Belysning av trädgård och utemiljö

Nu är årets upplaga av Lights in Alingsås till ända men det gör egentligen inget för den som vill få tips och inspiration kring belysning av utemiljö. Det finns flera fina exempel på belysningar runt om i Alingsås som kan inspirera även om årets installationer inte finns kvar.

Varje år finns särskilda installationer som man kan titta på. Ljusinstallationerna vid Lights in Alingsås är spektakulära och flera har inte bara ljus utan även ljudkuliss. Ljussättningen är vid de flesta temporära installationerna föränderlig. Ljuset skiftar mellan olika färger och nyanser. Det får besökaren att stanna upp och se hur annorlunda en miljö, en byggnad eller träd ser ut i olika färger. Ena stunden är hela omgivningen svalt blå och man får nästan en känsla av att man befinner sig utomhus i ett vinterlandskap.

  IMG_20211101_200837JPG

Efter bara någon minuts övergångar har hela scenen ändrats till varma färger i orange och rött och det känns i stället som det är en sensommarnatt.

  IMG_20211101_200827JPG

Det är mer än bara en ljusinstallation – det är ett konstverk som får besökaren att stanna upp och se omgivningen på olika sätt. De temporära installationerna har ett gemensamt tema och i år var temat ”Together”.

Alingsås har även flera installationer runt om längs slingan som är fasta – de finns där varje år och de går att se oavsett om evenemanget Lights in Alingsås pågår eller inte. Dessa installationer är på sätt och vis mer inspirerande om du frågar mig. De temporära installationerna med ljus som skiftar från blått till rött och har musik är en konstutställning. De fasta installationerna förskönar och gör utemiljön inte bara vacker utan trygg utan att väcka någon större uppmärksamhet. Visst är det fantastiskt att gå på konstutställning och det ger en wow – känsla i hur olika en miljö kan upplevas genom ljus och ljud. Men det är ju en vacker vardag som ändå ger ett värde över tid.

Att få en park som lätt skulle kunna upplevas som mörk och otrygg att korsa se varm och inbjudande ut med snillrika armaturer som utan att alls blända får blicken att dras till rabatternas prydnadsgräs eller omgivande trädkronor och ändå lysa upp där man ska gå. I Museiparken har ljusdesignern Kai Piippo fokuserat på två olika områden – det stora parkrummet och det inre parkrummet. Träden och museifasaden utgår rummets yttre höga väggar och bildar det stora parkrummet. De höga väggarna gör att parkens inre rum bara skymtas utifrån. Med de förutsättningarna är det lätt att platsen blir väldigt mörk och upplevs otrygg. Nu har det inre rummet som består av lägre häckar, buskar och planteringar fått ljussättning som ger besökaren både en överblick av hela ytan och möjlighet att se planteringar och sittbänkar utan att blända.
IMG_20211101_192751JPG

En av mina favoriter är Margaretha Stenmarks ljussättning av en gång- och cykeltunnel. En tunnel blir lätt mörk och otrygg – alternativt har den starka armaturer som bländar och får omgivningen utanför tunneln att upplevas mörk. Konstrasten mellan ljus och mörker blir ofta för stor så att platsen upplevs otrygg även om själva tunneln är upplyst. Gång- och cykeltunneln Plantaget är ett fint exempel på motsatsen.

IMG_20211101_184104JPG

 Flera armaturer lyser upp omgivningen runt öppningarna till tunneln och lyser upp marken och gång- och cykelvägen utan att blända. Själva tunneln är ljussatt men utan att man ser en enda armatur. I stället sitter det cortenplåtar som är utskurna på väggarna med motiv från Alingsås Kommuns arkiv med anknytning till stadens historia. Bakom plåtarna är tunnelns väggar klädda med vit plåt som reflekterar ljuset från LED-armaturerna som sitter mellan de vita plåtarna och cortenplåtarna. 

IMG_20211101_183908JPG

Det är konstnären Florian Kynman som har designat väggarna. Motiven är mönster på textilier som gjorts i Alingsås och från odlingar som fanns på 1600-talet i den närliggande parken. Det är ett vackert exempel på hur ett konstverk kan bli bestående och göra en vardagsmiljö ljus och trygg. Även om man inte vill sätta upp cortenplåtar i sin egen trädgård är armaturerna som lyser upp öppningarna till tunneln definitivt något man kan använda för att lysa upp olika funktioner i sin egen trädgård som gångar eller fasader. Enkla cortenarmaturer med dolda ljuspunkter som inte bländar.

IMG_20211101_185241JPG

Lusthuset som står alldeles bredvid bron vid Lugnet är ett annat exempel på belysning man kan ta med till sin egen trädgård. Ofta lyser man upp fasader eller träd vilket är väldigt fint. I lusthuset belyser man egentligen ingenting mer än marken. Men genom att lysa upp marken mitt i lusthuset förhållandevis starkt men med en varm färgtemperatur så blir lusthuset ljussatt ändå. Ljuset lockar och drar besökaren in i lusthuset och man får lust att sätta sig ned och vara på platsen. Detta är också ljussatt av Margaretha Stenmark.

Ljussättningen av lusthuset är också exempel på belysning man kan ta med sig hem. Genom att belysa ett trädgårdsbord uppifrån bjuder man in betraktaren till platsen – även om det egentligen inte är årstid för att sitta där. Med en enkel kruka med miniatyr växt för säsongen, korg med några äpplen eller en minigran på bordet kan det bli väldigt vackert. Testa också att i stället för att belysa ett fruktträd nerifrån och upp – häng armaturen så högt du kan nå uppe i trädet och lys upp marken under – gärna i kombination med en armatur som lyser underifrån upp i trädkronan.

Vill du veta mer så titta på Lights in Alingsås hemsida eller åk dit! Väl värt ett besök även nu efter att årets evenemang är över. Vill du ha hjälp med belysning i din egen trädgård eller utemiljö så kontakta oss :-)