Det här inlägget kommer att ta upp de klätterväxter som är fleråriga och som ger möjlighet att skörda bär eller annat gott. Med andra ord – det går alldeles utmärkt att trädgårdsplanera med ätbara klätterväxter. Tänk bara på vad du vill att de ska leverera och vad du har för förutsättningar. Därefter väljer du sedan klätterväxt för att skapa en vacker, grön stomme tillsammans med perenner, buskar och träd. Klätterväxter kan erbjuda kiwi, bär eller vindruvor. Genom att trädgårdsplanera med klätterväxter kan du skapa gröna väggar. I ett tidigare inlägg har jag skrivit om blommande, gröna eller frodiga klätterväxter för att skapa gröna väggar i trädgården. Läs det här. Perfekt om det är för trångt för en häck. Men nu får du läsa om de klätterväxter som kan leverera något till köket.
Humle en klätterväxt med anor i våra trädgårdar
Det finns spår av humleodling i Sverige redan under yngre järnåldern ungefär 600 eKr. Därför är det knappast något nytt att använda humle i sin odling. Från medeltiden och framåt var den så viktig att det var lagstadgat att odla humle vid varje bondgård. En förklaring till att Humlegården i Stockholm har namn, som är en påminnelse om hur viktig och vanligt det var att odla humle. Humle har varit en viktig medicinalväxt utöver att den såklart var viktig vid ölframställning. Öl var under medeltiden och tidig moderntid närmast att betrakta som ett livsmedel. Lagen om humleodlingsplikt gällde ända till 1860.
Hur kan du använda din humle?
Genom att trädgårdsplanera med ätbara klätterväxter i form av humle, Humulus lupulus L. får du snabbt en grön vägg. Humle kan också odlas för att äta de tidiga skotten på våren. De kan du tillaga som sparris. Du kan också prova att motverka sömnlöshet genom att lägga honkottar i din kudde. Anledningen är att de gulaktiga körtlarna på honkottens fjällika blad innehåller ett sekret med lugnande verkan.
Humle är tvåbyggare, vilket betyder att du behöver både hon- och hanplantor för att få frukter eller kottar. Den växer vanligen i närheten av vatten. Från jordstammen utvecklar den långa skott som slingrar sig motsols uppför trädstammar eller klätterställning. Bladen känns sträva och är handflikiga. De blir mellan 3-6 meter höga och man odlar dem ofta mot höga störar. Härdighet till zon 5 eller till och med zon 6.
Vill du använda kottar för att brygga öl kan det vara idé att läsa på om olika sorter och vilka smaktoner de bär med sig. Vill du använda humle som en klätterväxt kanske sort har mindre betydelse. Tacksam att odla och god att äta. Går lätt och smidigt att använda grenrankorna till kransstommar på hösten.
Vindruva förföriska klasar på gröna klätterväxter
Varför inte trädgårdsplanera med ätbara klätterväxter i form av vindruvor? Beroende på art och sort kan du dessutom få välsmakande vindruvor. Vitis vinifiera är generellt sett mindre härdiga. De växer runt om i Europa och världen för vinframställning. De bör du plantera i ett skyddat soligt läge mot en vägg eller i ett växthus. Jorden ska vara lucker och mullrik, men vin är rätt tåligt. Det blir en frodig tillväxt i de flesta lägen. Men för att få druvorna att hinna mogna kräver för de flesta vinifera-sorter väl skyddade lägen eller helst växthus i svenska växtzoner högre än zon 2. Jorden får dock inte vara en tung kladdig lerjord. Vintertid kan man böja ned rankorna mot marken och täcka dem vid behov.
Härdigaste druvan för att trädgårdsplanera med ätbara klätterväxter
Vitis labrusca är mer härdiga och också generellt mer friska än V. vinifiera. Labruscadruvor kallar man också staketdruvor eller trädgårdsdruvor. Staketdruvor växer kraftig och ger riklig skörd av små druvor som mognar även i Mellansverige. De flesta sorterna kommer från Lettland och är således mycket härdiga. Labruscavin är inte kalktåliga, så säkerställ att planterar i en kemiskt sur jord, annars växer de dåligt. Plantera dem i exempelvis rododendronjord, så trivs de bra. Vill du lära dig mer kring jord och pH värde så kan du gärna läsa mer om det här.
Vindruvor är starkväxande och får en pålrot som kan gå djupt. Därför passar de bäst på friland. Givetvis går det med vilja och stort odlingskärl att odla i kruka. Men då ska du inte räkna med någon rik skörd av druvor. Läs mer om krukodling i det här inlägget.
Minikiwi en kameleont i köksträdgården
En prydnadsbuske härdig till zon 4-5 med variegerade blad i vitt, grönt och rosa. Doftande, vita blommor.
