Genom att trädgårdsplanera med klätterväxter kan du skapa gröna väggar. Perfekt om det är för trångt för en häck. De kan bli trädgårdens gardiner. Som draperar i grönt, med eller utan blomning eller med sprakande höstfärger. Det finns många olika sorters klätterväxter – ettåriga som inte övervintrar utan behöver sås på nytt varje år. Som till exempel luktärtor eller törnrosas kjortel. Det här inlägget kommer att ta upp de som är fleråriga och som ger möjlighet att skapa en grön stomme tillsammans med buskar och träd.
Det finns också klätterväxter som kan erbjuda frukter eller bär. Dessa tänkte jag ta i ett eget inlägg.
Vill du trädgårdsplanera med klätterväxter som blommar?
Klematis var länge en växt jag hade svårt att förstå mig på. Så många olika varianter och beskärning vid olika tidpunkter. Dessutom förstod jag att de är kinkiga vid plantering avseende djup, jord och gärna en kompis som skuggar nederdelen av plantan. Känner du likadant så kan jag ge ett säkert tips. Skogklematis, Clematis vitalba. Köper du dig en ’Paul Farges’ som även kallas ’Summersnow’ får du en rejäl klättrare som inte kräver särskilt mycket fjäsk. Den blir stor. Lätt 6-7 meter. Den är härdig. Klarar zon 4. Enkel beskärning – kapa av alltihop på våren till 30 cm och du ska få se på växtkraft. Små stjärnvita vackra blommor som doftar ljuvt.
Vill du sedan ha fler klematis kan du tänka lite på blomningstid. Alpklematis, Clematis atragene-gruppen blommar på försommaren och får silvriga fröbollar på sensommaren. Finns flera färger och sorter. Komplettera med gullklematis tangutica-gruppen som blommar i juli – september eller italiensk klematis viticella-gruppen med samma blomningsperiod. Så har du genast klematis blomning under lång tid. De här är också härdiga, zon 4-6 och blir 2-3 meter höga.
Pipranka skapar frodig vägg i skuggigt läge
Vill du ha en ljusgrön frodig vägg med stora blad i ett läge oavsett sol eller skugga? Då kan pipranka vara det du söker. Aristolochia macrophylla – macro betyder stor och phylla blad, så namnet avslöjar att du får rejält med bladmassa med en pipranka. Det finns också koreansk pipranka, A. manchuriensis. Den finns dessutom som E-planta. De är härdiga till zon 4-5 och kan bli mellan 5-8 meter höga. Kräver spalje att klättra på. Den koreanska piprankan har något ljusare blad. Pipranka heter den för att den blommar i juni-juli med brun-gula blommor som till formen påminner om en pipa.
Klätterhortensia får med tiden vackra grova stammar
Vill du trädgårdsplanera med klätterväxter som har året runt värde? Då kan Hydrangea anomala ssp petiolaris vara ett alternativ. Den kan vara något långsam i början men blir med tiden stor och kraftig. Den kan bli 4-7 meter hög med kraftiga stammar som är vackra på vintern. Mörkt, friskt grönt glänsande bladverk. Kan fungera som marktäckare om du inte vill leda upp den på höjden. Härdighet zon 4. Vita blommor med flata blomställningar i juni-juli. Klättrar med luftrötter. ’Suger’ sig fast mot underlaget.
En lite skirare och elegantare variant av klätterhortensia hittar du i skenklätterhortensia. Schizophragma hydrangeoides. Finns vitblommande ’Moonlight’ och rosablommande ’Roseum’. Den är också lite trög att etablera. Jag har odlat ’Moonlight’ och upplever att den behöver lite extra täckning för att etablera sig i zon 3 även om härdigheten ibland anges till zon 4. Kan bli 4-10 meter.
