Vid trädgårdsdesign med växter som har vintervärde skapar du en utemiljö och trädgård som är vacker året om. När man pratar om en trädgård som ska vara vacker på vintern tänker man ofta på vintergröna växter eller barrväxter. Läs gärna mer om vintergröna träd och buskar i det här blogginlägget. Utöver vintergröna blad eller barr kan en växt erbjuda andra vintervärden. Exempelvis kan det vara en vacker blomställning som står kvar även vissnad, kanske till och med som eternell? Det kan också vara frökapslar med mat till fåglar eller vacker i sig. Ett klassiskt exempel är vallmoblommans uppsvällda frökapsel. Ett annat exempel kan vara bär som sitter kvar länge. Det kan också vara ett grenverk som är vackert i färg eller form. Här kommer lite tips på växter som har vintervärde.
Ormhassel grenar som ger spännande siluetter
Corylus avellana heter ormhassel en av många växter som har vintervärde. Ibland kallas den lite förvirrande för trollhassel – vilket är en helt annan buske som du kan läsa om i det här blogginlägget. Ormhassel Corylus avellana ’Contorta’ har väldigt karaktäristiska grenar. De snirklar och snor sig runt, som om en orm hade slingrat omkring i busken. Grenarna kan verkligen sno sig runt varandra.
Den är härdig till zon 4 och blir med tiden ganska stor även om den växer långsamt, men räkna med 4-8 meter och 2-4 meter bred. Den är ympad på en grundstam av vanlig hassel – därför är det viktigt att plantera den på rätt djup och genast ta bort rotskott, om de skulle komma. Rotskotten syns tydligt för de är spikraka.
Även bladen snor sig lite lätt och blir nästan lite lätt lockiga. Här på bilderna är det vårutspring av bladen, som såsmåningom vecklar ut sig mer. Det innebär att på sommaren syns inte de fantastiska grenarna alls. Plantera den gärna där du går förbi eller tittar ut under vinterhalvåret när den är avlövad!
Ormhasselgrenar är roliga och tacksamma att använda till buketter, arrangemang eller annat pyssel. Varför inte stöd till en amaryllis nu vid jul?
Kornell grenar med färg i vinterns trädgård
Korallkornell är en klassisker i buskage och inte minst i offentliga utemiljöer. Cornus alba har vackert röda grenar. Det innebär att den absolut tillhör växter som har vintervärde och den har minst lika stort prydnadsvärde på vintern. När den är avlövad. Bladen är gröna med vitbrokiga kanter eller gulgröna beroende på sort. Växtsättet varierar också beroende på sort. Kornellen får dessutom vacker röd eller gul höstfärg.
Den diskreta blomningen sker i juni. Med vita eller blå små bär eller frukter till hösten.
Rysk kornell som den också kallas är lättodlad och tålig. Dock blir grenarna vackrast om den beskärs emellanåt. Anspråkslös även om den utvecklas bättre med näringsrik jord.
Som variegerad eller med gulgröna blad och med sina färgade grenar har kornellen en fantastisk förmåga att låta sina grannar i planteringar, komma till sin rätt oavsett årstid. Den klarar upp till zon 5-6 och blir 1-3 meter hög beroende på sort.
Cornus alba ’Sibirica’ får rödaktig höstfärg. ’Sibirica variegata’ får vitbrokiga blad. ’Argenteo Marginata’ har dovare röd färg på grenarna än ’Sibirica’. ’Ivory Halo’ har ett mer kompakt växtsätt och ljusblå frukter. ’Aurea’ har gulgröna blad på sommaren och gul höstfärg.
Vill du i stället har limegröna grenar är det gullkornell, Cornus sericea ´Flaviramea’ som du ska leta efter.
Svävande gräs är växter med vackert vintervärde
Det finns många olika sorters prydnadsgräs. Det finns flera sorter som är vintergröna, läs det här blogginlägget för att få tips på sorter. Här tänker jag i stället på gräsets blomställningar. Det vill säga gräsvipporna. Diamantrör, Calamagrostis brachytricha är en favorit. Valdes till årets perenn 2022. Ytterligare en favorit är glansmiskantus.
Miscanthus sinensis finns i massor av olika sorter, bland annat ’Vanilla Sky’, ’Goliath’ med flera. Välj utifrån vad du vill ha för höjd och typ av vippor. Vissa vippor har rödaktiga färger som ’Red Cloud’ eller ’Ferner Osten’. Andra mer silvriga som ’Silberfeder’. På vintern spelar färgen mindre roll. Alla blir så fina!
Glansmiskantus blir ståtliga prydnadsgräs, oftast över en meter höga. Vissa över 1,5-1,8 meter höga. Härdighet B, vilket betyder övervintrar vanligtvis över hela landet i skyddad och dränerad växtplats. Dräneringen är viktig. Särskilt på vintern.
Gräs ska inte klippas ned på hösten. Då finns det risk att vintervätan går ned i de oftast ihåliga gräsrören och plantan ruttnar. Men vem vill missa de här fina vipporna på vintern?
Prydnadsgräs är vackra som solitärer eller tillsammans med perenner. De är också vackra som snitt på sommaren i buketter eller varför inte som en torkad eternell och i torkade arrangemang? Kolla in taket med eterneller på en supermysig restaurang i Paris.
