Pollinatörer i en hållbar trädgårdsdesign är viktigt, då de är förutsättning för en artrik och varierad utemiljö. Variation och artrikedom gäller inte bara växter utan även de djur och pollinatörer som du har i din trädgård eller utemiljö. Studier har visat att det är både viktigt för biologisk mångfald och dessutom så trivs vi människor bättre i en artrik och varierad miljö. För att förstå vad biologisk mångfald är och innebär så kan du gärna läsa det här blogginlägget. Nedan kommer information om några olika pollinatörer och vad vi kan göra för att få fler av dem i vår trädgård eller utemiljö.
Vad innebär pollinering?
Varför pratar vi om pollinatörer och vad är det de gör? Tja som det gamla talesättet säger ”blommor och bin”. De hör ihop. De hjälper varandra. Majoriteten av växter behöver hjälp med att flytta pollenkornen från ståndarna till pistillen. De behöver hjälp att befruktas. För att det ska bli frön eller frukter. Vissa växter kan självpollinera sig eller ta hjälp av vind eller vatten. Men det blir alltid en säkrare och bättre pollinering om någon hjälper till. Ju fler som hjälper till desto bättre.
Vissa växters blommor är så specialdesignade att det är få eller till och med enstaka arter av pollinatörer som ens kan hjälpa till. Andra växter kan ta hjälp av nästan vem som helst.
OK ”vad får jag för besväret?” säger pollinatören då – jo oftast mat. Vissa växter luras, men de flesta erbjuder nektar eller överflödet av pollen i utbyte. Alla pollenkorn går inte åt för att befrukta fruktämnet. En hel del kan bli mat åt den som pollinerar eller dess larver.
Olika sorters pollinatörer
När vi pratar om biologisk mångfald och pollinatörer i en hållbar trädgårdsdesign är frågan vilka pollinatörer vi menar? Precis som med växter finns det många olika familjer och arter av pollinerande insekter. Det finns fjärilar, humlor, bin och blomflugor samt skalbaggar. Fjärilar delar man in i dag och nattfjärilar och det finns många olika sorter inom varje grupp.
Blomflugor är förvillande lika getingar och humlor och bin kan också finnas i många olika utseenden. Gemensamt för dem är att de alla bidrar på olika sätt med pollinering. De är verksamma olika tider på året, inom olika naturtyper och de gillar till olika typer av växter. Dessutom har de olika krav på boplatser och övervintringsförutsättningar.
Vad serverar du pollinatörer i en hållbar trädgårdsdesign?
Nektar kallas även för honungsvatten eller honungssaft och är växternas sätt att locka till sig pollinatörer i en hållbar trädgårdsdesign. Insekten får en grogg med sockerhaltig vätska i utbyte mot att pollen fastnar på bargästen och åker vidare till nästa blombar. Där kan den medhavda pollenlasten fastna på blommans pistill. Vilket är förutsättningen för att växten ska kunna bilda frö och överleva. Nektarn är, å andra sidan, förutsättningen för att bargästen ska överleva. Bara för att det heter honungsvatten är det inte honung. Det är olika arter av socker, främst rör-, frukt- och druvsocker. Sockerkoncentrationen varierar vid väderlek och mellan olika växter.
Hos vissa växter är nektarn lättåtkomlig som tex på flockblomstriga växter och korgblommiga växter. Det passar toppen för insekter med bitande mundelar eller med korta sugsnablar. Som exempelvis skalbaggar, blomflugor, steklar, myggor, myror eller skinnbaggar.
Hos andra är det mycket svårare att få tag på nektarn. Det behövs längre sugsnablar och pollinatören får vara lite mer specialiserad. Det kan vara växter som vädd eller buddlejor. Ståndarna är oftast i djupare rörlika hållare. Här är det hjälpsamt att ha längre sugsnabel för att komma åt nektarn. Det kan också vara extra söt och god nektar om växten finns i soliga och varma lägen som gynnar sockerhalten. Här hittar du oftast fjärilar i stor mängd, då de generellt dras till den här typen av växter.
Pollen lite tyngre i näringsvärde och last
Pollinatörer i en hållbar trädgårdsdesign vill inte bara ha nektar. De vill även ha pollen. Pollen innehåller bland annat protein och kolhydrater. Pollenkornen är små för oss människor 0,01 till 0,03 mm i diameter. Så små att de tar sig in i våra näsor och ögon och orsaka förarglig allergi. Pollenallergi. Men det är en annat ämnesområde som vi skippar här. Däremot är kornen stora för en pollinatör. Det gör att buk och ben ofta blir lite lätt bulliga och nedtyngda vid stor last. Det syns hos till exempel humlor och bin som har behåring där pollenkornen lätt kan fastna.