Rådhusvin och klättervildvin
Trädgårdsplanera med klätterväxter i form av rådhusvin eller klättervildvin har man gjort sedan lång tid tillbaka. Kanske är det lätt att tro att det är samma växt rådhusvin och klättervildvin? Men de är lite olika. Klättervildvin, Parthenocissus quinquefolia, har som det latinska namnet avslöjar fem flikar på sitt blad. Klarar zon 4 och kan bli 5-10 meter hög. Behöver en spalje eller något att klänga i. Långa skira rankor som lätt rotslår sig om de får ligga på marken. Jag satte en ranka i en liten terracottakruka för många år sedan och den har klarat att bo i krukan som en näpen liten utomhus-krukväxt. Varje vår tror jag att den har dött men sedan kommer den med vackra blad och ger vackert röd höstfärg. Snabbväxande.
Rådhusvildvinet däremot är självklättrande med hjälp av sugande trådar som kommer ut från stjälkarna och fäster på väggarna. Parthenocissus tricuspidata, där tricuspidata betyder tre spetsar. Bladet är mer sammanhållet runt – med tre tydliga spetsar. Så det är lätt att se skillnad på de båda sorterna. Båda får vacker röd höstfärg, men de klättrar på helt olika vis. Rådhusvinet är inte lika härdig och klarar sig till zon 3. Mest kända om man som jag är i den ”gröna branschen” är kanske den som klär in fasaden på Alnarps slott i Alnarpsparken vid SLU i Skåne.
Murgröna kan klättra både inomhus och utomhus
Hedera helix. Helix är ju en åkattraktion på Liseberg. Helix betyder också vriden, spiralvriden – vilket kanske är just vad berg- och dalbanan är. När det gäller murgrönan så växer den spiralvriden. I unga år har den sina karaktäristiska flika blad. När den blir äldre och börjar blomma blir bladen helbräddade, det vill säga utan flikar. Murgröna är Gotlands landskapsblomma. Att den trivs på Gotland avslöjar att den gärna vill ha lite höge pH, det vill säga jord med kalkinslag. Trädgårdsplanera med klätterväxter kan även ge bra och effektiv marktäckare. Det erbjuder murgrönan som dessutom kan även dra iväg på höjden med hjälp av sugfötter som växer ut längs rankorna. Den tar något år på sig att etablera sig, men därefter kan den sätta fart.
Det finns många olika sorters murgröna varav flera E-plants sorter. Läs gärna mer om de olika sorterna på E-plantas hemsida. ’Grafik’ är småbladig med ett friskt grönt bladverk med tydlig vit nervatur. Härdighet till zon 4. ’Huldra’ är också småbladig men något större blad än ’Grafik’ och ’Hymn’. Friskt grönt bladverk och härdighet till zon 4.
Utöver Hedera helix finns det också Hedera hibernica, storbladig murgröna. Kan bli uppåt 6-8 meter och bladen kan få rödbrun vinterfärg. Storbladig murgröna är inte lika härdig som småbladig men kan klara zon 2.
Trädgårdsplanera med klätterväxter som blommar tidigt på våren
Har du sökt på nätet efter blåregn har du säkert fått upp de förföriska bilderna på täta pergolor eller portaler. Där långa ljust blå eller vita blomklasar väller ned. Effektfullt eftersom den blommar på bar kvist. Dessutom har den en ljuvlig doft. Det finns flera olika Wisteria.
Wisteria sinensis är för dig som har mer gynnsamt läge. Blåregnet ’Prolific’ klarar soligt, varmt och skyddat läge i zon 2 och blommar i lilablå 30 cm långa klasar.
Japanskt blåregn, Wisteria floribunda erbjuder till exempel sorten ’Multijuga’ som är härdig till zon 2. Den kan bli 3-5 meter och blommar i maj-juni med violettblå klasar.
Wisteria fritescens macrostachya, kentuckyblåregn är lite mer härdigt och kan klara zon 4. ’Clara Mack’ blommar med vita blommor och kan remontera. ’Blue Moon’ med lilablå blommor och kan också remontera. Min erfarenhet av blåregn är att det behöver vara större planta för att gynna etablering. Den behöver en skyddad plats och soligt läge.
Trädgårdsplanera med klätterväxter som doftar ljuvligt
Det finns flera olika sorters kaprifol som blommar vid lite olika tid. Med flera sorter kan du få blomningstiden utdragen. Inte alla kaprifoler har den ljuva doften. De flesta är härdiga till zon 4 och får gul höstfärg.