Ulleternell perennväxt som har vackert vintervärde
Vi fortsätter temat med växter som erbjuder prydnadsvärde även på vintern. Ulleternell, Anaphalis triplinervis är en blommande favorit. Namnet eternell avslöjar att den behåller sin färg och form väl efter torkning. Det innebär att den blir en evighetsblomma. Vidare betyder perenn att den troget återkommer år efter år.
Ulleternell trivs i sol är lättskött och funkar som vävarväxt. Det betyder att den binder samman sina grannväxter på ett vackert sätt. Dessutom är det en upprättväxande perenn, som sprider sig med utlöpare. Ganska generöst, så tänk på var du sätter den.
De skedlika till lansettformade bladen är silvriga och lätt ludna på undersidan. Bladen har tre tydliga nerver. Blommorna sitter som små vitgula pärlor på kvastar. Strålblommor saknas, varför de känns torra. Ulleternell liknar pärleternell men är ulligare och har större blad.
Den är fantastiskt tacksam att använda i sommarens färska buketter. Och vinterns torra. Kanske snyggast om man plockar och torkar den som en eternell. Men har man glömt att plocka in på sommaren står den ju fint i rabatten även i november.
Sköldpaddsört
Här kommer ytterligare en perenn som är blygsamt snygg i rabatten även under vintern. Helt annan färg än på sommaren förstås. Men snygg vintersiluett och stjälkarna lika stadiga i november som på sommaren när man gör buketter. Jag fick min första sköldpaddsörtplanta av min farfar för snart 25 år sedan. Fint minne av honom.
Sköldpaddsört, Chleone obliqua var årets perenn redan 2004 och förtjänar en påminnelse. Den blir 60-80cm hög och har härdighet A. Det betyder övervintrar pålitligt och kan odlas i hela landet.
Blommar med sina speciella blommor från juli och fram till september, oktober. Funkar jättebra som snittblomma, förökar sig tacksamt men inte överdrivet.
Det finns även en vit sköldpaddsört, men den har inte alls samma mörkgröna bladverk och är allmänt klenare i växtsätt och härdighet. Den gav jag upp för många år sedan.
Sköldpaddsört gillas av humlor och bin.
Rosenflockel reslig siluett i vinterrabatten
Ni som tittat på andra avsnittet av Drömträdgården på svt play såg den kanske i Johans prärieplantering. De kallade den för fläckflockel, jag brukar säga rosenflockel. Säger vi Eutrochium maculatum är det ingen tvekan. Det finns två sorter ’Atropurpureum’ och ’Riesenschirm’ (som betyder gigantiskt paraply). Jag har odlat båda i många år och de är ganska lika.
Eutrochium maculatum ’Riesenschirm’ upplever jag som något lägre på ”bara” 1,4–1,6 meter och har lite bulligare blomställningar. ’Atropurpureum’ är något högre på närmare 2 meter och har lite bredare och flatare blomställningar.
Fjärilar och pollinatörer är galna i båda. Irriterande nog även spansk skogssnigel, men bara precis i början när skotten kommer upp. När de blir högre har inte snigeln samma aptit längre.
Rosenflockel är fantastiska som snittblommor, både som knoppar innan blommorna slagit ut och självklart även när blommorna slag ut.
De första åren trodde jag att de behövde stöd i rabatten, eftersom de är så höga. Men det behöver de inte. Tvärtom upplevde jag att stöden bryter stjälkarna när det blåser.
Vissnade blommor har vackra siluetter mot vinterhimmeln och luddiga frön.
Härdighet A kan odlas i hela landet i väldränerat läge. ’Riesenschirm’ kan vara något känsligare. Vill stå i full sol.
Fantastiskt fint insynsskydd vid en uteplats om man vill ha det. Även om den kommer igång lite sent på våren, så står den ju å andra sidan hela vintern.
Skriv upp på önskelistan om du saknar den i din trädgård eller utemiljö!
Malva ett släkte med växter som har vintervärde
Kanske tycker du de ser skräpiga ut? Stjälkarna från rosenmalvan, Malva alcea. Jag tycker de är fina. frökapslarna ser ut som små skira pappersorigami. Får mig att tänka på papperslopporna vi gjorde som barn. Gör man ens pappersloppor nu för tiden?! De här ”lopporna” innehåller massor med frö. Vilket gör rosenmalvan väldigt tacksam i rabatten. Kanske för tacksam. Ger möjlighet att vara generös med blomman i buketter och att dela ut plantor till den som vill ha.
Det finns många olika malvor – rosenmalva som här men även myskmalva M. moschata, rödmalva M. sylvestris, gråmalva Lavatera thuringiaca eller läkemalva Althaea officinalis.
Rosenmalva Malva alcea blir 40-100 cm hög och flerårig. Rosenmalva blommar i juli till september och flätar in sig väl bland sina grannar i rabatten. Den har härdighet B. Vilket betyder, övervintrar vanligtvis, kan odlas över hela landet men kräver skyddad och dränerad växtplats.
Sammanfattningsvis om växter som har vintervärde
Det finns både buskar och perenner att välja bland.
Tänk på att blanda växter som har vackra grenar, blomställningar eller frökapslar.
Fåglar blir glada över matnyttiga fröställningar som exempelvis solros eller rönnbär.
Du kan givetvis få fler tips eller idéer om du kontaktar oss!