Så utöver nektarbarer med sockerstinna groggar behöver pollinatörerna även lite tyngre föda i form av protein- och kolhydratsladdade pollen.
Välj därför växter som både, eller antingen eller, erbjuder pollen och nektar till pollinatörer i en hållbar trädgårdsdesign.
Vad har du för öppettider på dina serveringar?
Vissa pollinatörer är tidiga och kommer gärna innan serveringar ens har öppnat ”portarna” eller blombladen för dagen. Andra är de som gillar att hänga kvar efter stängningstid. Dessutom har vi ju nattsuddarna vilket är de pollinatörer som är aktiva på nätterna. Så de vill gärna ha blommor som är utslagna på natten.
Utöver öppettiderna på dygnet så har vi dessutom säsongstiderna att fundera på. I naturen är det vissa pollinatörer som kommer igång riktigt tidigt på våren. Innan baren ens har hunnit med vårstädningen och funderat på att slå upp blombladen för en ny växtsäsong. Kanske rädd för att frosten ska förstöra inredningen bland ståndare och pistiller. För dessa pollinatörer gäller det att ha tidigblommande växter som inte räds om det blir minusgrader utan glatt har öppet och erbjuder nektar eller pollen. Varför inte lökväxter? Antingen i gräsmattan eller narcisser i en rabatt som du kan läsa om i det här blogginlägget. Dessutom gäller det att ha vinterblommande växter i sin trädgård. Exempel på det hittar du i det här blogginlägget.
Det du kan göra är att säkerställa att det finns nektar och pollen hela växtsäsongen – från tidig vårvinter till sent på hösten. Allt för att både de tidiga bargästerna som har övervintrat och de sena som ska klara sig över vintern har tillgång till föda.
Senblommande växter kan vara remonterande rosor, tokar eller hortensior bland buskar. Bland perenner finns det astrar, rudbeckior och den ståtliga rosenflockeln. Glöm inte höstblommande krokus eller tidlösa. Dessutom lite nattöppna blommor som till exempel nattljus, Oenothera biennis.
Du kan också variera blomtyperna så att det finns barer som passar alla olika typer av munnar.
Kom ihåg vattentillgången! Grunda vattenkärl med stenar eller varför inte färgglada puttekulor där insekterna kan sitta och komma åt vattenytan.
Mångfalden av fjärilar ser du förmodligen inte
Fjärilar är också pollinatörer i en hållbar trädgårdsdesign. De finns över hela världen och i Sverige har vi ca 2.800 arter. För att räknas som fjäril finns det två par vingar, som är mer eller mindra täckta av små vingfjäll. Det finns dock några undantag. Nästan alla fjärilar har sugande mundelar som är formade som ett sugrör som de rullar ihop. Med sugsnablen suger de nektar och andra flytande safter.
Fjärilar delar man som sagt ofta in i dag- eller nattfjärilar. Det finns ingen enkel eller generell regel för att skilja på de två grupperna utifrån utseende. En hjälp kan vara att titta på antennerna. Hos dagfjärilar har de nästan alltid med en liten klubba längst ut på spetsen. Andra kan vara fjäderlika eller smala och raka utan klubba.
Ofta är dagfjärilarna mer färggranna och dagaktiva och nattfjärilarna mer kamouglagtecknade och nattaktiva – men det finns många undantag.
Dagfjärilar delar man in i fem olika familjer praktfjärilar, juvelvingar, vitfjärilar, riddarfjärilar och tjockhuvuden. I dessa olika familjer finns det ca 122 arter. Nattfjärilar delar man istället in på storlek, i två grupper microfjärilar och macrofjärilar. Micro består av 48 familjer och 1748 arter. I gruppen macrofjärilar finns det 19 familjer och 993 arter. Så med andra ord ser vi mest dagfjärilar men det finns väldigt många fler nattfjärilar!
När dyker din favoritfjäril upp?
Man kan också dela in fjärilar i när på säsongen de syns. Fjärilar övervintrar antingen som ägg, larver, puppor eller fullbildade fjärilar. Det är få arter som övervintrar som fullbildade fjärilar. men nattflyn och några vanliga dagfjärilar som nässelfjäril, påfågelöga, citronfjäril och sorgmantel samt vinbärsfuks blev redan hösten året innan, fjärilar. De kan man därför se tidigt på våren. För dessa är det avgörande att hitta föda i form av nektar i tidiga vårblommor. Det kan vara på buskar som blommar riktigt tidigt på vårvintern.
I juni kommer fjärilar som migrerar som exempelvis makaonfjäril, ängsblåvinge och ängssmygare.
