Örter för smak och känsla

Örterna är växter till både nytta och nöje, de stärker och fördjupar vårt samband med naturen. Biologisk definition av ört är en växt med oförvedad stam som vissnar bort vid hösten efter frösättning. Nästa vår kommer den tillbaka igen med nya skott.
mini_IMG_20160809_113249JPG

Ört används också för att hänvisa till växter som har egenskaper som gör dem användbara i matlagning, för sin doft eller som läkeväxt. Det här kan vara hur subjektivt som helst och det finns mycket att läsa och man kan lätt drunkna i myter och blanda ihop historisk användning med faktisk modern forskning. I den här korta texten finns ingen heltäckande sanning av vare sig historiska användningsområden eller senaste forskningen.

Det sägs att det fanns lertavlor i baylonien med medicinska behandlingsmetorder redan 3000 fKr. Kring 1550 fKr ska det ha tagits fram egyptiska skrifter med medicinska recept, aromgivare och kosmetika vid religiösa ceremonier – det är ungefär samtidigt som Ayur Veda växte fram i Indien.

512 eKr kom skriften ’De Materia Medica’ av Dioskorides med 600 läkeörter. Svindlande antal växtporträtt får man säga. Vid den här tiden tror man att det i Sverige fanns odling av bland annat bolmört, dill, persilja, ålandsrot och kungsmynta. Under perioden 600-1050 eKr har man funnit spår av kummin, vitsenap, selleri, mejram, salvia, hjärtstilla och Koriander i svenska fornlämningar. Så den där färska koriandern vi tycker är lite trendig på fredagstacosen är kanske inte någon nymodighet? Visst blir man nyfiken på hur den användes av svensken på medeltiden?

Under 1500 talet författades det tre olika floror i Tyskland. År 1649 utkom The English Physician – The complete Herbal av Nicholas Culpeper. Under historien är örterna en mix av botanik och medicin.

År 1931 utgavs A modern Herbal av Margaret Grieve -den försökte förena både vetenskaplig och traditionell kunskap.

Det finns många olika växter vilka du väljer att odla är såklart helt upp till smak, intresse eller syfte. Vill du ha en ”dödlig trädgård” där du samlar på giftiga växter? Eller vill du göra skönhetsprodukter? Kanske är matlagning ditt främsta intresse och du vill ha tillgång till kinesisk gräslök och inte bara krukan med svensk gräslök som står i matbutikens hylla med färska örter? Själv odlar jag gärna för matlagning och har på senare år tagit fram fler och fler produkter för utvärtes bruk som salvor, body butters eller skydd mot fästingar och mygg.

Generellt sett så är kryddörter väldigt anspråkslösa och kräver lite i odling. De är dessutom oftast växter som trivs där det är väldränerat, varmt och torrt. Med de förutsättningarna är de tacksamma att odla både utomhus och inomhus. Framför allt kan de vara lämpliga att odla i kruka.

Fördelen med att odla utomhus är att växterna får den mängd ljus som de kräver. Man får hjälp med att vattna och det blir oftast mindre skadedjur.

mini_DSC_0380JPG

Örtagård kan man göra hur liten eller stor man vill – traditionellt oftast grafiska former med en strikt ordning och struktur i hur och var olika växter placeras och växer. Det är ju praktiskt och var säkert även livsviktigt förr när dödligt giftiga växter fanns inom samma område som de växter som användes för kryddning och väldoft.

Krukodling går alldeles utmärkt. Men som all krukodling måste det finnas dräneringshål. De flesta kryddor vill ha väldränerat – alltså en jord som lätt släpper igenom vatten så gärna grus eller sandinblandning. Med pimpsten så blir det förutsättningar för fuktutjämning.

mini_IMG_20150714_083242JPG

Största misstaget är nog att välja en för liten kruka – torkar ut snabbt och större risk att växten inte får en chans att utveckla sig.

Läget är viktigt – det behövs mycket ljus – en del växter klarar halvskugga med de flesta vill gärna ha full sol. Halvskugga innebär 6 timmars solljus på en dag.

Många kryddor går alldeles utmärkt att odla inomhus. Men med tanke på att de flesta vill ha minst halvskugga så är det viktigt att tänka på ljuset. De måste stå nära ett fönster i V, S eller Ö. Vill man att kryddorna ska leva länge inomhus är växtbelysning ett måste.

Det finns flera sätt man kan ta vara på och utnyttja olika örters läkande eller välgörande egenskaper såväl som doft utvärtes.

mini_Badsalt p tork 1JPG

Det enklaste att börja med är kanske ett badsalt eller ett örtsalt att används som skrubb på huden för att få bort döda hudceller och göra huden ren och mjuk.

Nästa steg är att göra sina egna örtoljor där man låter olika örter få dra i olja och låta oljan absorbera växtens egenskaper.

mini_IMG_20170811_133515_1JPG

När man har en örtolja öppnar sig flera vägar att använda den – naturligtvis kan oljan användas som den är utan att göra någonting mer med den. Oljan kan också bli bas för att göra salvor, mjukgörande badsalter, hudkrämer i olika tjocklek och konsistens. Man kan också ta fram oljor eller krämer som skyddar väl mot fästingar eller mygg. Själv använder jag en mjukgörande body butter med bland annat lavendel under framför allt sommarhalvåret för att undvika fästingar och för mig har den fungerat fantastiskt bra.
mini_IMG_20190623_173410JPG

Kryddblandningar kan man göra i all oändlighet egentligen- bara fantasin och den egna smakpreferensen sätter gränser.

Fördelen med att göra en blandning är just att få flera olika smaker på en gång. Visst vill man på sin pizza kanske bara ha oregano och inget annat – då är ju det gott nog. Ingen blandning behövs.

När man tillagar lamm kanske köttet blir gott av mejram, salvia, rosmarin och lite citron med en aning mynta? Då kan det vara fint att ha alla smakerna tillsammans i en burk för att slippa leta efter fem eller fler olika burkar.
mini_IMG_20150823_160801_2JPG

Så börja med att fundera vad du tillagar ofta och som du gärna kryddar med flera olika örter. Gör sedan ett par blandningar som passar för den typen av matlagning som du gör. Begränsa dig och gör max 2 eller 3 blandningar till en början och utvärdera – blev det bra? Är det en blandning som jag vill fortsätta att använda? Saknar jag någon blandning?
mini_IMG_20151207_123926_1JPG

Passa på att njut av de örter du har i ett gott te. Eller tillsätt några örter i ditt vanliga te för att ge det en tvist. Min favorit är att tillsätta några kvistar citronmeliss i mitt vanliga Earl Grey te på sommaren. På vintern kan det i stället bli några blad från doftpelargon ’Prince de Orange’ eller från ’Dr Westerlund’.

Vill du lära dig mer kring odling av örter kan det lösas med en trädgårdsrådgivning. Både odling av örter och hur de kan användas i matlagning eller i hudvårdsprodukter är temat på två kurser i studieförbundet vuxenskolans kursutbud

Det går också utmärkt att göra som Borås stad – kontakta mig så kommer jag och håller en föreläsning i ämnet. Förra veckan höll jag en föreläsning på Träffpunkt Simonsland om Örter för smak och känsla. Örter i form av kryddväxter är enkelt och roligt att odla och ger så mycket tillbaka – prova du också.

IMG_20150823_160801_2JPGmini_IMG_20151207_123926_1JPG