Lonicera caprifolium, äkta kaprifol blommar med ljusgula blommor i maj till juni och blir 4-6 meter hög om den får något att slingra sig i. Orangeröda bär och lite känslig för mjöldagg om den står för torrt. Ger dig möjlighet att trädgårdsplanera med klätterväxter som ger ljuvlig stark doft, särskilt på kvällen som lockar till sig nattfjärilar. De kan med sina långa sugsnablar nå nektar som finns på botten av de rörformade blommorna och samtidigt pollinera.
Lonicera periclymenum, vildkaprifol har även den ljuvlig doft och blommar i juni till september beroende på sort. Blir 4-5 meter hög.
Lonicera x heckrottii ’Goldflame’ är en blomsterkaprifol som blommar i juli till september med gulröda blommor. Härdighet till zon 3 och höjd 3-4 meter.
Rosor som klätterväxt
Rosor är inte klättrare i den bemärkelsen att grenar snor sig runt för att ta sig uppåt. Inte heller har de särskilda klättersnoddar eller fästen för att fästa på underlaget. Däremot har de taggar som gör att grenarna kan hänga kvar om underlaget är lämpligt. Klätterrosor delas ofta in i ramblers och climbers. Där man definierar rambler som starkväxande ofta 3-5 meter och har gracila, böjda och nedhängande rankor. Blommorna är små och sitter i mindre eller större klasar. Klättrare eller climbers är generellt lägre än ramblers och rankorna styvare och tjockare. Färre långa skott från marknivå. Större blommor och ofta remonterande.
Att trädgårdsplanera med klätterväxter i form av rosor kräver stöd på något vis. Antingen bindas mot en spaljé eller vägg alternativt så har man någon form av växtstöd eller rostorn.
Några klätterfavoriter bland rosor
Det går ju att skriva ett helt blogginlägg, som bara handlar om rosor, men här kommer några av mina favoriter. Rosa helenae- gruppen honungsrosor. Detta är de största rosor som jag vet om. Här behöver du ett rejält stöd – en hel husgavel eller ett mindre träd (som inte lever längre). Honungsrosorna blir 5-9 meter långa rankor och väller iväg åt alla håll. Generös blomning av små gula blommor, som bleknar när de slår ut, i klasar som älskas av bin och pollinerare. Att sitta under en stor honungsros när den är i full blom är öronbedövande av alla humlor och bin. De är härdiga, de flesta till zon 4. Några olika sorter är ’Lykkefund’, ’Hybrida’, ’Aksel Olsen’ eller remonterande ’Christine’.
Röd klätterros är ju fantastiskt vackert och en klassiker är ’Flammentanz’ väldigt vanlig under 60- och 70-talet. Jag väljer hellre ’Grand Award’ eller ’Amadeus’ som är remonterande. Vill du istället ha en vit så prova ’Iceberg Climbing’ som också går under namnet ’Schneewittchen Climbing’ jag håller på och testar den och den har växt som sjutton första året men väntar med blomningen. Kanske beror på att den fick två hinkar bokashi och drar iväg med mycket rankor istället för att satsa på blomning?
Dofter och andra färger kan du hitta bland ’Felicité et Perpétue’, ’Frülingsduft´eller kanske ’Leverkusen’. En annan klassiker i rosa med vit mitt är ’American Pillar’.
Sammanfattning kring att trädgårdsplanera med klätterväxter
Bestäm dig för vad du har för läge. Är det soligt, skuggigt, torrt eller fuktigt? Vilken växtzon odlar du i?
Vill du har en klätterväxt som har vackert bladverk eller är du ute efter blomning?
Är det en fördel om du kan trädgårdplanera med klätterväxter som erbjuder höstfärg?
Kanske vill du att din klätterväxt ska erbjuda något som du kan använda i köket? Frukt eller bär? Läs i så fall det här blogginlägget!
Tycker du att det är svårt att välja så hjälper vi gärna till. Kontakta oss så föreslår vi något som passar för dina förutsättningar och önskemål.
Pingback: Trädgårdsplanera med ätbara klätterväxter - Green Spaces