Utomhusbelysning – låt blicken dras ut i trädgården inifrån huset
Vid ljussättning av trädgård och utemiljö är det viktigaste såklart att säkerställa funktioner som att man tydligt ser entré, gångar, parkeringar och vart man ska hitta sin soptunna eller undvika att snava över kvarglömda saker där man går. Med utomhusbelysningen ökar också tryggheten om man lyckas åstadkomma en överblick och ett fint samspel mellan mörker och ljussatta områden.
Med lite eftertanke och planering kan ljussättningen av trädgården också möjliggöra att man får något att titta ut på när man är inomhus. Vid vilka fönster vistas du mest? Vad ser du när du sitter vid köksbordet och tittar ut? Där kanske inte finns någon entré eller gång som naturlig och nödvändigt är upplyst, utan ett träd där fåglarna får mat? Det kan också handla om fönster där man kanske inte sitter och tittar ut men som man passerar ofta när man rör sig i huset? Det som ljussätts utanför fönstret kanske inte är precis utanför utan en bit bort i trädgården – så det skapas siktlinjer?
Fönster som möter varje gång man går in i vardagsrummet kan
antingen vara ett mörkt hål eller ge en siktlinje ut till ett träd som står
utanför.
Om man väljer att ljussätta ett träd som står utanför kan ljusets färg varieras för att skapa variation och dynamik. Genom att ha grönt ljus så länge bladen sitter kvar i ett äppelträd kan en upplevelse av fördröjd sommarkväll skapas. Genom att i stället välja gult eller rött ljus får trädet en höstfärg som det kanske inte har naturligt.
Ett blått ljus kan ge en illusion av kyla eller frost. Med en ljusslinga upphängd i trädets grenar ges skapas en julkänsla.
Ett växthus som normalt är tomt och mörkt på vinterhalvåret kan få en julstjärna eller ljusslinga och vara det sista eller första man ser när man sitter på sängkanten och lägger sig eller vaknar på morgonen. Här utsikt från ett sovrumsfönster som ger både god överblick över baksidan av tomten och något fint att titta ut på. Med tidsstyrning är belysningen bara tänd de tider som behövs.
Det här kan vara det du ser när du tittar ut genom ett fönster dagtid. Blicken dras utåt, bort mot sjön.
När det blir mörkt kan fönstret antingen bli en svart ruta.
Eller så kan upplysa träd ute i trädgården dra blicken ut på tomten.
Vid ljussättning utomhus framför allt vid trädgårdar är det en god idé att även ta hänsyn till huset inomhus. Utgå från vilka rum man vistas i mest, och vilka fönster som man oftast tittar ut genom. Det kan vara köksfönster, fönster i vardagsrummet eller i sovrummet och fundera på vad man vill se ut på från dessa fönster. Det som belyses utanför kan befinna sig på olika avstånd från huset eller fönstret – på så vis blir mörkret mellan de upplysa objekten en korridor – där man också kan uppfatta rörelse. Se ovan bild där det lägre trädet står bara ett par meter från huset, medan den högre lönnen står kanske 30-40 meter från huset. Mellan dem står även en gatlykta som ger belysning. Ett tips är också att lägga tidsscenario på olika belysningar – alla behöver kanske inte vara tända samtidigt? Belysningar utanför sovrummet behöver kanske inte ha samma tider som det som belyses utanför vardagsrummet?
Vill du ha hjälp med att hitta vad och hur du ska belysa utanför ditt hus och dina fönster så kontaktar du såklart Green Spaces.