Actinidia kolomikta, minikiwin är en klättrande lian som behöver något att slingra kring. De blir 2-4 meter höga. En portal eller pergola är idealisk eftersom man då lätt kommer åt att skörda. Om du vill trädgårdsplanera med ätbara klätterväxter som ger kiwi så tänk igenom placeringen noga. Detta eftersom plantan kan bli mycket gammal och ger mer och mer skörd ju äldre den blir. Det innebär att ett varmt, skyddat läge är idealet.
I kallt klimat behöver kiwin växa i uterum eller växthus, så som man odlar vinranka.
Eftersom släktet är skildkönat behöver du en herre per flera honor inom en radie av ungefär tio meter för att pollinerarna säkert ska hitta rätt. ’Oscar’ pollinerar ’Anna’, ’Paula’ och ’Vitakola’. Den senare har något större frukter än ’Anna’. Frukterna är små ca 1,5 cm i diameter och 3 cm långa, skalet är slätt och inte ludet. ’Oscar’ har i många år använts och sålts som en dekorativ klätterväxt. Med sina tvåfärgade blad i grönt och vitt med en rosa anstrykning kallar man den även för kameleontbuske.
Några sorter växer kraftig och de kan du gallra försiktigt under sommaren. Men huvudbeskärningen gör man under november-december, som för vin. Frukten kommer på fjolårets tillväxt, så man gallrar i huvudsak bort gamla grenar. Under vårvintern börjar saven stiga och växten blir känslig för att blöda.
Flera olika kiwi vilken kan du odla hos dig?
Det finns även andra kiwisorter Actinidia arguta är också relativt härdig och har större frukter än A. kolomikta. Sorterna ’Tina’ och ’Tage’ finns och är härdiga till zon 2-3.
De du köper i butiken är Actinidia deliciosa och är knappt härdiga ens i zon 1. Man rekommenderar växthus för att frukterna ska mogna.
Trädgårdsplanera med ätbara klätterväxter i form av björnbär
Ska man ens räkna björnbär som en klätterväxt? Jag räknar det i alla fall som favoritbär. Den kommer ju inte att slingra sig eller ge sig i väg uppåt ett tak med lianer. Men den skickar i väg långa skott som behöver bindas upp både för att hålla ordning och inte minst för att bären ska få sol och ljus. Rubus ingår i rosfamiljen. Och precis som klätterrosor har många sorter taggar och det är med taggarna de ”klättrar” eller kanske snarare hakar sig fast vid underlaget. Det finns flera olika sorter och många är bara härdiga till zon 2 men ’Thornless Evergreen’ kan gå till zon 3. En annan taggfri sort är ’Black Satin’. Rankorna blir lätt 2-5 meter och plantan vill stå varmt, soligt och skyddat för att bären ska hinna mogna.
Fjärilsranka Schisandra chinensis ett superbär
Dekorativ klängväxt som har en historia i den traditionella kinesiska läkekonsten och ingår i många naturläkemedel bl.a. mot trötthet, ger sexuell energi, avgiftar kroppen, prestationshöjande (i Kina säger man att bäret kan ”lugna hjärtat och tysta anden”). Sorten är även känd som ”de fem smakernas bär” det vill säga sött, surt, bittert, fränt, salt. Det finns inget annat känt bär som har alla fem smaker.
Doftande, vitrosa, hängande små blom följs av förtjusande röda bär i druvlika klasar. Bären är citronsmakande, C-vitaminrika och innehåller s.k. lignaner som räknas till adaptogenerna. Således krävs både han och honblom för att ge skörd, bäst är att plantera minst två olika sorters plantor för att öka skörden. Odla på solig plats med näringsrik, fukthållande, väldränerad jord mot pergola, mur, spaljé osv. Härdighet zon 3 möjligen 4 och höjd 4-8 meter. Den slingrar sig villigt runt klätterstöd. Jag har haft den med armeringsmatta som stöd och den täcker fint med sina ljusgröna blad.
Sammanfattningsvis kring att trädgårdsplanera med ätbara klätterväxter
Bestäm dig för avd du vill att dina klätterväxter ska leverara. Vill du ha bär, frukt eller gröna skott att äta?
Vad har du för odlingsförutsättningar. Det vill säga vilken odlingszon? Har du tillgång till växthus?
Många av klätterväxterna är tvåbyggare eller skildkönade. Det vill säga att det krävs både han- och honplanta. Säkerställ att du har både ock om du vill kunna skörda.
Vill du inte skörda frukt eller bär så läs det här blogginlägget om många andra exempel på klätterväxter.
Vill du få hjälp att välja så kontakta gärna Green Spaces så hjälper vi till.