Floriaden – Urban district internationella utställningsträdgårdar från hela världen

Moderna byggmaterial av svampmycel och traditionella naturfibrer

En utställning som sticker ut bland alla paviljonger från olika länder men som ändå känns riktigt aktuell är mycelieparken. Det kanske inte är den snyggaste montern med frodiga växter. Men den sätter fokus på det som dels möjliggör frodigheten ovan jord. Dels möjlighet till nytt innovativt byggnadsmaterial. Man vill visa på hur man genom att blanda pulveriserad hampa, lin eller någon annan gröda med starka naturfibrer mad lite svamp/mycel kan få vackra robusta, mycket lätta, brandhämmande, vattenavviskande och akustiska paneler inom några veckor. Dessa kan sedan användas inomhus eller som isolering mellan dina väggar, men också med rätt naturlig beläggning som fasadpaneler utomhus som på The Growing Pavilion. Paviljongen består av fem odlade kärnråvaror: trä, mycel, vass, bomull och rester från jordbrukssektorn. Detta ger paviljongen sitt mycket speciella utseende i struktur och färg. Paviljongen vill visa hur man kan minska användningen av fossila resurser och deras effekter på klimatförändringarna.

mini_IMG_20220512_164514JPG

Trädgårdsinspiration från hela världen

Flera olika trädgårdar är uppbyggda och trädgårdsdesignen i flera av dem speglar landets kultur och tradition kring trädgård på olika sätt. I den kinesiska paviljongen är det bambu som material som används i flera av de olika konstruktionerna. Växterna är en explosion i färger. 

mini_IMG_20220512_170334JPG

Sten används på ett typiskt sätt för att symbolisera vatten och små välvda broar leder över det fiktiva vattenflödet.

mini_IMG_20220512_170618JPG

Medelhavsträdgård på modernt sätt

Italien bjuder på en förflyttning till medelhavsträdgård med olivträd, rosmarin, lavendel och citrusträd och även de smala höga cypresserna finns där för att förstärka känslan av att du befinner dig i en modern medelhavsoas. 

mini_IMG_20220512_164921JPG

Man kan läsa om hur olivträden kommit från dagens Syren och spridit sig kring medelhavsområdet och idag tillsammans med eken representerar den italienska republiken och symboliserar fred. Det finns också exempel på hur en regnbädd kan utformas för att ta vara på den allt minskade nederbörden och säkerställa att den filtreras och leds ned i marken och inte spolas bort. Regnbäddar eller dagvattenbäddar är något som vi alltmer arbetar med och behöver arbeta med också i Sverige. I stället för att låta regnvatten spolas iväg i dagvattenledningar och spolas ut i vattendragen – behöver vi ta vara på vattnet i växtbäddar och säkerställa att det filtreras ned till djupare nivåer och fyller på vårt grundvatten. Den italienska trädgården har också en del med xerofytiska växter – växter som är anpassade för extrem torka – som är vanligt i södra delarna av Italien och även andra områden kring Medelhavet. I torrträdgården vill man visa hur man kan hantera den framtida bristen på vatten och globala uppvärmningen. Som om inte regnbäddar och torrträdgård vore nog finns det även gröna tak i den italienska trädgården. 

mini_IMG_20220512_165143JPG

Man vill visa på hur gröna tak kan minska värmeeffekten i de urbana miljöerna och tillföra både miljömässiga och estetiska faktorer. Men helt ärligt måste jag nog säga att vi kommit riktigt långt med detta i Sverige och har betydligt mer estetiska och vackra exempel om man tittar inom grönatak branschen hos svenska leverantörer tex Vegtech eller söker information i gröna takhandboken.

Japansk trädgårdstradition och ekologiskt odlande

Den japanska trädgården erbjuder en tyiskt japansk trädgårdsdesign både i byggnad, formklippta barrväxter och grusgångar. 

mini_IMG_20220512_173255JPG

Man vill i den här paviljongen visa på satoyama, som innebär att jordbruksmark, bevattningsdammar, skogar och gräsmarker runt städerna och byarna hänger ihop och brukas ekologiskt. Inomhus bjuds man på blomsteruppsättningar som, vid mitt besök, kanske är mer överdådiga än en typisk japansk ikebana. Men dessa kommer säkert förändras under Floriadens utställningstid.

mini_IMG_20220512_173223JPG

Urban stadmiljö på tyska

Den tyska trädgården – Biotopia – vill visa på modern resusrbesparande trädgårdsodling. Man ska få en bild av möjligheterna för framtidens gröna städer på ett lekfullt sätt. Här finns en öppan plats i mitten omgiven av träpaviljonger som ska illustrera modern stad och du hittar takträdgård, solpaneler och vindkraftverk samt gröna fasader. Fokus på urban miljö snarare än inpiration från en tysk trädgårdstradition.

mini_IMG_20220512_172930JPG

Extrema utemiljöer med salt jord och brännande värme

Förenade arabemiratens salt vatten stad är extrem i vad som kan växa under riktigt torra och ökenliknande miljöer där man möts av brännande värme och salt jord som utmaningar. Kanske inte det jag behöver i min vardag för att skapa trädgårdar här hemma – men fascinerande utställning och välgjord.

Salttrdgrd floriaden frenade arabemiratenjpg

Länder som Indien, Surinam, Tjeckien mfl var långt ifrån färdiga och hade kanske inte lika mycket att erbjuda som ovanstående länder. Generellt så kan jag som varit på Chelsea flower show flera gånger förvånas över att så mycket inte är färdigt för oss besökare. Nu har ändå Floriaden varit öppen i över en månad när jag gjorde mitt besök i början av maj. I flera av trädgårdarna stod blommor och plantor i sina uppdrivningskrukor och var långt ifrån att bli planterade. Kanske lite tur för hade allt varit klart behöver man minst en dag bara för att gå runt i Urban district.

Jag tar med mig inspiration från medelhavstema som är populärt här hemma och många vill ha det utseendet omsatt i växter som passar i vårt klimat i sina trädgårdsdesigns. Jag tar med mig fokus på hållbarhet i stadsmiljö och hur man i de allra flesta länder har traditioner i ekologisk och hållbar odling. Sedan är det härligt att få inspiration från helt andra miljöer som saltöknar och växthus med exotiska växter. Vill du ha inspiration eller hjälp med din trädgårdsdesign så tveka inte på att höra av dig så ska vi hjälpa dig att omsätta din drömoas till verklighet!