Låg friväxande häck av Dasiphora tok

Friväxande häck skapar rumslighet i trädgården

Rumslighet i trädgårdsdesign skapar man genom att bygga upp väggar och tak anpassade för platsen. Ett sätt att bygga väggar är genom friväxande häck. Klippt häck med raka kanter är också ett sätt men det tar vi upp i ett annat inlägg. Även naturen erbjuder rumslighet med friväxande väggar. Tänk en glänta i skogen med omgivande träd som väggar och öppenheten mot himmeln som en form av takkänsla. Precis som vi alla är olika och uppskattar olika typer av natur, eller hus så uppskattar vi olika typer av element för rumslighet i en utemiljö. Här kommer lite inspiration och exempel på växter man kan använda till häckar. Närmare bestämt rumslighet i trädgårdsdesign med friväxande häckar.

Tips kring friväxande häckar

Friväxande häckar passar bäst där det finns lite mer utrymme. Friväxande häck är oftast första handsvalet för den som inte vill lägga ned lika mycket tid som en klippt häck kräver. Häck erbjuder ju en grön och ombonad känsla jämfört med staket eller plank som kan ge en mer stram, avskalad känsla. Hur grön den ska vara och vilka delar av året den är grön eller om den till och med erbjuder blomning eller höstfärg- beror på vilka växter du väljer.

Det viktigaste när man ska skapa rumslighet i trädgårdsdesign med friväxande häck är att utvärdera hur mycket plats häcken får ta. Dels på höjden, dels på bredden. När du köper plantorna ser de små och obetydliga ut men detta ändrar sig rejält med tiden. Därför är det viktigt att först bestämma hur mycket plats häcken får ta och sedan välja växter som passar in.

Blandbuskage lähäck
Blandbuskage lähäck. Exempel på en riktigt stor friväxande häck som levererar bullerskydd mot angränsande väg plus att den ger lä och skydd för olika smådjur som till exempel fåglar.

Du behöver också bestämma dig för vad du vill ha för värden av häcken. Vill du att den ska blomma? Ska häcken ge insynsskydd även på vintern? Vill du kanske att den ska vara grön året runt? Vill du att den ska leverera bär eller frukt?

Lägre blommande häck som är friväxande

Med lägre häck räknas buskar som blir mellan 0,5-1,2 meter hög. Det finns många olika kandidater att välja bland, nämligen sorter som är vintergröna eller lövfällande.

Rumslighet i trädgårdsdesign med spireasläktet

Spireor finns det många olika att välja bland. De är tåliga, anspråkslösa och kan lätt föryngringsbeskäras. De förekommer ofta i offentliga planteringar detta innebär att de är tacksamma att sköta. Eftersom de ofta förekommer i offentliga planteringar kanske de lite orättvist ses som tråkiga? Vanligast är prakt- eller rosenspirea, Spiraea japonica. Den blir mellan 0,5-0,8 meter hög. Finns både med gröna eller gulaktiga blad och flera olika blomfärger. De blommar i juni till september.

Rönnspirea ingen spirea?

Sorbus sorbiolia heter rönnspirea men ingår inte i Spiraea släktet. De blir blir 1-1,5 meter höga och bladen påminner om rönnens. En varningens finger – de sprider sig gärna med rotskott men namnsorten ’Sem’ är inte lika spridningsbenägen. Kan vara bra med gräsmatta som man klipper för att hålla den på plats.

Tokarnas återkomst som friväxande häckar?

På 70-talet tog de fullständigt över. Särskilt de gula. Jag pratar om ölandstoken. Eller trädgårdstok. Den som numera bytt latinskt namn från Potentilla till Dasiphora. Dasiophora fruticosa-gruppen. Till slut blev det bara för mycket. Ingen ville längre ha dem. Men det är lite synd.

De är otroligt tåliga. Klarar de flesta lägen och de kan klippas ned hårt när de blir risiga och kommer tacksamt tillbaka. Om du inte gillar gult så prova en orange ’Mango Tango’, eller rosa ’Pink Paradise’. Eller tycker du att vitt ’Abbotswood’ är snyggare? De blommar dessutom länge – från juni, juli ända in i hösten framåt oktober.

Vidare så erbjuder Dasiphora Fruticosa gruppen en marktäckande buske som håller ogräset borta och blir 0,5-0,8 meter hög. Härdigheten är upp till zon 3 eller i vissa fall 5 och 6.

