Ideskiss trädgårdsrådgivning

Trädgårdsrådgivning

Tips, inspiration, kunskap eller hjälp? Trädgårdsrådgivning kan bli precis det du ber om. Det är för dig som vill ha någon att bolla dina egna idéer med. Exempelvis du som har kommit en bit med din trädgård. Och nu vill ha hjälp med att planera växtval och utveckla din trädgård mera. Rådgivning kan likaså vara för dig som är helt nybörjare och inte vet alls var du ska börja.

Frodiga skuggväxter
Frodiga skuggväxter som fyller ut och mjukar upp runt hörn. Sköldbräcka – Darmera peltata.

Det finns säkert lika många anledningar och behov som det finns trädgårdsägare. Till att vilja ta hjälp med någon form av trädgårdsrådgivning. En trädgårdsarkitekt eller trädgårdsdesigner kan säkerligen med sin erfarenhet och kunskap ge dig de pusselbitar. Råd som du saknar för att komma vidare med din trädgård och få den så som du vill ha den.

Nytt entreområde efter trädgårdsdesign och anläggning
Entré är ett område där man gärna vill ha något fint att titta på hela året. Här har nya hårdgjorda ytor anlagts tillsammans med planteringar som erbjuder något hela växtsäsongen. Dessutom belysning som lyser upp när det är mörkt.

Tips kring verkliga exempel och bra kunskapskällor

Ett område för rådgivning för en nybörjare kan vara källor till kunskap och inspiration. Fråga någon som vet vart du kan åka, för att se i verkligheten. Det du vill åstadkomma i din egen trädgård. Eller vad du ska läsa för litteratur eller ta till dig av på sociala medier.

När man är ny med trädgård kan det vara svårt att förstå eller se vad som redan finns i en trädgård man ärvt eller fått till sig. En trädgårdsdesigner kan hjälpa dig avgöra vad som är värt att satsa på. Eller att se vad som kan vara, eller riskera att bli ett ogräs.

Vad kräver växterna jag vill ha?

Det är lätt att falla för blommor man gillar eller träd som ser vackra ut och köpa enskilda växter. Men hur och var ska du egentligen plantera på bästa sätt? Vad kräver de för förutsättningar och hur stora blir de på sikt. Med lite hjälp av en erfaren och kunnig person kan impulsinköpen bli lyckosamma investeringar som hamnar i ett bra utgångsläge.   

Gröna väggar
Gröna väggar för att rama in och dölja. Bil i en carport kan bäddas in med klättervildvin och andra gröna växter som funkia, thuja, rhododendron och hasselört.

Trädgårdsrådgivning kring funktion och struktur

Funktion och struktur är begrepp en trädgårdsarkitekt och trädgårdsdesigner arbetar med dagligen. Detta innebär att funktion och struktur ger stor påverkan på en utemiljös eller trädgårds upplevelse och nytta. Det handlar exempelvis om att se till att de funktioner som du behöver finns. Att det finns en tanke bakom hur trädgården är uppbyggd. Med lite tips och hjälp kan du göra detta på egen hand. Dessutom säkerställa att det arbete du lägger ned kommer utvecklas på ett bra sätt. Exempel på funktioner är insynsskydd, belysning, gångar, uteplatser för alla årstider, parkeringar med mera. Läs gärna mer om funktioner i en trädgård här. Struktur kan vara materialval i form av både hårdgjorda ytor. Vidare nyttan av marktäckare och vad man använder för att bygga upp rumslighet i en utemiljö. Rumsligheten skapar dynamik, spänning och gör miljön inbjudande och ombonad.

Matplats under pergola
Med en pergola skapas rumskänsla i trädgården och matplatsen blir inramad och inbjudande.

Vilken stil och känsla passar din trädgård?

Stil och känsla kan bli lättare att få till, om man får lite hjälp på traven. Vad som är typiskt ”Medelhavskänsla”. Detta för att få en semesterfeeling i sin egen trädgård. Olivträd trivs knappast på våra breddgrader, men det finns flera alternativ som påminner om olivträd. Alternativ som säkerligen kan ge en känsla eller påminnelse av semesterminnen. Känsla av doft och färg kan du säkert skapa utan större hjälp i juni och juli. Men hur får du till en doftande trädgård i april eller september? Ta hjälp för att hitta alternativ som passar i din trädgård och stämmer med det du gillar.

Växter för lummighet och blomning
Växter för lummighet och blomning tillsammans med vatten. Ger trädgården en ombonad känsla och skönhetsvärde hela säsongen.

Trädgårdsrådgivning för att välja rätt växt

Det finns ju så fantastiskt många olika växter att välja bland. Vill du plantera träd i trädgården men vet inte riktigt vilka eller var? Träd kan skapa struktur i en trädgård. Ge höjd och en känsla av tak och inramning av platsen och få omgivningen mer ombonad. Träd kan ge vacker blomning, frukt, nötter och eller höstfärger – vad vill du ha?

Buskar finns också i alla storlekar och former – blommande, fruktgivande, taggiga eller vintergröna.

Vill du få råd kring hur du ska odla grönsaker? Det finns till exempel grönsaker som är perenna och återkommer år efter år – eller vill du så nya varje år? Är bär något du vill ha som häck runt tomten eller någon enstaka buske?

Trädgårdsstil som passar ditt hus

Har du tagit över en trädgård som du inte vet vad den innehåller eller som behöver föryngras eller förändras? Men du vet inte riktigt hur? En trädgårdsarkitekt eller trädgårdsdesigner kan inte bara hjälpa dig se vad du har eller behöver. Utan dessutom ge råd som passar husets stil och tidsepok.

Sittplats för att njuta
Sittplats för att njuta. Inbäddad med gröna klätterväxter. Låg häck som ramar in höga perenner i blomrabatt. Bild tagen i Sofiero trädgård i Helsingborg som inspiration.

Rådgivning för att få en tidseffektiv skötsel

Skötsel är ett viktigt nyckelord vid rådgivning. Hur mycket eller kanske lite skötsel vill du lägga på din drömträdgård. Genom att ta hjälp och få råd kan du anlägga utifrån dina möjligheter och önskemål. Likaså kan du behöva tips på hur du ska sköta det du har i din trädgård? Genom rådgivning kan du få konkreta och handfasta instruktioner. Såsom kring hur du ska ta hand om det du har planterat eller anlagt.

Rådgivningen kan du givetvis anpassa utifrån om det är utemiljön kring en hyresfastighet eller bostadsrätt. Som i likhet med en villa behöver grönare omgivning, umgängesytor eller lekplatser.

Taxus x media idegran smal hög häck
Taxus x media idegran smal hög häck skapar struktur, insynsskydd och siktlinje. Inspirationsbild tagen vid Sofiero trädgård i Helsingborg.

Trädgårdsrådgivning kring belysning

Större delen av året har vi mörkt många timmar. Mörkret behöver inte vara ett hinder för att njuta av sin trädgård eller utemiljö. Tvärtom. Trädgårds- eller utomhusbelysning kan göra att man njuter mer av sin trädgård inte bara när man är utomhus utan även inifrån huset. Med belysning kan man belysa olika objekt och skapa scener man tittar ut på, till exempel från en matplats. Detta leder till att du faktiskt kan få en större behållning av din trädgård året runt.

utomhusbelysning lounge
Stämningsfull belysning vid sittgrupp ger en uteplats som kan utnyttjas året runt.

Vidare är belysning en viktig funktion i utemiljön. Utomhusbelysning skapar trygghet och säkerhet, speciellt för att se gångar, trappor och entré.

Genom att ta hjälp med trädgårdsrådgivning kring belysning, kan du få råd kring vad och hur du ska belysa din utemiljö. Energiförbrukning är ett viktigt ämne numera, av den orsaken kan det vara bra att få hjälp med belysning. Styrning av belysning och att bara ha det tänt när det behövs är viktigt inte bara för energiförbrukningen. Därmed möjliggör man också att lämna så lite avtryck som möjligt för nattaktiva djur och insekter.

Sammanfattningsvis kring trädgårdsrådgivning

Du bestämmer vad du vill ha råd kring. Ovanstående är några exempel på områden som kan vara aktuella för rådgivning. Rådgivningen kan läggas upp på olika sätt. Det kan utgå från inspirationsbilder som du har själv, som sedan omvandlas till växtförslag eller anläggningsförslag som passar för platsen. Rådgivningen kan resultera i enkla skisser eller förslag på växter. Kontakta oss så bestämmer vi ett upplägg som passar för de behov du har.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *