Uteplats med medelhavskänsla hemma i sin egen trädgård

Det behöver varken vara dyrt eller omöjligt att få till en medelhavskänsla hemma. Det finns gott om olika vinrankor som klarar vårt nordiska klimat. Vissa Vitis vinifera - som är sorten man normalt använder till vin - har namnsorter som är härdiga. Ett säkrare kort är att satsa på baltiska sorter som även kallas staketdruvor - Vitis labrusca som klarar klimatet ända upp i norra Sverige. Det finns även här flera olika namnsorter. Sukribe eller Himrod ger gröna druvor och Schyler eller Zilga blå. Det tar ett par år för vinstocken att etablera sig och ta fart, men efter ett tak kan man sitta i en pergola och få skugga under vindruvsklasar. 

IMG_20190908_091255JPG

Taket är en pergola som är byggd i obehandlat virke. Stolparna sitter med färdiga plintar som grävts ned i marken. Virket har behandlats med Sioo för att hålla länge och få en grå patina. 

Om man väljer att lägga plasttak så blir det för torrt för gräsgolv. Här har det blivit skuren skiffer under möblerna som kompletterats med gråtimjan,  Thymus pseudolanuginosus som ger en grön matta som är skön att gå på. 

Vinrankan har fått ett armeringsnät med 15 maskor att ligga på - lätt att styra rankorna allt eftersom de växer - och de växer snabbt när de väl är etablerade. Extra trivsamt för rankorna och för oss som sitter under blir det om man lägger ett enklare plasttak ovanpå. Plasten syns inte mycket över vinrankorna men möjliggör att sitta ute även om det duggregnar plus att det ger vinrankan ett bättre klimat. Tänk bara på lutningen av taket om ni väljer att lägga på plasttak. Vatten och framförallt snö ska vara enkelt att få bort. Annars kan hela bygget rasa av snötyngden. 

IMG_20190908_091218JPG

Här är det blå druva som precis börjat sin mognad - klasarna skiftar färg från grönt till blått. Ett tips är att välja grön druva. De blå är fåglarna extra snabba med att upptäcka och de är inte helt enkelt att hålla borta. 

Galvaniserade rör från en bygghandel och stora skruv med ögla blir gardinstänger och dubbel fiberduk ger väggar man kan dra för om man vill ha lite extra ombonat. En bred fåll nedtill fylls med 2/5, makadam eller kanske en kätting så hänger de stadigt även om det blåser lite grand. 

IMG_20190817_234857JPG

Med en ljusslinga i taket och ljuslyktor sitter man gärna kvar även sedan det blivit mörkt.