Perenner som friväxande häck

Perenner är örtartade växter som inte bara tappar sina blad utan vissnar ned helt på vintern. Det betyder att med perenner som häck har du främst glädje av den under sommaren och sensommaren. Det kan vara ett bra alternativ vid ett fritidshus eller sommarstuga, där man bara är under sommaren. Det kan också vara ett alternativ vid en infart eller väg där det kommer mycket snö som man behöver skotta in över häcken. Med buskar kan de vara i vägen eller ta skada av snön.

Några alternativ kan vara bladväxter som olika Hosta, funkior. De finns i olika bladfärger och storlekar. Välj en sort som blir i alla fall 50-60 cm. Exempelvis kan du om platsen är skuggig välja snygga sorter med en med limefärgade eller ljusgula blad som ’Sum and Substance’ alternativt grågröna blad i sorten ’Krossa Regal’ eller ’Big Daddy’. Vill du ha gröna blad kan du välja ’August Moon’.

Friväxande häck av Hosta funkia
Friväxande häck av Hosta funkia. De är gröna och frodiga under sommaren. På vintern vissnar de ned och det gör inget om snö från en infartsväg skottas över dem. I bakgrunden fortsätter häcken med Dasiphora, trädgårdstok.

Ännu ett alternativ är Plymspirea, Aruncus diocus, en gammal klassisk perenn som kan bli 1,2-1,5 meter hög. Den får stora lösa gulvita vippor och vacker gul höstfärg. Blanden är flikiga, frodiga och mörkgröna. Ses ofta som en solitär rugge vid äldre hus eller torp.

Bärbuskar som friväxande häck

Vill du både ha avskärmning och få tillgång till bär kan en häck av bärbuskar vara ett bra alternativ. Det finns flera olika sorter att välja på. Exempelvis gamla svenska klassiker som vinbär eller krusbär. Du kan välja mellan vita, rosa, röda, gröna eller svarta vinbär. Vilken är din favorit? De är tacksamma som friväxande. Vidare kräver de inte särskilt mycket skötsel. Varje år gallrar man bort en tredjedel av de äldsta grenarna längst ned vid marken. De blir drygt en meter höga.

Det finns inom de olika typerna olika namnsorter. Balsgård har till exempel precis lanserat en ny sort svarta vinbär Balsgård ’Martin’ E. Sötare bär för att vara svarta vinbär. Presenterades i Odla med P1 av Kimmo Rumponen redan 2021 – nu finns den att köpa som buske. Vinbär och krusbär är härdiga och klarar de tuffare odlingszonerna.

Utöver vinbär och krusbär så finns det även blå bär att välja till en friväxande häck. För att få tidiga bär kan du välja blåbärstry. Bären mognar redan i slutet av juni. Komplettera med amerikanska eller hybridblåbär som mognar i slutet av juli och senare beroende på sort. Bland blåbärstryn är ’Jugana’ och ’Aurora’ odlingsvärda sorter. Blåbären har många sorter högt på rankinglistorna hamnar ofta ’Reka’. Välj utifrån vad du har för önskemål. Blåbärsbuskarna får dessutom fantastisk höstfärg. Höjder mellan 50cm uppåt 1,5 meter.

Varför inte ha bärbuskar som häck runt en uteplats?

Häck av bärbuskar vid uteplats
Häck av bärbuskar vid uteplats. Nyplanterade vinbärsbuskar kommer erbjuda goda bär precis där du sitter.

Friväxande häck som är vintergrön

Lagerhägg både blommor och vintergröna blad. Prunus laurocerasus finns i många olika namnsorter med olika höjd, bred och härdighet. De flesta blir relativt breda 1-2 meter. Höjden kan variera från ’Piri’ som håller sig på 60-80cm, ’Gojo’ 80-100 cm till ’Etna’ 1,5-2 meter. De trivs i halvskugga och vindskyddat läge gärna med humusrik jord. Härdighet zon 2 till 4 på vissa sorter. De erbjuder dessutom vit blomning i maj och svarta bär till hösten.

Japansk järnek, Ilex crenata och järnek, Ilex x meserveae kan också vara kandidater till en lägre friväxande häck.

Viktigt att inse är att det finns sorter som har både höga och låga varianter på sorter är tuja, idegran och rododendron. Viktigt att läsa på vilken sort man väljer. Bolltuja, Thuja occidentalis ’Danica’ eller ’Little Champion’ blir i regel inte högre än 1 meter. Utöver thuja kan du välja krypidegran, Taxus baccata ’Repandens’ som håller sig på 50 cm. Bland rododendron kan Yakushimanum gruppen vara ett alternativ de blir runt en meter höga. Läs gärna mer om vintergröna buskar i det här inlägget.

Friväxande vintergrön häck
Friväxande vintergrön häck här med thujor. Planterade på ett avstånd som gör att de får utvecklas till sin bredd och höjd. Fotograferad på Liseberg.

Högre friväxande häck med barr eller vintergröna växter

Men vill man istället få en högre vintergrön inramning så kan du väja tujor som blir pelarformade och mellan 3-8 meter höga Thuja occidentalis ’Holmstrup’ eller ’Smaragd’.

Även idegran finns pelarformade Taxus x media ’Viridis’ eller Taxus baccata ’Columna Suecica’ E. Eller vill du hellre ha en högre friväxande idegransbuske kan du välja Taxus x media ’Densiformis’ som blir ca 1,5-2 meter eller ’Hicksii’ eller ’Hillii’

Höga och breda rododendron hittar du i Catawbiense gruppen, parkrododendron, som blir 2-4 meter höga beroende på sort. Flera olika färger finns. Den klassiska lila Rhododendron ’Catawbiense Grandiflorum’ som kan bli 4 meter hög. Vit parkrododendron ’Cunninghams’s White’, eller kanske rosa ’English Roseum’.

Läs gärna mer i inlägget kring vintergröna växter i trädgården.

Höga friväxande häckar som erbjuder blomning.

Aronia släktet erbjuder både låga och höga sorter. Svartaronia, Aronia meanocarpa ’Glorie’ E håller sig på 60-80 cm, ’Hugin’ 80 -150 cm och ’Aron’ drar iväg över 2 meter. Aronia har vackra mörkt gröna glänsande blad. Vit blomning i maj-juni. Svarta bär i slutet av sommaren med sträv smak. ”De smakar nyttigt” enligt mina barn vilket var ett diplomatiskt sätt att uttrycka – inte goda. De blir något sötare efter frost – vilket alla fåglar vet. De innehåller många nyttiga antioxidanter om du vill ta vara på dem.

Spirea- släktet har även lite högre varianter. Till exempel björkspirea, Spiraea betulifolia ’Tor’ som kan bli över en meter hög. Girlandspirea, Spiraea nipponica som blir 1,5-2 meter. Norsk spirea kan bli mellan 1-1,5 meter hög, Spiraea x cinerea ’Grefsheim’. Klasespirea, Spiraea x billardii är också en högre kandidat på 1,5-2 meter. Gammal klassisk torparväxt med rosa upprätta klasar och grönt bladverk som blir rosaaktigt på hösten. Sprider sig med rotskott så håll den på plats genom att klippa angränsande gräsmatta. Klarar mager jord och blåsiga öppna lägen härdig till zon 7.

Syren en klassiker som hög friväxande häck

Vem har inte sett syren som friväxande häck? Det finns flera sorter än bondsyrenen, Syringa vulgaris. Den kan dra iväg över 3 meter. Till exempel Syringa wolfii ’San’, koreansk syren. Som istället är en lägre sort med rosa blommor, som blir 1,2-1,5 meter hög. Eller småbladig syren, Syringa microphylla ’Superba’ med lila blommor, som blir 1-2 meter hög. Syringa meyeri ’Palibin’, dvärgsyren blir 0,8-1 meter hög och blommar i lila. Dvärgsyren finns ofta som uppstammat litet klotformat träd. Härdigheten, zon 4, gör att den också funkar fint i kruka, året runt, i stora delar av Sverige.

Varför inte prova ligustersyren? Syringa reticulata kan blir hög som mindre träd på 4-6 meter. Till skillnad från andra syrener som blommar i maj blommar ligustersyrenen i juli.

Det finns även ungersk syren, Syringa josikaea som är härdiga till zon 6 blir 1,5-4 meter hög beroende på sort och finns i flera färger. De är lite mer kompakta i sitt växtsätt än bondsyren. ’Holger’ är vit i blomningen, ’Oden’ finns som E planta och har violetta blommor.

Häggmispel ger många värden som friväxande häck

Med häggmispel får du höjd, vacker tidig vårblomning, goda bär och sprakande höstfärger. De är tåliga för vind och dåliga jordar. De ger en fin övergång till allmänning eller naturtomter. Förr såldes häggmispel som häggmispel oavsett art och sort och användes främst som häckväxt. Visst bekymmer med mjöldagg fanns. Nu har man städat upp i sortimentet i Sverige och säljer fyra tydliga arter som alla finns som E-planta. Skillnaden är växtsätt, storlek och bladfärg.

Olika sorters häggmisplar

Bärhäggmispel, Amelanchier alnifolia är den av häggmisplarna som får mest bär. Bären kallas på engelska för ”saskatoonberries”. Bären är rika på antioxiddanter som fenoler, flavonoler och anthocyaniner. De ger också en täck och jämn häck. Höjden kan bli 2-3 meter och vidden 1,5 meter härdig till zon 6. Leta efter frökällan ’Alvdal’ E.

Kopparhäggmispel, Amelanchier laevis fk ’Bäcklösa’ E är elegant och har mörkt kopparfärgade blad vid utspring. Den växer som en vid buske och kan utöver som häck användas som ett litet flerstammigt buskträd höjd upp till 4 meter.

Prakthäggmispel, Amelanchier lamarckii fk ’Ultuna’ sägs vara näst mest elegant. Även kallad häckhäggmispel som också är spricker ut i rostrött för att övergå till grönt när blomningen är över. Inte lika intensiv i färgen som kopparhäggmispel men det kan vara svårt att se skillnaden. En vidare buske och som friväxande häck tar den plats men ger också en vacker övergång mot naturlandskap och är fin i landskapsplanteringar. Kan drabbas av mjöldagg och har därför tappat sin E-märkning. 4-5 meter hög och härdig till zon 6.

Vill du ha en smalare häck ska du satsa på Amelanchier spicata fk ’Falun’ E. Den växer rätt upp som spön och får många rotskott som syren. Den går dessutom lätt att klippa. Få förgreningar längs med skotten så den förblir smal. Tål både fukt, torka och blåst, trivs i sol och skugga. Helt enkelt en mycket bra häck. Kan bli 3-4 meter hög och går upp till zon 7.

Rosor som friväxande häck

Rosor är ett stort släkte och det finns mycket att välja bland. Detta medför att om du vill ha en friväxande häck, välj buskros eller en rabattros.

Det finns gammaldags buskros de blommar oftast vid ett tillfälle mitt i sommaren juni-juli och tål hård beskärning. Till exempel ’Mme Hardy’ är vit och blir 1,5 meter hög och klarar zon 5. Vidare är Rosa alba ’Madame Plantier’ en sort som blir 1,5 meter hög och blommar i vitt i juni till juli. ’Aimable Amie’ har rosa blomning. Bland moderna buskrosor finns ’All the Rage’ som blev årets ros 2016 och blommar i aprikos rosa från juli till oktober. Rotäkta och med ett mörkgrönt och glänsande bladverk.

Rosa floribunda, rabattrosen ’Hansestadt Rostock’ blir lägre på 60-80 cm och blommor i aprikosrosa från juni till oktober.

Rosa rugosa är upptagen på Naturvårdsverkets lista över invasiva främmande växter. Men om du håller dig till utvalda namnsorter får du tålig, robust ros som funkar bra till häck och levererar nypon. ’Hansaland’ blommar i rött. ’Jens Munk’ är en kanadensisk ros som blommar i ljusrosa från juli till oktober. Därtill kommer sorter som ’Wasagaming’ blommar i rosa och ’Ritausma’ i ljusrosa som går över i vitt. ’Moje Hammarberg’ var årets ros 2018 och blommar i rödviolett. ’Lac Majeau’ blommar i vitt och var årets ros 2014. De flesta blir 1,5-2 meter och är härdiga minst till zon 4 flera till zon 6 eller 7.

Sammanfattningsvis kring friväxande häckar

En friväxande häck ramar, som tidigare nämnts, in och skapar rumskänsla i en trädgård eller utemiljö.

De kan skapa insynsskydd eller lä i tomtgränsen.

Häcken kan som en följd av olika kvaliteter leverera några fler värden, som blomning, höstfärg eller kanske vara vintergrön?

Utgå från vilken höjd och bredd du vill ha på din friväxande häck innan du väljer växtslag.

Har du svårt att välja eller veta vad som passar för dina förutsättningar så hör av så hjälper vi givetvis till.

1 reaktion på ”Friväxande häck skapar rumslighet i trädgården”

  1. Pingback: Klippt häck i trädgården ger gröna väggar - Green Spaces

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *