Utomhusbelysning – ljusstyrka vad är watt och vad är lumen?

Många är vi som har referenser till de gamla glödlamporna och visste hur mycket ljus man fick om man valde att köpa en 60W glödlampa. För mysigare lampor blev valet en 25W lampa. Det här sattes ur spel redan när lågenergilamporna gjorde intåg och en 40W lampa bara drog en bråkdel av energin men referensen var fortfarande 40W lampa och som köpare visste man vad man skulle få för ljusstyrka. Nu är watt inte alls någon referens längre för ljusstyrka. Vilket ju på sätt och vis är logiskt – watt är ju inte ett mått på ljusstyrka. Det är ju ett mått på energi.

Nu får vi från förr i stället lära oss att relatera till lumen som ett mått på ”hur mycket ljus” man får i den lampa eller armatur man väljer. Den totala mängd ljus som en ljuskälla skapar kallas ljusflöde och mäts i lumen.

Omräkning gamla watt-ljuskällor till lumen

Inte helt exakt men på ett ungefär motsvarar 1W 10 lumen så en tidigare 25W glödlampa blir 250 lumen i en ny ”glödlampa” osv.

Det finns tabeller där man kan se skillnader mellan typ av ljuskälla och färgtemperatur. Ju varmare ljus, lägre kelvin, desto närmare kommer man förhållandet 1 W= 10 lumen. Är färgtemperaturen däremot högre, kallare så är förhållandet snarare 1 W = 50–75 lumen. För att få en förståelse för hur färgtemperatur fungerar så läs gärna det här blogginlägget.

Hoppas det här gav förståelse för vad man ska tänka på när man ska välja armatur eller ljuskälla – för att få den ljusstyrka som man förväntar sig. Ljusstyrka är bara ett viktigt mått att ha koll på när man ska ljussätta. Utöver det behöver man förstå kontrast, färgtemperatur, färgåtergivning och spridningsvinklar men det tar i annat inlägg