De riktigt stora och kanske mest spektakulära fjärilarna börjar flyga i juli. Det är nu du kan få se silverstreckad pärlemorfjäril, eksnabbvinge, aspfjäril eller dagfjärilsmätare.
Vill du läsa mer om när olika fjärilar dyker upp kan du surfa in på Naturhistorska riksmuseets hemsida och läsa om fjärilar.
Värdväxtens betydelse för fjärilarna
Nektarväxter är ju som sagt viktiga barer där det serveras sockergroggar för pollinatörer i en hållbar trädgårdsdesign. Men det kan även behövas annan typ av föda. Nektarbarerna är tacksamma inte minst för dagfjärilarna för det är lätt för oss att se när bargästerna kommer och tar för sig och fladdrar runt. Men innan de blir fjärilar och för de fjärilar vi inte ser på dagen behövs både boplatser och annan typ av föda än nektar. Larverna behöver skydd i form av exempelvis död ved eller bark. De växter som sticker ut som värdväxter är ekar, björkar, viden och prunusar (plommonsläktet). Sälg är till exempel värdväxt för sorgmantel, vinbärsfuks och videfuks. På vedartade växter som träd och buskar kan fjärilarna äta av blad eller barr. Det finns dessutom rotfjärilar som lever på rötter av olika växter eller andra som föredrar frukter, nötter eller kottar.
Exempel på värdväxter till olika fjärilar
En del av arterna ser vi när de spinner sina nät eller spånad kring grenarna på sin värdväxt för att skydda sig mot fåglar. Som exempelvis häggspinnmalen som kan förvandla en hägg till ett praktfullt halloweenträd på bara ett par dagar. På försommaren inte i oktober. Det kanske inte är lika uppskattat, estetiskt, som en makaonfjärils imponerande fladdrande kring en kvanne.
Vill du läsa mer om värdväxternas betydelse så läs gärna på SLUs hemsida eller i rapporten ”Värdväxters betydelse för andra organismer- med fokus på vedartade värdväxter”.
En av de mest kända värdväxterna är brännässla. Inte minst för att vi har ”nässelfjäril” vars larver tydligt invaderar och äter på nässlor. Andra exempel på örtartade värdväxter är kärleksört för apollofjäril, tistlar och kardborrar för tistelfjäril och viol för pärlemorfjäril.
Så vill du hjälpa fjärilar och pollinatörer i en hållbar trädgårdsdesign är det viktigt att även odla värdväxter. Du kan ju välja värdväxt utifrån vad du vill ha för fjärilar i din trädgård eller tvärtom se vilka fjärilar som gynnas av de värdväxter du vill ha i din trädgård. Vill du lista ut vad fjärilar har för olika värdväxter så läs faktabladet för din favoritfjäril på jordbruksverkets webbutik.
Honungsbi många men kanske inte mångfald?
I ett enda bisamhälle kan det bo 60.000-80.000 arbetarbin, kanske ännu fler i stora samhällen. Därför är det inte konstigt att honungsbiet är det vanligaste biet. Det kan vara svårt att skilja honungsbiet från andra vilda bin. Oftast är det större. Ett annat kännetecken om man har möjlighet att upptäcka och se det – är att honungsbiet har håriga ögon. Men bara för att det är vanligt och det finns många är det inte samma sak som mångfald.
Honungsbin är viktiga som pollinatörer inom frukt- och grönsaksodlingar, men de löser inte det generella hotet mot pollinering. Genom att ha flera olika arter än bara honungsbi får vi en säkrare och bättre pollinering. Genom att honungsbi lockas till din trädgård får du en indikation på att du har en blomrik miljö och det kan även gynna fler olika arter vilda bin. De vilda binarterna kan dessutom pollinera fler och andra arter av växter än honungsbin.
Humlor och bin annat än rovgiriga getingar, eller?
Det är inte alltid så lätt att skilja vildbin från andra insekter som getingar och flugor. Många liknar varandra. Flera blomflugor liknar getingar för att kunna lura fiender.
Blomflugor har två vingar som oftast sitter snett ut från kroppen vid vila. De har ofta korta antenner som är fjäderlika. Ögonen sitter helt eller nästan ihop på huvudets ovansida.
Vildbin och getingar viktiga pollinatörer i hållbar trädgårdsdesign
Vildbin och getingar är steklar. De har fyra vingar som i vila läggs ovanpå eller längs med kroppen. Bin och getingar har långa antenner och ögon som sitter tydligt åtskilda från varandra.
