index: Rf (fidelity index – naturtrogen färgåtergivning), index 1-100, som med fler och vanligare kulörer är en mer användbar variant av Ra (CRI). Rg, (gamut index/ mättnadsskala), index 60-140, där index 100 betyder att ljuskällan genomsnittligt varken överdriver eller underdriver belysta färger.

Inom LED-ljuset finns en unik kapacitet till utmärkt färgåtergivning (Ra/Rf = 97) förutsatt typ av diod i rätt armatur av tillräckligt hög kvalitet. Och det är just det som är poängen – kvaliteten på den armatur eller ljuskälla du väljer. Är det inte tillräckligt bra kvalitet finns det en risk att du får sämre färgåtergivning. Inte helt sällan har priset ett samband med kvaliteten på färgåtergivningen så leta gärna efter en märkning som talar om vad du får för färgåtergivning.

mini_IMG_20210910_055827JPG

Ljus från en gammal typ av metallhalogen armatur där ljuset blir gulare och färger – framför allt grönt blir brunaktigt

Phillips – 4500 lm, 50 W, 1900 K, Ra 25

Phillips – 6600 lm, 70 W, 1900 K, Ra 25


mini_IMG_20210910_055937JPG

Samma tidpunkt men en LED armatur i stället – trots att det här är fler höga granar runt omkring och platsen egentligen är mörkare än bilden jämte – upplevs den ljusare och färgerna får mer sin rätta kulör

Thorn E7727765 – 5337 lm, 38 W, 4000 K, Ra 70-79