Getingar är ofta tecknade i gult och svart och ger ett kalt intryck. De viker sina vingar vid sidan av kroppen vid vila. Getingar är rovdjur och fångar insektslarver som de utfodrar sina egna larver med. Vilka larver de tar beror mycket på tillgång. Eftersom de är rovdjur lockas de lätt till våra matbord där det finns animaliskt protein och socker. Har sockret fått jäsa är det extra intressant, därför dyker getingen gärna ned i ett vin- eller ölglas. De finns över hela världen och i Sverige har vi har över 40 arter. Vill du veta mer så läs på naturhistoriska riksmuseets hemsida.
Vildbin är generellts sett fredliga och går sällan eller aldrig till attack. Såvida du inte klämmer biet. Det är nästan bara honorna som har gadd och hanarna är helt ofarliga. Det finns sex olika familjer med bin med över 270 olika arter. Många är specialiserade på olika växter och de kan ha helt olika krav på boplatser. Lysingbiet är exempelvis knutet till strand- eller praktlysing. De allra flesta är dock generalister och kan besöka olika slags blommor för att samla pollen och dricka nektar.
De vuxna djuren lever främst av nektar och larverna av pollen. Därför är det viktigt att ha växter som ger pollen åt pollinatörer i en hållbar trädgårdsdesign.
Olika boplatser för bin och humlor
Boplatserna varierar såklart mellan olika typer av pollinatörer i en hållbar trädgårdsdesign. Medans ett getingbo ofta kan vara uppseendeväckande i form av ett stort, runt bo som hänger fritt eller är inkilat under takpannor. Så är istället vildbinas bon mer försynta. Oftast är det bara små hål ner i marken eller i ett träd, där enstaka bin flyger ut och in.
Sandhögar är utmärkta boplatser
Bin delas in i olika familjer och i varje familj finns det flera släkten och arter. I familjen långtungebin finns till exempel släktet humlor och arten stenhumla. Just familjenamnet långtungebin säger inte så mycket om val av boplats. Det avslöjar istället att de har långa tungor och kan suga nektar från växter med djupa blommor. Det är trots det flera arter i familjen som bor i sandig mark. Men i familjen grävbin med 59 arter kan man ana att det finns behov av torr sandjord på soliga och vindskyddade platser med sparsam vegetation. Så ett tips kan vara att skapa en sandhög i ett soligt läge och regelbundet, någon gång per år, rensa bort växter för att hålla ytan tillgänglig för olika arter inom grävbi-familjen.
Andra alternativ till bihotell
I familjen biksamlarbin finns det flera solitära arter som bygger sina bon i övergivna insektsgångar i murket träd, i tomma snäckskal, i ihåliga växtstjälar, bland stenar i murer eller i jorden. Vill du efterlikna övergivna insektsgångar gjorda av vedlevande insekter kan du borra hål i en trästam. Välj gärna hårda träslag och skarpa borr som ger jämna kanter utan flisor som riskerar att riva vingarna. Borra helst vinkelrätt mot fibrererna i trädet, men det är inget måste. Det behöver vara många små hål 2-4 mm i diameter, om man vill gynna så många individer som möjligt. Hålen får gärna vara minst 5-10 cm djupa, även om de minsta hålen kan göras något kortare.
Vill du locka rödmurarbi behöver du ha riktigt långa hål, upp till 30 cm. Ett alternativ till att borra djupa hål, kan vara bambukäppar eller ihåliga vasstjälkar.
Tänk på att boplatsen behöver vara på en solig och vindskyddad plats på ca 0,5-2 meters höjd. Gärna växter med attraktivt pollen nära boplatsen, eftersom larverna föds upp på pollen.
Vill du ha en camping för pollinatörer i en hållbar trädgårdsdesign är blåklockor ett tips. Både klocksolbi och storsovarbi övernattar eller vilar gärna i blommorna.
Sammanfattningsvis om pollinatörer i en hållbar trädgårdsdesign
Tänk på att pollinatörerna vill ha både nektar och pollen. Larverna äter istället blad eller barr från en värdväxt.
Det finns olika sorters pollinatörer i en hållbar trädgårdsdesign, humlor, fjärilar eller blomflugor är några exempel. Ju fler olika du har desto bättre. De hjälps åt. De är effektiva på olika sorters växter.
Kom ihåg att servera vatten. Friskt. Lätt att landa och komma åt om man är liten och har korta ben.
Tänk på att olika pollinatörer har olika muntyper och klarar av olika typer av växter. Vissa har korta bitande mundelar, andra långa snablar.
Se till att du har både nektar och pollen i din trädgård och utemiljö en stor del av året. Det vill säga tidigt på vårvintern till sent på hösten.
Du kan alltid få hjälp med tips på hur du kan komplettera i din trädgård med fler eller andra växter. Kontakta oss så hjälper vi gärna till!